nyhet / drönare

DJI Neo – enkel minidrönare som startar från handflatan

Den 135 gram lätta drönaren kan både starta och landa från din hand – och spela in video i 4K. 

DJI passar på att lansera en drönare med lätt vikt – endast 135 gram – vilket gör den till deras lättast drönare hittills. Den låga vikten gör också att den följer de grundläggande reglerna för drönare som befinner sig under viktgränsen på 250 gram, alltså C-klassad enligt EU C0-regelverket. Bland annat är propellrarna är skyddade för säkrare användning.

DJI Neo har en drös funktioner likt de större drönarna från DJI, men är samtidigt också bantad på teknik. Bland annat kan den inte fotografera i råformat, utan det är JPEG-som gäller och då i 12 megapixlar, samtidigt som den ändå kan filma i 4K/30p eller 1080/60p. Men för den som vill göra mer avancerade videoinspelningar så har den inget stöd för HDR eller Log-profiler.

Enligt DJI är det fokus på enkelheten som är grejen hos Neo, med möjlighet att snabbt och enkelt starta drönaren, välja inställning för "program" och sedan låta den starta från handflatan – exempelvis för att fokusera på dig när du går iväg och filma genom follow-läget. Kameran är stabiliserad i ett led, vilket innebär att horisonten kommer att ändras vid svängning till skillnad från drönare med dubbelstabiliserad gimbal.

Dessutom finns programfunktioner för snygga kameratagningar som vi känner igen från andra modeller. Det går även styra allt från appen eller styra drönaren genom mobilen upp till 50 meter, använda fjärrkontrollen för ytterligare räckvidd eller DJI Googles 3 för att använda den som FPV-drönare likt DJI Avata.

Flygtiden är 18 minuter på en laddning och laddas via USB C, eller laddpaketet för trippel laddning.

DJI Neo har ett rekommenderat pris på 2 499 kronor inklusive moms, där det större DJI Neo Fly More Combo har ett pris på 4 299 kronor inklusive moms. Drönaren finns att köpa nu.