nyhet

Första bilden på en prinshök fotograferad på Nya Guinea

Prinshök i Nya Guinea.

Den svårsedda fågeln har nu dokumenterats för första gången på 55 år.

Fiji-baserade fotografen Tom Vierus var ute tillsammans med lokala guider i Nya Guineas regnskog på expedition, när han fotograferade rovfåglar. Efteråt kunde ornitologer bekräfta att det rörde sig om Accipiter princeps – prinshök.

WWF meddelar att urfolket sett fågeln men att den är svår att se och sällsynt – men nu har den alltså dokumenterats genom fotografi för första gången, vilket är ett vetenskapligt viktigt steg framåt i dokumentationen av arten.

– Det senaste dokumenterade vetenskapliga fyndet av arten verkar vara ett exempel från juli 1969, som förvaras i American Museum of Natural History i New York, USA. Även om det har funnits flera rapporter om observationer utan bild under åren, har prinshöken undvikit foto-, ljud-dokumentation i 55 år, förklarade John Mittermeier, chef för Search for Lost Birds vid American Bird Conservancy.

Skogarna där Vierus fotograferade fågeln är en del av Nakanai-bergen, ett artrikt område med gröna berg och ett potentiellt UNESCO-världsarv. Forskare uppskattar att bergen har funnits i cirka 22,5–10,5 miljoner år.

– Det var en stor överraskning att höra att detta foto verkar vara det första någonsin av denna förlorade art. Det är fantastiskt att se hur bevarandefotografi kan hjälpa till att skydda områden genom att dokumentera den existerande biologiska mångfalden och även en bra påminnelse om hur viktigt det visuella berättandet är. Jag hoppas verkligen att denna i stort sett orörda del av världen kan förbli så intakt som möjligt med hjälp av de lokala samhällena, deras redan existerande bevarandeinitiativ och stödet från WWF,” meddelade Vierus.