Kamera & Bild testar

Test av Nikon D3200

Nikon D3200.

Enkel design och hjälp på traven med ett enkelt och förklarande guide-läge. Nikons nya minsting D3200 ska frälsa den ovane fotografen genom att hjälpa till så mycket det går utan att ta över. Litet kamerahus, hög upplösning och en stor dos enkelhet är det som utmärker kameran.

D3200 har inbyggd korrigering av linsfel, något som ger rakare linjer i vidvinkelläge. 1/640s, f/5,6, ISO 200

Nikon D3200 är en enkel kamera med hög upplösning, riktad till dem som vill ha högkvalitativa bilder utan det där extra allt. En stor målgrupp är föräldrar som vill fotografera sina barn, något som också märks då man tittar på hur exempelbilderna är upplagda i kameran. Men tittar man på pappret så får man en kamera som klarar mycket, myckertmer än så.

Små kameror är i dag något som efterfrågas. Redan i D3000 såg vi en kamera som många kameraköpare tyckte var intressant, med flera förbättringar till uppföljaren D3100. I den såg vi bland annat filmning i full-HD och följande autofokus. I D3200 har Nikon tagit förbättringarna ett steg till, på flera punkter.

Den nya sensorn är kanske den största nyheten. I stället för 14 megapixlar hos D3100 har D3200 utrustats med hela 24,2 megapixlar, med en känslighet på mellan 100 och 6400 ISO som också är utökningsbart till 12800. Utöver detta ser vi inspelning av film i full-HD 1080p i 30, 25 eller 24 bilder per sekund i H.264 i filformatet mov. hd-film i 720p går att spela in i 60 eller 50 bilder per sekund.

Slimmad design

Utseendemässigt ser vi många likheter med föregångaren D3100, vikt och storlek är ungefär densamma, vilket betyder att kameran är liten. För den som har stora händer kan detta bli ett problem, men att den känns liten är inget hinder för en kamera som denna, snarare en fördel. Greppet är nämligen skönt utformat med gummi framtill, och kameran ligger både bra och stadigt i handen.

Den skillnad som är mest märkbar hos D3200 jämfört med föregångaren är flytten av regeln för enkel- eller seriebildstagning som tidigare var placerad på ovansidan. På d3200 har den försvunnit, och ersatts med en extra knapp på baksidan i stället. Ett bra beslut, som inte bara förenklar designen, utan även användandet. Vi ser nu också en inspelningsknapp på ovansidan för snabb åtkomst för att spela in film.

Uttänkt enkelhet

Styrkan hos kameran är enkelheten i det så kallade Guide-läget. Detta läge är alltså inte samma som det klassiska gröna Auto-läget som försöker ta bästa möjliga bild med de förutsättningar som ges – utan snarare ett läge som ger dig möjlighet att välja vad du vill ha för bild, och sedan justera kamerans inställningar.

Totalt finns i detta läge två möjligheter till fotograferingsval, det enklare läget kallat

Enkel användning och läget med fler val, Avancerad användning. Väljer du den enkla användningen finns nio olika fotograferings-situationer att välja mellan, som illustreras med både bild och förklarande text. Efter scenvalet får du möjlighet att välja mellan alternativen att använda sökaren, använda livevisning, spela in film eller göra fler inställningar. När du gjort ditt val är det bara att börja fotografera. Och det går faktiskt lekande lätt.

Väljer du i stället avancerad användning får du möjlighet att också påverka ditt scenval direkt i menyn genom att justera olika värden för bland annat bländare, slutartid, exponering och vitbalans. Bäst med funktionen är att du själv också ser bildexempel som ändrar sig direkt när du justerar de olika värdena, vilket gör att du faktiskt får ett hum om hur dina ändringar påverkar bilden. Kanske vill du fånga snabba rörelser, bilder av skymningar eller porträtt med suddig bakgrund.

Att lägga upp en kamera på det här viset är riktigt smart. Är du totalt novis på kameror kan du börja med den enkla användningen för att sedan gå över till den avancerade. När du behärskar denna och lärt dig hur alla inställningar samverkar, kan du skippa guideläget helt, för att i stället använda de olika programmen för bländar- och slutartids- och programautomatik, eller helmanuell fotografering.

Med D3200 finns också möjligheten att köpa till den trådlösa mobiladaptern wu-1a för att skapa en trådlös anslutning mot en smartphone. Att få det att fungera är lätt, och räckvidden flera tiotal meter. Också bilderna är av fullstorlek i jpeg eller råformat, och går att dela med sig på exempelvis Facebook. Ett roligt partytrick, men du måste ju trots allt ha med både telefon, adapter och kamera för att det ska fungera. Synd är också att adaptern står ut och att gummikåpan inte går att stänga. Än finns ingen app för Iphone, men den sägs vara på väg. Vi testade mot en Android-lur.

I autoläget klarar kameran att ta skarpa bilder även i mörka miljöer. 1/125s, f/5,6, ISO 5 000

Ingen autofokusmotor

Snabbheten i autofokusen hos Nikon D3200 är inget att skryta över. Precis som många andra kameror i konsumentklassen får du en kamera som fokuserar bra och rätt, men hastigheten är inte direkt blixtsnabb.

Förutom enpunktsfokusering och kontinuerlig fokus, går det att välja ett automatiskt läge där kameran själv väljer fokusläge utifrån motivets rörelse och position.

För fotografering av objekt som rör sig fort fungerar det helt okej med motivföljande autofokus, liksom att prioritera fokus på ansikten. Totalt sett – autofokusen gör det den ska. Men i läget där jag själv väljer enkel autofokuspunkt lyckas jag alltid ändra vilken som är aktiv med handflatan, något som gör att punkten ibland ändras utan att man vet om det.

Uppgraderad skärm

Den uppgraderade skärmen är ett lyft från den hos D3100, med 230 000 pixlar. D3200 har visserligen samma storlek på tre tum, men har en upplösning på 920 000 pixlar, alltså fyra gånger fler. Bilden är kontrastrik och skarp, även om det finns bättre skärmar.

Också upplägget för skärmvisningen är genomtänkt. Via knappen »info« kan du tända eller släcka statusbilden på skärmen som visar kamernas olika inställningar. Med »i«-knappen gör du ungefär detsamma –skillnaden är att du växlar till inställningsskärmen som gör att du också snabbt kan justera de olika inställningarna.

Ett enkelt tryck på liveview-knappen fäller upp spegeln och visar sökarbilden på skärmen, för fotografering med skärm eller filmning. Här kan du välja mellan att se exempelvis ett rutnät, aktuella inställningar som ikoner, eller inspelningsvolymen för film. Enkelt och effektivt, och ingen svårighet att förstå sig på.

Svårare att förstå sig på är att ingenting händer när man trycker på inspelningsknappen för film och inte befinner sig i liveview-läget. Detta innebär alltså att man först måste trycka på knappen för liveview innan man kan påbörja filminspelning. Smartast – och enklast för användaren – hade varit att kameran själv fällde upp spegeln och påbörjade inspelningen när man tryckte på inspelningsknappen. Många nya användare kan antagligen bli förvirrade över vad som är fel – eller ännu värre – tro att de faktiskt har börjat spela in film.

Kameran är riktigt liten. Byter du ut kitobjektivet ovan till ett mindre med fast brännvidd, får du en riktigt liten kamera med stor potential.

Slutsats

Slutsats

Storlek och handhavande är något som många i dag efterfrågar när det gäller kameror i konsumentklassen. Många föräldrar vill fotografera och filma sina barn, men kanske inte är helt hemma med tekniken. Nikon D3200 ger dessa en chans att inte bara få bilder på sina barn, utan även att utvecklas i sin fotografering. Är man helt osäker på tekniken hjälper D3200 till. Men när du kommit en bit på vägen finns ändå möjlighet till kontroll.

Bildkvaliteten hos D3200 är bättre än hos föregångaren D3100: Sensorn är bättre, har ett bättre dynamiskt omfång, och ger samtidigt också större bilder. Detta öppnar för möjligheten att beskära bilderna utan att det blir ett problem med för låg upplösning. Men för att utnyttja fördelen med de många megapixlarna fullt ut, kan det vara värt att skaffa sig ett bättre objektiv än det billiga som medföljer i kit.