Kamera & Bild testar
Samsung NX500 – litet prestandapaket
TEST: Samsung lanserade förra året sin NX1 som gjorde riktigt bra ifrån sig i våra tester. Nu kommer NX500 med i stort sett samma prestanda som hos NX1, men i ett betydligt mindre format. Imponerar NX500 lika stort som NX1?
Samsung har haft en intressant resa som kameratillverkare. De hade ett samarbete med Pentax och Samsungs systemkameror var i början i stort sett Pentax-kameror med en annan logga och annat utseende på gränssnittet. Sedan dess har Samsung gjort en rejäl resa och satsat hårt på det spegellösa konceptet med sin NX-serie.
NX500 är det senaste tillskottet i den senare nämnda familjen som innehållsmässigt till stor del bygger på den kralligare kameran NX1. När vi tidigare testade storebror NX1 slog vi på stora trumman och gav den både utmärkelser och lovord. Välförtjänt, då den bland annat har den APS-C-sensor med högst upplösning som används, samt möjlighet att filma i 4K och en seriebildstagning på imponerande 15 bilder i sekunden.
Packad med prestanda
NX500 går i NX1 fotspår men är paketerad i ett betydligt mindre skal. Det har gjort att den har fått några begränsningar i prestandan, men specifikationerna ser ändå imponerande ut. Det är samma 28 megapixelssensor som i NX1, vilket fortfarande är den mest högupplösta sensorn som används i det här formatet. Även det snabba autofokussystemet med sina 209-fokuspunkter har ärvts från NX1. Systemet är av hybridtyp som kombinerar både fas- och kontrastdetekterande fokuspunkter som täcker ungefär 90 procent av bildytan.
Processorn, DRIMe V som den så fint heter, är också samma som i NX1. Hjärnan, processorn, är det som ligger bakom både NX1 och NX500s snabbhet och förmåga att spela in film i 4K och Ultra HD och spara direkt på minneskortet. För att få hjälp med det används ett codec som heter H.265 istället för det vanliga H.264. Med det nya formatet kan filen komprimeras mer utan att tappa information. ISO-känsligheten i NX500 toppar på 51 200 med en specialinställning.
Nedbantad värsting
Men något måste så klart få stryka på foten när storleken stryps ner så pass mycket som ändå gjorts mellan NX500 och NX1. Bland skillnaderna kan vi se att seriebildstagningen i NX500 ligger på nio bilder i sekunden, vilket ändå är väldigt imponerande för både upplösningen, formatet och prisnivån. Väderskyddet är också det borta, något som inte är så förvånande när man tittar på designen och målgruppen. Förutom de sakerna är det förvånansvärt lite som förändrats. Fokuslampan saknas, blixtsynken är något långsammare, och batterikapaciteten är sämre. Det sistnämnda är något som märks om man använder wifi, NFC eller bluetooth mycket – då trillar pinnarna bort i batterimätaren lite väl fort.
Smart ring, osmart zoom
NX500 är kompatibel med i-Function och på kitobjektivet sitter det en sådan knapp. I korta drag är det en knapp på objektivet som, när den trycks ned, aktiverar en snabbmeny där exponering, vitbalans, ISO och exponeringskompensation kan justeras genom att man vrider på zoomringen på objektivet. Smart och snabbt, en bra funktion helt enkelt.
Men: objektivet har motorzoom, något som jag personligen i stort sett är allergisk mot. Så ta följande med en nypa salt om du vet med dig att du gillar motorzoomar eller om du själv inte testat. Man måste nästan bilda sig en egen uppfattning om dem. På en systemkamera tycker jag att en motorzoom ger en känsla av kompaktkamera, det är svårare och långsammare att få en exakt känsla i zoomningen. Visserligen är det kanske den känslan som många nybörjare är vana vid, men jag tycker att det är en klar nackdel. Objektivet har även en plus- och en minus-knapp som vid påhälsning av fingret kan användas för att zooma.
En fördel får man dock ge motorzoomarna och det är att det går att zooma när du styr kameran via din smartphone. Den trådlösa kontrollen fungerar bra, det är enkelt att koppla upp kameran mot en smartphone och väl inne i appen kan du välja om du vill föra över bilder, titta på bilder eller ta bilder och styra kameran.
Smarta funktioner
Samsung har stoppat in tre olika utlösarfunktioner i kameran som kallas för Samsung automatisk fotografering, eller SAS som det förkortas på programratten (Samsung Auto Shot). Här använder sig kameran av olika beräkningar för att ta bilder när du vill att de ska tas. Det finns tre olika lägen, baseball, hopp och kamerafälla.
Det första kanske inte är så användbart i sverige där baseball inte är en direkt stor sport, men läget kan användas vid andra tillfällen.
De övriga två är bättre. Rörlig fotografering, eller hopp-läget, tar en bild på ditt motiv när det hoppar och är på sin högsta punkt. Exakt hur kameran vet att motivet inte kommer att hoppa högre framgår inte, men den verkar ha rätt i de allra flesta fall.
Det tredje läget är kanske det som kan tänkas vara mest användbart. Då väljer man en vertikal linje i sökaren där kameran ska ta bilden när motivet som kommer in från sidan når den valda linjen. Det skulle fungera för att ta målfoton eller liknande, helt utan att du behöver trycka på knappen vid rätt tillfälle. Dessa lägen är kanske inget som lockar nya användare till kameran då de inte ger möjlighet till någon form av manuell styrning, men det är roliga lägen att experimentera och leka med.
Filma med finess
Som tidigare nämnts har NX500 liksom NX1 möjlighet att filma i 4K och UHD. Redan det är ganska imponerande för en kamera i ett så pass kompakt format. Du kan så klart välja att spela in i lägre upplösning om du så önskar. Vill du höja farten på antalet bilder i sekunden är det HD eller 720p som gäller, då kan du fräsa iväg 50 bilder per sekund vilket ger halverad uppspelningshastighet om du så vill. Men filmfinesserna slutar inte där. Du kan även välja att spela in film med lägre bildhastighet i flera steg, ner till 1,2 bilder per sekund. Det betyder att du kan göra timelapse-filmer väldigt enkelt. Fast du är ju då begränsad till just 1,2 bilder per sekund, men filmerna är då klar omgående.
Du kan dock bara filma i en kvart, men vill du göra en timelapse med mer kontroll går du in i intervallfotoläget. Där kan du justera både intervall och antal bilder. En av de stora fördelarna där är att du med en enkel knapptryckning kan välja att göra om dina timelapse-bilder till en UHD-film. Du får dock nöja dig med att en film som spelas upp med 10 bilder i sekunden och i maximalt en minut. Med andra ord kan du använda 600 bilder som mest.
När du drar igång intervalltagningen får du även en rekommendation att stoppa in en sladd i kameran för att driva den med direktström istället för att utnyttja batterikraft. Men kameran är smart nog att gå ner i batterisparläge om det är längre än 10 minuter mellan exponeringarna vid intervalltagning.
Uppskattad hastighet
Liksom NX1 är det här en kamera för de som har bråttom och gillar när det går undan. Autofokusen är lika snabb som hos storebrosan, vilken i och för sig inte imponerade jättestort i vårt test, men den är inte på något sätt långsam.
Kombinerat med den snabba serietagningen är det en perfekt kamera för den som vill fotografera sport eller något annat snabbt och rörligt, och utomordentligt bra för den sportiga familjen. Att fånga rätt ögonblick under barnens fotbollsmatch eller liknande är inga problem med nio bilder i sekunden.
Eftersom samma objektiv passar på NX500 som på NX1 behöver man inte snåla på bildkvaliteten heller, även om det förstör lite av tanken med ett smidigt paket.
Bildkvalitet
Eftersom NX500 har samma sensor som NX1 och mycket av tekniken är densamma, så blir även stillbildsresultatet likvärdigt. Det innebär att bilderna är riktigt fina, och tack vare den högupplösta sensorn får man också en hög detaljrikedom. Däremot så skiljer den sig något vid filmning. Vid 4K skiljer det sig inte speciellt mycket, men går man ner till UHD så uppstår skillnaden. Det beror på att NX1 använder en större del av sensorn i det här formatet. NX500 beskär sensorytan kraftigare vilket gör att bildkvaliteten inte blir lika bra. Skärpan i UHD hos NX500 är märkbart sämre än NX1. Men någonstans bör det väl också skilja för att inte kamerorna ska konkurrera ut varandra.
Sammanfattning
Är du ute efter en snabb kamera som kan filma i riktigt hög upplösning och leverera både bilder och video i bra kvalitet, ja då kan du slänga ett öga på Samsung NX500. Samsung har inte gjort så mycket väsen av sig med deras senaste lanseringar, men både NX1 och NX500 förtjänar lite mer uppmärksamhet. Det är nämligen imponerande kameror, och med NX500 har de lyckats packa ihop så pass mycket prestanda i ett litet format. Den är perfekt för i stort sett alla som vill ha en liten kamera som levererar stort.