Krönika
Johan Wessel: De ignorerar upphovsrätten
Hur mycket är en bild värd? Enligt vissas sätt att tänka tycks det vara lika med noll, i alla fall när det kommer till att betala för en publicering. Men värdet tycks samtidigt vara högt, eftersom man gärna vill använda bilden – för att på så sätt få ett större genomslag med sin publicering.
Vi har i Kamera Bild skrivit om flera fall där personer utsatts för bildstöld. Nu senast om trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo som upptäckte att en av hennes bilder hamnat i en annons för ett mäklarföretag. Hon hade inte sålt bilden till dem eller på något annat sätt godkänt publiceringen, där mäklarföretaget förstärkte sitt budskap om en fortsatt trevlig sommar med hjälp av hennes prunkande trädgård. När hon ringde upp de som skapat annonsen möttes hon av undanflykter och de ifrågasatte om publiceringen hade inneburit någon skada för henne.
Att den hade gjorts olovligen verkade inte ses som ett problem, vilket är ganska talande för hur man i dag väljer att bortse från upphovsrätten. Sara Bäckmo hade ju själv valt att lägga ut bilden på sin blogg, och då är det väl fritt fram för fler att använda den? Eller borde hon inte rentav känna en viss stolthet att någon gillar hennes bild så pass mycket att den platsar i en annons?
En del skulle säkert bli hedrade och just därför finns det sajter där upphovsmän lägger ut sina bilder för fri användning. Men då är det också uttalat, att de inom den ekonomiska rätten har godkänt publicering. Ofta väljer de dessutom att avstå från den ideella rätten: att bli namngiven i samband med användandet av bilden.
Men Sara Bäckmo hade inte som upphovsman till sin trädgårdsbild gjort några sådana eftergifter. Därför är det på sin plats att företaget som skapat annonsen går en kurs i upphovsrätt, så att de inte upprepar samma misstag igen. Tyvärr kan det vara så att de redan är fullt insatta i vad lagen säger, men väljer att ignorera den. De chansar och räknar iskallt med att ingen kommer att reagera – eftersom det tar tid och kraft att driva ett ärende av det här slaget. Som privatperson eller litet enmansföretag kanske man inte har musklerna för att orka fajtas, men inte desto mindre har man enligt lag rätten till sina bilder.
I just det här fallet var det inte vem som helst som mäklarföretaget stal en bild ifrån. Sara Bäckmo driver nämligen Sveriges största trädgårdsblogg med upp till 400 000 sidvisningar varje månad. Hon har muskerna att hävda sin rätt, och har nu skickat en faktura för bildpubliceringen där hon även kräver skadestånd för upphovsrättsligt intrång samt utelämnande av namn på fotografen. Det gör hon rätt i! Och fler som har blivit utsatta för bildstöld borde göra samma sak. För det är ett oskick som har uppstått i vår digitala era, att bilder på nätet anses vara fritt för alla att använda oavsett vad upphovsmannen vill.
Att det finns en och annan som inte är insatt i vad lagen säger, det är förståeligt. Men ett mäklarföretag som låter göra en kommersiell annons borde veta bättre.
Nu får vi se vad som händer med fakturan som Sara Bäckmo har skickat. Hon är påhejad av många, inte minst bland Kamera Bilds läsare som engageras av frågan och som vittnar om liknande händelser. Trots det som har hänt är det glädjande att Sara Bäckmo lyfter problematiken med bildstölder. Förhoppningsvis inspirerar det fler till att ta steget och skicka iväg den där fakturan – för den olovliga publiceringen.