Kamera & Bild testar
Test: Sveriges bästa fotolabb
Facebook eller Flickr. Egentligen borde dessa digitala ställen bara vara början för dina bilder, men rätt så många hamnar bara där och kommer inte längre. Vi har därför testat 23 framkallningstjänster som ger dina digitala bilder analogt liv. Längst ner i artikeln kan du hämta en pdf med hela testet.
Bland de bilder vi tar är det ett fåtal som når webben, synliga för alla vänner där. Ännu färre bilder framkallas på papper och får den där genuina känslan, en känsla som går att ta på i stället för att bara se på. I dag är det varken dyrt eller svårt att framkalla bilder, och att titta på sina bilder på papper kan vara ett riktigt lyft.
Vän av ordning kanske tycker att det bara är att ta den som är billigast. Det är digitalt och kan väl bara se ut på ett sätt? Nej, det är snarare så att det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Man vill förstås ha bra kvalitet, till ett bra pris och de flesta labb lyckas bra, medan en del lyckas mindre bra och några få gör det riktigt bra. Men visst har skillnaderna blivit mindre med åren mellan de olika labben, med förbättringar som sker konstant. En av de stora skillnaderna är papperskvalitet och oftast är det där det snålas in när man vill erbjuda ett lågt pris. Men man kan snabbt konstatera att ett tjockare papper faktiskt ger en bättre känsla.
Många av labben har ett automatiskt flöde direkt ifrån webbsidan till färdig bild. Detta har gjort att tiden mellan beställning och leverans handlar om timmar snarare än dagar. Sedan tillkommer förstås postgången, som är olika lång beroende på om labbet ligger i Sverige, eller någonstans i Europa.
I år har vi testat 23 olika bildleverantörer. Bilderna som skickades in var av skiftande karaktär. Allt ifrån semester-snapshots, till medvetet underexponerade bilder och bilder med stort omfång, från mörka partier till väldigt ljusa. Inte helt oväntat klarade alla leverantörer av att framkalla semesterbilderna utan alltför stora variationer. Även om det fanns skillnader både i kontrast och skärpa, så var det inte lika tydligt som på de mer svårframkallade bildfilerna. Till varje labb skickades det även in två bilder med olika färgprofiler, för att se huruvida labben klarade av att tolka bildernas profiler. Resultatet skiljer sig inte från föregående års test. Det är fortfarande bara ett fåtal labb som klarar av inbäddade profiler, så det gäller att se till att bilderna man skickar in har srgb, som är den profil som alla labb kan hantera. Detta är naturligtvis inget större problem för dem som använder en kompaktkamera, eftersom de oftast använder just srgb. Men alla systemkameror har möjligheten att ta bilder i Adobe rgb, som är en större färgrymd. Så vill man ha ut absolut max, så ska man anlita ett labb som klarar av Adobe RGB.
Leveranstid
De snabbaste labben levererade bilderna redan dagen efter, vilket är imponerande och visar hur väl det digitala flödet fungerar hos ett företag. Alla labb utom Photobox klarade att hålla den utlovade leveranstiden, även om en del har generösa leveranstider. Två av fotolabben levererade dagen efter, tolv på två dagar och fem av labben levererade på 3 dagar. Alltså 19 av de 23 labben levererade inom 3 dagar från beställning, vilket får anses som ett mycket bra betyg. Lofoto är det enda labbet som har en minimibeställning på 100 kronor. Övriga labb har inget minsta orderbelopp, men eftersom många använder så kallad enhetsfrakt blir det billigare styckepris om man samlar ihop lite bilder. Däremot har Odenlab, Fotoquick och Diabolaget en startavgift, som gör beställningen onödigt dyr. Denna tillkommer oavsett antalet kopior. En del erbjuder dessutom mängdrabatter, men då pratar vi om 200-300 bilder.
Granskning
Bilderna från de 23 leverantörerna lades ut och granskades under färganpassade lysrör (5 000k) och jämfördes med den inskickade bildfilen på en hårdvarukalibrerad proffsbildskärm. Tidigare år har skillnaderna varit tydligt synbara. Det har med andra ord varit ganska lätt att skilja agnarna från vetet. Men årets test visar att kopiorna är betydligt jämnare. Det är små skillnader i färgton, skärpning och kontrast som skiljer och även om det är bildkvaliteten som är prioriterad, så är det papperskvalitet och leveranstid som får ett avgörande i testet. En av bilderna som skickades in var på ett tak i guld från Louvren i Paris. Det visade sig vara en svår bild för labben att klara av. Även om vi bockat ur alla önskemål om automatisk korrigering av färger, kontrast och skärpa blev det stor skillnad mellan de olika labben. Vi fick tillbaka i princip 15 olika bilder. Skillnaderna är klart synbara mellan den bildfil som vi skickade in och den kopia som vi fick tillbaka. En handfull labb klarade av bilden riktigt bra, andra labb hade missat i färgerna och de sämsta hade missar i både färger, kontrast och skärpa.
Automatiska justeringar
De flesta av fotolabben har automatisk bildförbättring som standard, med möjlighet att välja bort det. Förmodligen är detta ett val som labben gjort, baserat på att merparten av bilderna som kommer in är direkt ifrån en kompaktkamera och då kan den automatiska bildförbättringen förmodligen göra bilden något kontrastrikare. Men en del labb saknar helt information om de applicerar förbättringar och är utan möjlighet att välja bort det. Har man själv fixat med sina bilder, så är det en god idé att använda ett labb som åtminstone har möjlighet att stänga av den automatiska bildförbättringen.
Skärpningen av bilderna var bättre i år än föregående år. En del bilder upplevs som något överskärpta och oftast är det den automatiska bildförbättringen som är boven i dramat. Det är aldrig snyggt med för mycket skärpa. Ett bra labb applicerar ingen, eller mycket lite skärpa. När det gäller kontrasten i bilderna så var det en del labb som hade lite väl tilltagen kontrast i bilderna, men inget av labben gav så pass mycket kontrast att det blir störande.
Exponeringsmässigt skiljer det sig mindre mellan de olika labben. En del labb försöker ljusa upp medvetet mörka bilder och oftast är det den automatiska bildförbättringen som ställer till det. Årets test visade att kvaliteten överlag är mycket hög. Dock finns några fotolabb som har problem med bilder som har svårtolkade färger eller är exponerade lite annorlunda. De fotolabb som varit bra tidigare år, är fortfarande bra. Bland nykomlingarna är det två som sticker ut. Photohome, som letar sig in bland de fem bästa och Photobox som hamnar bland de fem som inte riktigt når upp till vad man kan förvänta sig. Till Photohomes försvar kan man säga att de erbjuder det billigaste kopiepriset av alla labb, men en lång leveranstid samt bildkvalitet i medelklass gör att det hamnar längre ner i listan. Vill man ha riktigt bra bilder, så väljer man något av de fem labben som placerat sig i topp. Är man mer intresserad av att få ett så bra pris som möjligt är Fujidirekt ett bra val. De levererar bilder med bra kvalitet till ett mycket lågt pris.
Webbdesign
Hos en del utvecklas webbsidorna kontinuerligt, andra har inte gjort någonting alls, vilket förstås inte betyder att de är dåliga. Både Qpix och Crimsons sidor ser likadana ut som förra året, men de fungerar riktigt bra och då finns det ingen anledning att ändra. De flesta fotolabb använder en flashbaserad klient för uppladdning. Några använder sig av operativsystemets inbyggda filhanterare (Explorer hos Windows eller Finder för Mac OS-X) via java. Vi upplevde det som att de labb som hade en egen lösning och de som använde sig av den flashbaserade uppladdningen fungerade bäst. Några fotolabb erbjuder ett klientprogram som man enkelt installerar på sin dator. Därefter är det mycket enkelt att beställa och man slipper skriva in användaruppgifter och dylikt. Dessutom ligger gamla beställningar kvar, så att man kan se vad man beställt sedan tidigare.
Pris eller Kvalitet?
Det är alltid en avvägning man måste göra, vill man betala lite mer och få bättre bilder, eller nöjer man sig med medelmåttig kvalitet, bara det är billigt? Konkurrensen är relativt stor och ofta leder detta till lägre priser, men prisbilden är ganska snarlik den som var föregående år. Detta innebär i realiteten en prissänkning, om man räknar med inflationen. Låga priser brukar innebära sämre kvalitet och sämre material. Men det stämmer inte riktigt. Några av fotolabben använder ett tunnare papper för att kunna hålla ett lägre pris. Andra håller ett relativt lågt pris, och säljer på volym. Därmed kan man erbjuda ett vettigt papper, trots ett lägre pris. Själv föredrar jag ett något högre pris om jag får mina bilder utskrivna på ett bättre papper. Dyrast är dock inte alltid bäst och så är fallet med fotolabb också. Det kostar dubbelt så mycket hos testets vinnare Qpix, än vad det gör hos Fujidirekt som kom på tredje plats. Men det går inte att sticka under stol med att bilderna är bättre från Qpix och Crimson och det är alltid lika roligt när resultatet blir som man tänkt sig. Men det kräver förstås att man har kontroll på sin färghantering. Men framför allt allt annat så är det ändå en speciell känsla när man sitter där och bläddrar bland sina papperskopior – så framkalla mera.
Ladda hem hela PDF:en med testresultaten här:
Sveriges bästa fotolabb 2012