Lag & Upphovsrätt
Poliser som kontrollerade Epsteins kamera frias
JK har beslutat att lägga ned misstankar om brott mot de poliser som kontrollerade Lars Epsteins kamera och bilder i samband med att han fotograferade på Kulturfestivalen i augusti.
Kamera Bild har tidigare skrivit om att Lars Epstein fick sin kamera kontrollerad av polis i samband med att han fotograferade på Kulturfestivalen i Stockholm i augusti. Att polisen tittar igenom en pressfotografs bilder är det mest allvarliga menade Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som anmälde polisens kontroll av bilderna till Justitiekanslern.
JK har nu undersökt ärendet och lagt ned misstankarna om brott mot de poliser som undersökt innehållet i kameran. Anledningen är att en biträdande polisinsatschef formellt beslutat om husrannsakan i kameran, en granskning som enligt justitiekansler Anna Skarhed inte hade som syfte att efterforska identiteten på någon som lämnat uppgifter för publicering.
Anna Skarhed fortsätter däremot i sin skrivelse att JK kan ha anledning att åkerkomma till frågan om polisens rätt att beslagta elektronisk utrustning som innehåller information, särksilt när den kan vara grundlagsskyddad.
Fotografering tillåten på allmän plats
Att fotografera på allmän plats innebär i dag ofta att du möter privatpersoner som påstår att det är fotoförbud. Men det stämmer sällan. Du har rätt att fotografera vad och vem som helst på allmän plats så länge det inte råder fotoförbud enligt lagen, något som du kan läsa om i artikeln "Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram".
Detta skriver juristen på Svenska Fotografers Förbund (SFF), Thomas Riesler, som menar att fotografering nästan alltid är tillåten på stan.
Thomas Riesler svarar även på Kamera Bilds läsarfrågor om lag och rätt för fotografer, och du kan ställa din fråga till honom här.