Krönika
Calle Rosenqvist: Lost + found
"Vanligtvis har jag stenkoll på mina egna bilder, prydligt sorterade och katalogiserade, och det är det som är så befriande med filmappen lost+found – det både fanns och finns ingen ordning."
Begreppet från engelskan, »Lost Found«, är något som vi dataintresserade har koll på. Kanske har även du sett den på din dator, där det i Unix-baserade system som MacOS och Linux finns en sådan katalog där återskapade filer från systemet samlas, ofta när det blivit något filfel på grund av att datorn stängts av felaktigt.
Under min gymnasietid brukade jag alltid titta i dessa mappar – ibland hittade man roliga halvfärdiga projekt och arbeten från andra, men ibland också spännande filer från andra som på något vis hamnat där.
Grejen är att jag själv, på min dator hemma, skapade en mapp »lost+found« (som det egentligen stavas), där jag dumpade intressanta filer jag hittat, kommit över eller som lämnats av andra som lånat min dator. Många har säkert liknande »slaskmappar« dit man skyfflar allt möjligt »bra-att-ha-kvar« – jag började spara på det jag kom över från andra.
Sparandet har sedan länge upphört, men de gamla filerna från tidigt 90-tal finns fortfarande kvar i en enda stor förlorat-och-(åter)funnet-mapp där allt ligger kvar som ett stort tidsdokument över begynnelsen av att människor börjat spara sina skapade data.
Det är alltid är lika spännande att kolla i mappen och se vad man hittar. Vanligtvis har jag stenkoll på mina egna bilder, prydligt sorterade och katalogiserade, och det är det som är så befriande med lost+found – det både fanns och finns ingen ordning.
Fler krönikor
Det som är mest spännande är egentligen inte innehållet, utan många gånger känslan i att det här är grejer som faktiskt är förlorade av någon, hittade av någon annan, och nu får en ny mening att faktiskt få finnas kvar – helt skild från sitt ursprungliga syfte.
Ibland dyker det också upp bilder, och även om det var innan digital-kamerans genomslag så finns bilder som folk hittat på internet av en eller annan anledning – för användning i skolarbete eller annat.
Hur som helst: ibland ökar värdet med tiden, oavsett kvalitet. Tänk på det nästa gång du slänger dina dåliga bilder.
Kolla in våra senaste plusartiklar för dig som medlem. Missa heller inte dina exklusiva medlemserbjudanden på kamerabild.se/pluserbjudanden.