Kamera & Bild testar

Test: Liten, mindre, Pentax Q

Pentax har de senaste åren gjort sig kända för att tillverka spegelförsedda systemkameror som, trots ett ganska högt innehåll av finesser, har varit rätt små i storleken. Deras nya spegellösa system Q är inget undantag vad gäller storleken.

När nyheten om Pentax Q dök upp i juni i år levererades den med en rubrik som beskrev världens minsta kamera med utbytbar optik. En ganska populär säljpoäng bland den här typen av kameror, på redaktionen hördes en lång radda kommentarer om kamerans storlek när den packades upp. Vi har testat kameran med det nya objektivet 01 Standard Prime som motsvarar 47 millimeter i småbildsformatet där den största bländaren är 1,9. Det kommer även en standardzoom, en fisheye och två så leksaksobjektiv i form av ett tele- och ett vidvinkelobjektiv. En optisk sökare kommer också att finnas som tillbehör. Tittar man på kamerans utsida och känsla är den lite plastig och flera av de planerade objektiven är så kallade leksaksobjektiv. Det gör att kameran känns lite billig i jämförelse med andra i samma klass.

Storleken har betydelse

Kamerans hjärta och det som möjliggör dess storlek är den lilla cmos-sensorn som sitter i kameran. Sensorn är bara 6,17 x 4,55 millimeter. Fördelarna med en väldigt liten kamera är uppenbara. Givetvis finns det kompakter som är små och har bra bildkvalitet, men för den som vill ha möjligheten att ändra kamerans karaktär, och därmed även bildernas, är en kamera med utbytbara objektiv en bra idé. 01 Standard Prime är ett riktigt litet och lätt objektiv på endast 42 gram med linsskyddet på. Om övriga objektiv i serien är lika små och lätta kan man utan problem ha några av dem i en jackficka.

Duglig hastighet

Fokushastigheten i Pentax Q är helt okej, men så mycket mer är den inte. Jämfört med till exempel Olympus E-PM1 hamnar den ohjälpligt efter. Nu är i och för sig E-PM1-ans autofokus väldigt snabb, men Pentax kan ändå inte få ett betyg högre än medelmåttigt. I övrigt är kameran okej vad gäller snabbhet, man tänker inte på att den är långsam men inte heller på att den är snabb.

På grund av den lilla sensorn går det inte att få en riktigt oskarp bakgrund, trots en stor bländare.

Smarta menyer

Pentax Q ger fotografer från alla skikt möjlighet att göra det man vill med den. Allt från helt automatiska inställningar som anpassar sig till alla typer av motiv till helt manuella inställningar och en mängd custominställningar.

I stort sett liknar den de flesta av Pentax systemkameror. Genom att trycka på info-knappen på baksidan kan man snabbt komma åt inställningar som fokusmetod, bildstabilisering, ljusmätning, färgton, hdr, punktinställning och så vidare. ISO-känsligheten justeras med en dedikerad knapp. Här kan man välja om man vill ha auto-ISO och i sådana fall hur högt iso kameran får välja, men man kan också välja ett fast ISO-tal mellan 125 och 6400. Här märks släktskapet med Pentax K-5 för färgbruset i Q vid höga iso är lågt. iso 6400 går att använda i nödfall, då detaljerna försvinner mer än vid lägre känsligheter. Förutom iso har även blixtfunktioner, självutlösare/serietagning, vitbalans och exponeringskompensation varsin knapp. Även Pentax gröna knapp finns med på Q, ställer man kameran i manuellt läge och trycker på den gröna knappen ställer kameran in en lämplig exponering för de aktuella ljusförhållandena, men den kan även programmeras för andra inställningar.

Det finns nio förinställda effektfilter och tre stycken som man själv kan justera. För att snabbt komma åt dessa filter kan man ställa in snabbvalsratten på framsidan så att man kan skifta mellan fyra av dem. Vill man välja mellan fler får man tyvärr gå in i menyn vilket blir lite bökigare. Snabbvalsknappen kan även programmeras för att ge tillgång till andra inställningar som bildproportioner, digitala filter eller färgton. Alla dessa direktknappar och justerbara reglage gör att man enkelt når de flesta funktioner man behöver komma åt och att man själv kan välja vad man vill kunna justera snabbt. Smart.

Storleken har som sagt faktiskt betydelse när det gäller sensorer, en av nackdelarna med att ha en liten sensor är att det är svårare att få ett riktigt kort skärpedjup även om man har en stor bländare. Pentax har löst just det här tillkortakommandet genom att ha ett läge på programratten som heter bc, här skapar kameran på digital väg ett kortare skärpedjup. Effekten går att ställa in i tre olika styrkor, i de två lägre nivåerna ser det rätt bra ut, men vid fullt påslag blir det lite väl syntetiskt. Tyvärr tar kameran ganska god tid på sig för att processa en bild i det här läget och ibland slår det slint i bildanalysen då oskärpan läggs.

Här har Pentax Q:s inbyggda HDR-effekt använts för att få teckning överallt utom i den vita himlen. Lite överdrivet kanske.

Följer retrotrenden

Utseendemässigt följer Pentax Q den retrotrend som råder på marknaden just nu. Åsikterna om den har gått lite isär, vissa tycker att den ser lite fånig ut eftersom den är så liten medan andra tycker att den är snygg och en perfekt accessoar. Huruvida man väljer att ha den som en praktisk del av sin outfit eller som en smidig kamera får vara upp till var och en. Oavsett varför man väljer Pentax q får man en kompetent kamera i ett litet paket men som tyvärr verkar sakna lite seriösare objektiv.

SÅ SATTE VI BETYGET

Bildkvalitet 5

Jämfört med andra kameror i samma klass hamnar bildkvaliteten tyvärr på efterkälken. Den lilla sen-sorn når inte hela vägen fram.

Byggkvalitet 6

Plastigt skal men knapparna känns ändå okej.

Ergonomi och logik 7

Liten men ändå lättanvänd. Några knappkombinationer är lite knöliga att nå men generellt bra.

Mångsidighet 6

Utbytbara objektiv och blixtskon ger möjlighet till flera tillbehör. Men befintliga objektiv lämnar en del övrigt att önska.

Valuta för pengarna 6

Det känns som om man får betala lite för mycket i förhållande till vad man får. Fler kvalitetsobjektiv hade gjort kameran mer attraktiv och berättigat till ett högre pris.