Kamera & Bild testar

Test: Panasonic G6 - en bred allroundkamera

Lumix G6 har fått bättre hantering för brus, vilket gör att du kan ha högre känslighet med samma kvalitet, mot föregångaren.brnb1/250s, f/5,6, ISO 3200
Med den tryckbara och vinklingsbara skärmen blir det lätt att ta bilder nära marken utan att krypa.b1/250s, f/7, ISO 160
Med HDR-filter kan du öka spänningen i bilden. Lustigt nog såg verkligheten i detta fall ut som på bilden. 1/640s, f/10, ISO 160
Har du dåligt väder på din semester kan du alltid fejka verkligheten med solfiltret.brnb1/320s, f/9, ISO 160
Även i mörker fungerar autofokusen hyfsat. I dagsljus är den riktigt snabb.rnb1/250s, f/10, ISO 160

Panasonic bygger vidare på sitt mellansegment och släpper nu Panasonic Lumix G6, ersättaren till den nu ett år gamla G5. Wifi finns med, liksom möjligheten att fotografera både lekfullt, snabbt och med mer avancerade inställningar.

Enkelhet och smidighet är något som en helt vanlig köpare av digitalkameror i dag verkar prioritera. I stället för att bära med sig sin systemkamera på vandringen blir det i stället en medling mellan kompaktkameran och systemkameran. Detta vet så klart Panasonic om, men vet också hur viktigt det är att ha en kamera som man kan växa i.

Nya Panasonic Lumix G6 är precis en sådan kamera. Under huven hittar vi en sensor på 16 megapixel av typen micro-fourthirds. Vi känner igen sensorn och dess möjligheter från Panasonics tidigare flaggskepp Lumix GH2. ISO-omfånget är mellan 160 och 12800, och utökbart till 25600 ISO. GH2 som jag nämnde tidigare har också varit en kamera som lockat till sig entusiaster som gillar att filma. Panasonic G6 kan också det bra, med full-HD1080p i upp till 60 bilder per sekund med manuella kontroller.

Skön design

Jag måste erkänna att jag vid ett första intryck tyckte att Panasonic Lumix G6 såg lite egendomlig ut i sin design. Gummigreppet såg stort och gummiaktigt ut, nästan lite för mycket. Men efter att ha hårdtestat kameran kan jag säga att detta också är styrkan med G6. Anledning? Kameran är fantastisk skön att hålla i.

Måhända kan detta bero på hur ens händer ser ut, men för mig känns avstånd till knappar och reglage nästan skräddarsydda, samtidigt som greppet följer min hand perfekt. På så sätt går det också snabbt för mig att hantera kameran i alla situationer, och den blir riktigt bra att snabbt ta fram och göra redo för situationsbilder.

Totalt sett finns inte mindre än fem funktionsknappar som går att välja inställningar på. Räknar även in de digitala knapparna på skärmen så finns det än fler. Vill man bli snabbare ändå, kan man börja använda sig av Q-meny-knappen som ger upp aktuella alternativ för den valda inställningen. Förvånansvärt bra, eftersom man undviker det jobbiga grävandet i menyerna – även om en sådan snabbknapp i dag är nästan standard.

Snabb autofokus

Panasonic gör det ofta bra när det gäller användarupplevlse, så också med g6. Autofokusen är snabb och direkt och fungerar hyfsat bra även i riktigt mörka miljöer, även om den då stöter på lite problem. Snabbheten stöter vi även på i seriebildstagning, med kamerans 7 bilder per sekund som snabbast, eller 5 bilder per sekund om du vill använda följande autofokus.

Autofokusföljningen fungerar över förväntan, är snabb även denna och fungerar bra tillsammans med den tryckkänsliga skärmen. På så vis kan du med lätthet följa efter motiv med vänsterhandens tumme, samtidigt som du håller kameran i den andra handen.

Lumix G6 ger över lag en snabbarbetad upplevelse, med en känsla av flyt. Det är kombinationen av hur man når knapparna tillsammans med den direkta respons kameran ger. Hatten av för Panasonic.

Många inställningar

När man väl justerat sina inställningar för funktionsknapparna slipper man alltså gräva sig in i menyerna. Det är också här jag ser g6:ans nackdel: menyerna känns inte helt smart upplagda med sina förkortningar och rätt enkla förklaring. För att flörta lite mer med de som inte har full koll skulle det vara bra med ett annat, mer genomtänkt upplägg. Räddningen här blir snabbknapparna och att man kan navigera med skärmen.

Kameran har flera olika lägen för att ta olika bilder. Den enkla metoden för att justera bilden är den vanliga fotostilen som man når via q-knappen, men sedan finns även det kreativa läget där du kan ta bilder i hdr, med leksakseffekt, miniatyr och solskensöverläggning – något som är roligt att utvecklas med, och att använda när man har slut på idéer. Förutom detta finns även 23 olika scenlägen där du kan få allt från silkeslen hud till att bli bra på ett nattporträtt. Ska jag vara helt allvarlig så tycker jag att det blir lite för mycket val, eftersom skillnaden mellan scenlägena »söt efterrätt« och »aptitretande mat« känns obefogat liten. Problemet är att det tar tid att hitta bland dessa val, och antagligen också bidrar till viss förvirring – om man nu vill använda dessa inställningar.

Panasonic G6 har många knappar som går att programmera – plus möjlighet att trycka på skärmens knappar.

Skärm och sökare

Den tryckkänsliga skärmen på 3 tum har en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter, och har samtidigt fått det bredare 3:2-formatet i stället för föregångarens 4:3 – en skillnad som ger en något större bild när man filmar eftersom de svarta kanterna blir mindre.

Skärmen reagerar snabbt på tryckningar och fungerar också som ett riktigt bra alternativ till knapparna, även om det tar lite tid innan man vänjer sig vid att använda alla funktioner fullt ut. Via en pil trycker du ut en meny med ikoner som du kan använda, som innehåller extra programmerade funktionsknappar. Systemet är smart och fungerar bra. När du väl befinner dig i situationer där du vill använda just skärmen så blir det naturligt att använda tummen för att navigera.

Den elektroniska sökaren är det andra alternativet, med en upplösning på 1,44 miljoner bildpunkter. Sökarbilden känns helt okej, men inte mer än då. Även om ljusstyrka och kontrast är riktigt bra så känns det ändå som om upplösningen inte räcker hela vägen för att ge den där äkta upplevelsen som man vill ha när man tittar genom en sökare. Dessutom upplever jag ett lätt störande flimmer när jag tittar i sökaren, vilket så klart är negativt. Däremot hänger själva bilden i sökaren med snabbt och fint.

Vid sökaren sitter också en ögonsensor som justerar skärmens och den elektroniska sökarens på- och avläge. För fotografering fungerar den utmärkt när den stänger av skärmen då man för huvudet mot sökaren, men några gånger reagerar den även om man håller en hand en bit ifrån, vilket gör att sökaren kan släckas utan att man egentligen vill det. I övrigt funkar det fint.

Bra för film

Förutom den lilla paketeringen av en seriös kamera som Panasonic G6 erbjuder, så kan du så klart även spela in film. Upplösningen är 1080p i 60 eller 50 bilder per sekund som sparas i formatet avchd.

Kontrollerna för film tycker jag är riktigt bra, de är lätta att förstå och enkla att använda. »Du« har möjligt att justera allt helmanuellt, och genom att trycka på reglaget för zoom och snurreglaget för tummen, så kan du ändra bländare och slutare. Via skärmen kan också styra dina inställningar.

Just blandningen av skärm och film är klart användbart. Att gå och filma andra, eller att filma sig själv, är lekande lätt eftersom du kan trycka direkt på skärmen för att få fokus just där. På så vis slipper du använda dig av fokusringen, vilket känns som en stor fördel.

G6 har också uttag för extern mikrofon, även om det sitter något undangömt på kamerans framsida.

Från framsidan ser G6 ganska gummiaktig ut.

Flera finesser

Wifi börjar så sakteliga bli en standard i denna typ av kamera. Man kan fråga sig hur många som använder den, men med Lumix G6 blir det i alla fall lättanvänt om man har enheter med stöd för NFC (Near Field Communication), vilket innebär att anslutningen mellan telefon och kamera görs i ordning av sig själv. Att dessutom wifi fått en egen knapp visar också att man snabbt ska kunna nå den funktionen.

En annan intressant funktion som finns i kameran är Clear retouch. Funktionen låter dig markera direkt på skärmen vilka delar av bilden som du vill ta bort störande objekt ifrån. Resultatet är däremot mediokert, och inget jag skulle rekommendera att använda.

För den som känner sig helt förlorad i alla funktioner så finns räddaren i nöden genom den numera vanligt förekommande iAuto-knappen. Genom denna tar kameran kontroll över inställningarna för att fixa en bra exponering. Faktum är att jag själv använt den de gånger jag inte hunnit justera kameran för det jag ska fota – och detta fungerar dessutom bra.

Bildkvalitet

Vi ser en förbättring av brushanteringen i nya G6, som också presterar något bättre än den något enklare GF6. En liten jämförelse mot föregångaren G5 från förra året visar detsamma, med en bättre detaljskärpa framförallt i filmläget.

För att gå rakt på sak så producerar g6 bilder och film av bra kvalitet, även om det inte når upp till det övre kvalitetssegmentet – men heller inte det nedre.

Slutsats

Egentligen finns det inte många delar att klaga på hos kameran. Detta innebär i slutändan att Panasonic lyckats med att skapa en kamera som är bred i sitt användningsområde, lättanvänd och samtidigt ger möjlighet till utveckling. För film fungerar den mycket bra, och har de finesser de flesta kan önska sig.

Styrkan är också användarupplevelsen, som i denna kamera handlar mycket om att allt flyter på, fungerar felfritt och fungerar med snabbhet.

Som allroundkamera är den riktigt bra, och kommer att passa alla som är ute efter en kompakt systemkamera att ha med sig på exempelvis fjällvandringen.