Nyhet

DN svarar på vad fotografen vill med bilden

Men vad ska det här föreställa? Kan inte fotografen ställa in skarpt? Fotograferna på Dagens Nyheter anses tillhöra bland de bästa. Men det är inte alltid läsarna förstår vad fotograferna vill ha sagt

Publicerad

Läsarombudsmannen Lilian Öhrström får ta emot en del brev och telefonsamtal från läsare som inte förstår bilderna i tidningen. Särskilt de mer konstnärliga bilderna väcker frågor och reaktioner.

I en artikel i DN låter Lilian Öhrström två fotografer förklara sig. En bild som är tagen av Tomas Ohlsson som föreställer några elever vid en ribbstol har fått Susanna Chapman att skriva till DN:

"Snygg ribbstol i och för sig, men varför fokusera på den? Jag förstår mig inte på det här moderna sättet att beskära bilder, inte i ett nyhetsreportage i alla fall. Det konstnärliga fria skönet passar säkert i andra sammanhang men inte i en dagstidning. Nyheter är information och bör belysas med ordentliga bilder."

Tomas Ohlsson förklarar i artikeln:

- Som fotograf försöker jag jobba mycket med uttryck och känslor, blandat med en estetisk komposition på bilderna. När jag och reportern kom in i denna gymnastiksal så sköljde en våg av nostalgi över mig.

- Dessa ribbstolar har sett likadana ut sedan jag själv gick på mellanstadiet. Jag använde mig av dem för att få läsaren att förstå kopplingen mellan skolungdomarna och den nya skolprofilen med inriktning mot mer hälsa och idrott.

Eftersom eleverna på bilden (och som uttalar sig) är slumpmässigt valda tycker Tomas Ohlsson att det inte är viktigt att redovisa hur de ser ut.

Läsarombudsmannen Lilian Öhrström är mer tveksam och ställer sig på läsarnas sida:

- Jag förstår tanken och ambitionen. Men de tre tolvåringarna på bilden har ju saker att säga, nu blir de liksom obetydliga, det kan jag hålla med läsarna om.

Även en bild tagen av Sven-Erik Sjöberg väckte en frågor. Arvid Kettel undrade:

"I dagens DN återfinns ett foto i samband med KU-uttalandena, med en stor mycket dimmig oidentifierbar person i förgrunden och en skarpt återgiven person långt i bakgrunden. Av bildtexten framgår vilka personerna är, men varför publicerar DN den här typen av bilder? Som prenumerant vill jag naturligtvis ha en tidning som är fullt läsbar, även vad bilderna beträffar."

Bilden är inte typisk för Sven-Erik Sjöberg som helst tar tydliga bilder tagna i rätt ögonblick.

- Jag stod och fotograferade socialdemokraten Göran Magnusson som är vice ordförande där han stod och blev intervjuad för tv. Då fick jag syn på KU:s ordförande moderaten Göran Lennmarker just när han var på väg ut. Han såg så otroligt nöjd ut. Snabbt ställde jag om skärpan mot honom. Det går inte att få två personer på så stort avstånd skarpa på samma bild.

Sven-Erik Sjöberg ville visa miljön och hela situationen. Att beskära bilden till att enbart visa Lennmarker hade inte varit samma sak.

Läsarombudsmannen skriver att den förklaringen gör bilden mer spännande och antar att bilden är begriplig för en majoritet av läsarna.