Kamera & Bild testar
Test: Panasonic Lumix GF6 - Trådlös allroundkamera
Nya Panasonic Lumix GF6 kommer som en förfining av GF5. Några nya funktioner är tillagda för att hänga med i kamerautvecklingen, men annars finns många likheter i funktion och användning som hos föregångaren. Nyheten stavas wifi.
Uppkopplad
med wifi, snabbhet och bärbart med roliga funktioner. Så kan man summera nya Lumix gf6 från Panasonic. Kameran har fått lite bättre tekniska specifikationer, något fler funktioner och blivit lite smartare än sin föregångare.
Bakom skalet sitter en micro fourthirds-sensor på 16 megapixel med ett iso-omfång på mellan 160 och 12800, utökbart till 25600 iso. Den nya bildprocessorn har utvecklats för att arbeta med bilder tagna i svagt ljus i två steg, för att minska det brus som uppkommer.
I övrigt finns möjlighet att koppla upp kameran med wifi, nfc (Near Field Communication) och med hjälp av detta fjärrstyra kameran. Faktum är att det är denna funktion som är den riktiga styrkan hos gf6, framförallt när Panasonic implementerat den trådlösa användningen så bra som de faktiskt gjort.
Designsmart
Likheterna är många med föregångaren gf5. Det märks också att den väg som Panasonic gått med modellens utseende är här för att stanna. De något runda formerna finns kvar, med bara några mindre ändringar. Upplägget av knappar är ungefär lika, men med några justeringar. Exempelvis hittar vi inspelningsknappen för film mer lättillgängligt och gf6 har nu fått ett riktigt programreglage som placerats på kamerans ovansida.
Ett nytt smart reglage vid avtryckaren låter dig som fotograf snabbt kunna kompensera exponeringen om du fotograferar i exempelvis motljus. Alternativt kan knappen användas som zoomreglage för objektiv som stödjer detta.
Förändringarna i designen är något som jag över lag gillar. De något mer kantiga formerna gör att jag upplever den något hårdare att hålla i, även om skillnaden inte är direkt stor. Greppet för tummen är smidigt och ger stadga, vilket gör att du med enkelhet kan arbeta med kameran med en hand, även om det är svårt att justera inställningar. Däremot är reglaget för exponeringskompensation en riktigt bra detalj som jag kom på mig själv använda rätt ofta.
Kameran fungerar lika enkelt som en klassisk »sikta och tryck av«-kamera, men har ändå de där extra finesserna som gör att du får en lite mer möjligheter. För den som behöver kontroll finns en väl användbar q-meny-knapp som ger dig snabb möjlighet till ändringar av inställningar – smart!
Uppkopplingsbar nyhet
Med Lumix gf6 kan du också koppla upp kameran mot din smartphone. Genom en enkel procedur kan du använda wifi för att ansluta telefonen mot kameran och både fjärrstyra den, ladda hem bilder från minneskortet eller visa bilder på en tv. Uppkopplingen är lättarbetad och fungerar riktigt fint. Genom Panasonics app »Image App«, når du kontroller för att ändra kamerans inställningar, ta bilder, spela in film, visa bilder och synka dessa med din smartphones gps för att få platsinformation.
Kameran har också stöd för nfc (Near Field Communication) vilket gör proceduren för ihopkoppling ännu enklare för dig som har en mobil med stöd för detta.
Däremot så finns det en viss lagg i kopplingen mot kameran som ibland känns snabb, men också rätt långsam, även om det inte är några direkta problem. Men ska du använda funktionen med någon sorts precision i fotoögonblicket kan det bli svårt att synka händelsen med avtrycket.
Däremot bjuder appen för Iphone på något av det bästa i inställningsväg – du kan justera bildstil, fokusmetod, fokuspunkt, ljusmätning och videokvalitet via q-meny-ikonen, eller iso, slutartid och bländare med en viss kontrollflik. Äntligen ser vi en kameratillverkare som gått hela vägen och inte bara tagit med några få funktioner – här får vi hela kitet – och det funkar precis så bra som man skulle vilja.
Vinklingsbar skärm
Den som gillar att använda skärmen vid fotografering kommer antagligen också att gilla skärmen hos gf6. Den tryckkänsliga skärmen på 3 tum har en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter – en uppdatering sedan föregångaren – som går att vrida 180 grader uppåt och vinkla 45 grader nedåt. Skärmen använder sig nu av kapacitiv teknik, vilket gör att den är mycket mer direkt och känslig för användning, och inte kräver att man trycker på den med ett visst tryck. Ett bra val – det fungerar utmärkt.
Ljusstyrkan är riktigt fin och skärpan på skärmbilden likaså. Dessutom anpassar sig ljusstyrkan automatiskt beroende på det omgivande ljuset, något som både fungerar och är något jag gillar hos kameran.
Men en annan smart styrka hos skärmen är också de kontroller som den erbjuder. Jag har länge fungerat på varför tillverkarna inte utnyttjar skärmen ytterligare ett steg för att klämma in anpassningsbara ikoner. Nu har Panasonic gått den vägen och låter dig via en flik som visas på skärmens högersida trycka ut en meny med ikoner. Där kan du anpassa två av dessa precis som en vanlig funktionsknapp, och tilldela vad ett ikontryck ska göra. Förinställningen att nå q-menyn är också riktigt bra när du vill tilldela den fysiska knappen med samma namn till något annat – lite som att äta men ändå ha kvar kakan.
Imponerande autofokus
Panasonic talar gärna om hur snabb autofokusen är. Ett säljargument, absolut, men här måste jag ändå ge Panasonic pluspoäng för hur bra den faktiskt fungerar, på alla vis. Fokusering i svagt ljus är ingen svår nöt för gf6 att klara, och den gör det också hyfsat snabbt och med helt okej exakthet, vilket är ett bra betyg. Vid vanlig fokusering är den riktigt snabb, riktigt säker och pålitlig. Är du en van användare av systemkameror och dess autofokus, så kommer du känna igen dig i hur du kan arbeta med gf6, något som inte gäller allt för många kompakta systemkameror med kontrastdetekterande autofokus. Att använda skärmen för autofokus går också, genom att trycka på var du vill ställa in fokus och ta en bild.
Manuell fokusering fungerar helt okej, men kunde vara bättre. Fokusjusteringens hastighet, eller utväxling, är inte riktigt så snabb som man skulle vilja. Det blir en del vridande från ena änden till den andra på fokusskalan, något som skulle kunna undvikits genom att man själv får bestämma utväxlingen. En fördel är däremot att man kan få upp en förstoring av bilden på den del av skärmen man trycker på. Däremot är det synd att man inte kan växla förstoringsgrad direkt på skärmen – hur mycket förstoring man vill ha beror ju på vad man fotograferar, vilket så klart kan skilja sig från bild till bild.
Roliga funktioner
Kameran har alla klassiska scenlägen som hjälper dit en bit på traven. Vill du ha mer hjälp än så kan du använda ia-läget som väljer rätt inställningar för det du tänker fota. Också alla vanliga filter finns i kamerna, men en nyhet här som jag gillar att använda är filtret »solsken«. Med filtret härmar du effekten av en linsöverstrålning, rätt likt den du kan göra själv i Photoshop. Effekten kan ge spännande bilder, och solsken under hela din semester.
»Stop motion animation« är en annan funktion som låter dig ta bilder efter varandra i serie, och ger dig möjligheten att lägga samman dessa till en film med ett egenvalt antal bilder per sekund. Resultatet blir en timelapse-film. Funktionen är något krångligt gjord, då man måste leta sig igenom menyer för att första ta serien av bilder, sedan skapa filmen. Fördelen är att man kan skapa olika filmer med olika inställningar av samma bildserie. Resultatet blir hur som helst bra.
En annan funktion är »Clear retouch« som gör att du kan ta bort störande objekt i en bild i efterhand. Om du tar en bild som du vill ta bort något ur kan du måla över detta område direkt på skärmen, för att sedan låta kameran försöka trolla bort det. Resultatet blir blandat – många gånger syns det att man pillat med bilden, många gånger blir det helt okej, men många gånger också rätt dåligt. Mitt förslag är att skippa funktionen och att du lär dig fotografera rätt från början i stället.
Tar du bilder på dig själv så finns också en inbyggd funktion för nedräkning, samtidigt som du kan hålla kameran framför dig så du ser dig själv på skärmen. En rolig funktion för att ta bilder på dig själv och din kompis – utan att någon blir halv.
Video
Inspelning av video erbjuder inget utöver det vanliga – den spelas in i full-hd 1080 i 50i eller 25p i formaten avchd eller mp4. Men fördelen mot andra modeller från Panasonic är att inspelningsknappen är smart placerad och att den startar på en gång när man trycker på knappen. Befinner du dig i ett filterläge kan du däremot inte spela in film, men ett snabbt tryck på ia-knappen gör att du hamnar i ett normalt filmläge och kan börja spela in.
Med den tryckkänsliga skärmen finns däremot en fördel: du kan enkelt nudda den del av bilden du vill ha fokus på, vilket gör att du mjukt och ljudlöst kan justera fokus utan att ratta runt på objektivet eller skaka kameran under själva filmningen. Användbarheten ökar, och vi ser att det börjar komma i allt fler kameror.
Bildkvalitet
Bilderna i jpeg-format direkt ur kameran ser riktigt bra ut, och presterar i topp när det gäller bildkvalitet hos kameror med micro fourthirds-sensorer. Kvaliteten är identisk med vad vi får ut ur en gx1, där bilder tagna med 3200 iso är rätt så rena med en bra brusreducering. 6400 iso är heller inga problem, men man börjar förlora detaljer i bilden på grund av hur kameran reducerar bruset.
Jämför man filmkvaliteten som man får ur gf6 med föregångaren gf5 så är den rätt så likvärdig, även om man ser att Panasonic valt att lägga på lite mer skärpa i sin standardinställning. 1080-läget upplevs något skarpare än 720-läget med bättre detaljåtergivning, men det är inte alltid helt lätt att se skillnaden mellan de båda.
Slutsats
Med Lumix gf6 har Panasonic utvecklat sitt koncept med kompakta systemkameror för att locka till sig den som vill ha både enkelhet och avancerade funktioner i ett. Och jag tycker att de lyckas rätt bra. Snabbheten som kameran har är mycket bra, vilket gör att man aldrig behöver missa ett fototillfälle. Tillsammans med wifi och exempelvis fotografering i 1:1-format kan du nästan lika snabbt ladda upp din bild till Instagram som om du hade tagit den med mobilen. Funktionerna för wifi är strålande.
I övrigt är kameran mycket lik sin föregångare, med bara några mindre förändringar i utseende och specifikationer. Förbättringarna finns, men är inte påtagliga. gf6 kommer däremot passa bra för den som vill ha en liten och smidig allroundkamera som klarar det mesta för en vanlig semesterfotograf.