Fototävling

Martina Wärenfeldt vinner priset Årets bild i SM i Fotografi 2024

Martina Wärenfeldt.

Martina Wärenfeldt tog hem flera priser under årets upplaga av SM i fotografi: "Det känns helt otroligt och också värmande att få uppskattning för det hårda arbetet jag lägger ner i den skapande processen."

Årets SM i fotografi är avgjord – och när poängen räknats samman av juryn hade Martina Wärenfeldt tagit hem två guld i kategorierna "Kreativt porträtt" samt "Grupp", tillsammans med tre silverplaceringar i kategorierna "Klassiskt barnporträtt", "Kreativt barnporträtt" samt "Tama djur". 

Dessa fem bilder var några av de totalt 1 889 bilder från 363 fotografer i landet skickat in till tävlingen. 

Den av Martinas bilder som blev "Årets bild", kallad “Enchanted Serpent”, har hon skapat tillsammans med sin dotter Kellie efter att dottern fått en kungspytonorm i julklapp. Med ormen som inspiration byggde Martina upp bilden som skapar historien inom kategorin "Kreativt porträtt":

Årets bild i SM i Fotografi 2024, "Enchanted Serpent".

– Bilden är ett kreativt porträtt där fokus ligger på att styling och redigering lyfter fram den målande känslan inspirerad av de gamla mästarna inom oljemåleri. Det känns helt otroligt och också värmande att få uppskattning för det hårda arbetet jag lägger ner i den skapande processen, säger Martina.

Motiveringen från den internationella juryn lyder:
"Årets bild är definitionen av ett konstverk. Vackert, tidlöst, får oss att tänka, och otroligt skickligt utfört. En mycket, mycket värdig vinnare!”

Alla vinnare och vinnarbilder hittar du på SM i Fotografis hemsida.

SM i Fotografi

SM i fotografi arrangeras av Svenska Porträttfotografers förbund och är öppen för alla svenska fotografer, såväl amatörer och professionella. 

Mästerskapet som äger rum en gång per år består av två delar. Först en digital kvaltävling där totalt 20 domare har poängsatt alla 1 889 bilder som skickats in. 

De bilder som fått högst poäng inom sin kategori har plockats ut till printfinalen. Inför finalen har varje fotograf fått validera sina bilder vilket innebär att de fått skicka in sina råfiler för att det ska kunna säkerställas att de varit ensam upphovsman till sin bild. Eftersom finalen är en printtävling har varje fotograf också fått se till att skriva ut sin bild enligt tävlingsreglerna. 

Finalen består av två dagars jurering där 11 domare från både Sverige och andra delar av världen gått igenom finalbilderna för att utse de svenska mästarna samt Årets Bild. Även silver och bronsmedaljörer har korats inom respektive kategori.

Bilderna bedöms utifrån dess påverkan, kreativitet, grundbild, efterbearbetning, berättelse, ljussättning, posering, komposition och kategori.

Även printkvalitén bedöms, det vill säga hur väl fotografen med hjälp av rätt pappersval och hantverk lyckats ta fram rätt känsla i sin bild.

Bilderna kan få 0 till 100 poäng, där 100 ska vara näst intill omöjligt att få.