Bildbehandling

Vattenstämplar i dina bilder – så gör du

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=7Uz-Qtsi","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=7Uz-Qtsi","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=hSPV_I1q","w":1920,"h":1281,"title":"En typ av alla vattenst\u00e4mplar som ofta syns p\u00e5 n\u00e4tet. Observera att en copyright-symbol inte kr\u00e4vs f\u00f6r att bilden ska vara skyddad \u2013\u00a0det \u00e4r mest f\u00f6r att visa vem som skapat verket. Vanligtvis anv\u00e4nds en s\u00e5 kallad "byline" f\u00f6r att p\u00e5visa upphovsmannen, som nere till h\u00f6ger vid denna bild.Foto: Calle Rosenqvist<\ span="">"}]
En typ av alla vattenstämplar som ofta syns på nätet. Observera att en copyright-symbol inte krävs för att bilden ska vara skyddad – det är mest för att visa vem som skapat verket. Vanligtvis används en så kallad "byline" för att påvisa upphovsmannen, som nere till höger vid denna bild.

Att använda vattenstämplar i bilder är något som många gör. Men lika många gör det inte. Här får du veta några för- och nackdelar att ha vattenstämplar i dina bilder – och hur du gör det automatiskt i Lightroom om du vill ha det på dina bilder.

Ha eller inte ha vattenstämpel i dina bilder – det är frågan. Problemet är att det finns både fördelar och nackdelar med att ha en logo eller textremsa med ditt namn någonstans på bilden, så svaret är inte kristallklart och heller inte självklart vare sig du är yrkesverksam fotograf eller inte.

Ändå har vattenstämplar fått stämpeln att vara något som amatörer och nybörjare håller på med, för att det är coolt och häftigt att få sina bilder publicerade eller spridda på ett eller annat vis – och att man då vill visa upp sina verk för att påvisa att det var jag som var där, jag som tog bilden och jag som hade möjligheten till detta.

Utan vattenstämpel.
Med vattenstämpel av "byline"-typ

Åsikterna går verkligen isär kring vad en vattenstämpel gör för bildens upplevelse. Vissa tycker att en vattenstämpel inte påverkar bilden alls, att den ibland inte syns eller att man inte tänker på det. Vissa tycker att det bara är positivt– eftersom den framhäver vem som tagit bilden och därmed också förmedlar att fotografen är stolt över sitt verk.

Vattenstämpel med copyright-symbol

Andra tycker däremot motsatsen och menar att bildupplevelsen som fotografen tänkt förmedla vid fotograferingsögonblicket inte blir densamma med en vattenstämpel. På samma vis menar många också att text eller objekt som loggor stör bilden, drar till sig blicken eller skapar oreda och oro för dig som betraktare.Andra ser det även som ett sätt att hindra upphovsrättsbrott och olaglig användning av ens bilder.

Men hur ska man då tänka när det gäller vattenstämplar och text, så kallad byline, i sina fotografier? Som vanligt så blir det en medling av alla för- och nackdelar som att ha eller inte för med sig.

Här följer några argument som du som fotograf får överväga.

Fördelar

Eftersom många ändå använder vattenstämplar i sina bilder så måste det finns en del saker som är bra med det. Flera av argumenten vi hör är kopplade till bildens spridning:

Kontroll över bilden.

En bild som har en vattenstämpel utsätts för mindre risk att bli stulen, exempelvis för användning för ekonomisk vinning eller, i mer harmlösa fall, få flera följare på Facebook eller Instagram. Här finns många konton som återpostar snygga och bra bilder utan att ha tillåtelse av upphovsmannen. Varför ska de få cred för din bild och inte du som tagit bilden?

Att kunna använda bilden i detta olagliga syfte kan så klart ändå kringgås, men då måste man antingen ta bort vattenstämpeln eller beskära bilden, beroende på typ av stämpel.

En vattenstämpel kan vara något genomskinlig och placeras på ett smart sätt för att nästan inte synas i bilden – eller bli mindre störande.

Har man inget emot att ens bild med vattenstämpel sprids, skulle detta också kunna bidra till att det är lättare för någon som ser din bild och gillar den att kunna kontakta dig. Denna kontakt skulle kunna innebära att du säljer din bild, eller att någon som letar efter en fotograf upptäcker dig och ditt sätt att fotografera och anlitar dig som fotograf.

Dessutom går det att anpassa hur vattenstämpeln ska se ut, beroende på vilket av de tidigare syftena som gör att man vill ha stämpeln på sin bild.

Exempelvis kan man med hjälp av en vattenstämpel över hela bilden visa eller skicka över högupplösta bilder till en kund för påsikt utan att denne kan »sno« bilderna för egen användning utan att betala. Samma sak gäller för Facebook och andra sociala medier: det är bättre att ladda upp en högupplöst bild med vattenstämpel än en lågupplöst utan vattenstämpel eftersom man kan se bilden stort och i hög upplösning.

Nackdelar

Men trots alla fördelar som vi nu gått igenom så väljer många att argumentera för att man inte ska ha vattenstämplar i sina bilder. Men varför – fördelarna är ju så många? Här kommer några nackdelar som argumenterar mot användning av vattenstämplar:

Upplevelsen.

En vattenstämpel är ett störande objekt i bilden och hur mycket man än vill det så påverkar det upplevelsen. En stämpel är en stämpel och med den i bilden så går det inte att uppleva bilden fullt ut. En ren bild blir mycket bättre att titta på och lyckas förmedla en ostörd känsla av vad du som fotograf hade i åtanke när du tog bilden.

Förvisso ökar kanske risken att vissa bilder utsätts för stöld, men då är det lika bra att den stjäls utan vattenstämpel, menar vissa. Dessutom kommer en person som verkligen vill stjäla en bild att göra det oavsett, och i värsta fall försöka ta bort stämpeln från bilden vilket förstör den ännu mer. I artikelnUpphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar kan du läsa mer om vilka regler som gäller för dina bilder du publicerar.

Ett annat argument är att få eller inga fotografer kommer öka sitt kund- eller kontaktnät med en vattenstämpel, eller tvärt om – en vattenstämpel signalerar amatör och inte proffs – vilket gör att köpare tänker om.

Genom att bara posta bilder på sociala nätverk som har en lägre upplösning blir det ändå omöjligt att stjäla bilden för annat än att använda den på webben. På så vis minimeras den eventuella skadan.

Information om vem som äger bilden finns redan inskriven i bildfilens EXIF-information, vilket gör det onödigt att skriva ut namn eller kontaktuppgifter på själva bildytan. Den som är van att köpa bilder kommer så klart titta där och kontakta fotografen.

Vissa tycker också att man ska vara nöjd att andra gillar ens bilder och därför är det lika bra att man skippar stämpeln. Används din bild på ett olagligt vis kan man alltid stämma personen för bildstöld genom upphovsrättsintrång – och dessutom få betalt för bildens användning.

Vissa har inte heller tid att lägga på vattenstämplar på sina bilder, utan snabbheten är det som avgör.

Svårt val – men du bestämmer

Som du märker så finns det en del viktiga argument att ta fasta på gällande vattenstämplar i bilder.

Hur du gör med dina bilder kanske är olika från fall till fall – vissa bilder kanske man vill ska spridas eller att många ska se – för vissa bilder kanske det inte gör lika mycket om de används på ett visst sätt, även om det är olagligt.

I Lightroom kan man enkelt automatisera påläggningen av en vattenstämpel i ens bilder.

Skapa vattenstämplar vid export från Lightroom

I Lightroom kan du lägga på en vattenstämpel vid bildexporten genom att välja Arkiv -> Exportera när du markerat dina bildfiler. I rutan finns en sektion för vattenstämplar, där du kan välja Enkel copyrightvattenstämpel, som enbart lägger till ditt namn i liten text nere i vänstra hörnet på bilden. Vill du i stället göra om den så välj Redigera vattenstämplar.

I rutan som du då får upp kan du göra vattenstämpeln personlig. Antingen kan du använda text och ställa in teckensnitt, stil, färg, justering och en eventuell skuggning, vilket kan vara bra i vissa lägen när brakgrunden är svår.

Med Opaciteten ställer du in transparensen så att den inte lyser vitt, eller blir för svart, utan ser ut just som en vattenstämpel.

Inställningen för Storlek bör du ha kvar på Proportionell för att den ska fungera automatiskt vid export i olika storlekar.

Placering är som det låter – var vattenstämpeln ska vara.

Under alternativen om du väljer bild, kan du lägga till en egen bild med logotyp, eller en logo med text eller symbol. Där finns möjligheten att ställa in samma sak som för text: storlek, placering och opacitet. Om du vill ha en logga ovanpå bilden så spara den som en PNG-fil så att du får med genomskinlighet, annats blir det fyllning på de ställen som annars kanske ska vara transparenta.

Om du använder en vattenstämpel med text, se till att den blir läsbar genom att i förväg veta hur stor bilden blir för betraktaren. Vare sig för liten, oläsbar text, eller för stor, blaffig text, ser bra ut i bilder.

Nu är det bara att testa på för att se vad som passar just dig. För min egen del kan jag avslöja att jag undviker vattenstämplar då jag tycker att för- och nackdelarna utan vattenstämpel i bilderna övervinner för- och nackdelarna med att ha dessa.