Kamera & Bild testar

Vi har testat Nikon 50mm/1,8G

En klassiker. Nästan ett decennium senare kommer uppföljaren på ett av Nikons vanligaste objektiv: Nikon 50 mm/1,8G. Foto: Calle Rosenqvist

1978 släppte Nikon sitt första objektiv på 50 millimeter med en bländare på 1,8. Den senaste versionen kom 2002 och är fortfarande ett av de vanligaste objektiven från Nikon i dag. Men nu har en uppdaterad version utan bländarring och med inbyggd autofokusmotor sett dagens ljus – Nikon 50mm/1,8G för FX-formatet.

Nya 50 mm/1,8G klarar sig bra i svagt ljus, och levererar skarpa och fina bilder till ett bra pris. Foto: Calle RosenqvistKlicka på bilden för att se den större.

Som en klassisk glugg för många fotografer, med ett bra pris, har normaloptiken länge varit ett måste i var mans fotoryggsäck för att få fina bilder med en lätt optik på bara 185 gram. Anledningen har varit bländaren på 1,8 som hjälper till vid fotografering i mörka miljöer och varit en bra medelväg mellan pris och ljusstyrka. Jämfört med den ljusstarkare nyversionen av 50mm/1,4 är detta objektiv runt 100 gram lättare och kostar ungefär hälften så mycket.

Enkel och bra konstruktion

Konstruktionen på 50mm/1,8G känns bra och solid, även om fokusringen är något trög. För den som snabbt vill finjustera fokus manuellt vid exempelvis porträttfotografering är det därför inte helt optimalt – känsligheten är inte vad den borde kunna vara, även om ergonomin i övrigt är bra.

Med sju rundade bländarlameller ger objektivet en fin bakgrundsoskärpa även när man fotar nedbländat. På bländare 1,8 blir bakgrundsoskärpan (kallas även bokeh) fantastiskt fin, och ger sitt vackra avtryck i bilder som exempelvis är tagna på kvällen i stadsmiljö med ljuskällor i bakgrunden.

Bra autofokus – bra bilder

Detta nya objektiv är ännu ett steg i att ersätta objektiv som saknar inbyggd autofokusmotor. Även om den inte är blixtsnabb så känns den säker och snabb. Exaktheten beror som alltid lite på omgivningsljuset, men vid testfotografering med en D700 sent på kvällen klarar sig fokusen väl även i svagt ljus. Har man möjlighet att höja iso-värdet finns alla möjligheter att fånga bra bilder även i mörka miljöer.

Bildmässigt har 50 mm/1,8G något mer distorsion än den tidigare d-versionen, även om den är låg. Tittar vi på den kromatiska aberrationen är även den låg. På bländare 5,6 är skärpan fin över hela bilden, och på bländare 1,8 håller även mittenskärpan i sig mot övriga bländare. Vinjetteringen är låg redan på bländare 4.

Totalt sett levererar detta objektiv fina och skarpa bilder till ett bra pris.

Slutsats

Har du en digital systemkamera i FX-format är 50 mm/1,8G absolut intressant, men även för dig som använder ett kamerahus i dx-format och behöver ett objektiv för exempelvis porträtt. Då blir brännvidden likvärdig ett objektiv på 75 millimeter i småbildsformatet. Bra prestanda, ljuskänslig och ett intressant pris – samt en smidig design.

Sitter du med den tidigare 50 mm/1,8D och behöver snabbare autofokus är den nya versionen värd att kolla in. För den som har 50 mm/1,4D bjuder nya 1,8D med en nästan likadan konstruktion inte på några skillnader förutom ljusstyrkan.