Bilden i fokus
Skola: Foto för blogg
Bloggar har funnits ett tag, de används friskt till olika ändamål inom olika ämnen, av olika människor. Vi har pratat med två olika bloggare för att måla upp en bild av bildernas betydelse i bloggosfären.
Nevnarien
, eller Elin Kero, som hon egentligen heter, driver bloggen med det nyss nämnda namnet. Nevnarien alltså. Bloggen är inte en renodlad fotoblogg utan snarare en blogg med många och bra bilder. Vi tog en pratstund med Elin för att se hur hon tänker och resonerar kring sin blogg och de bilder hon lägger upp där.
Men vad betyder då bilderna för hennes blogg? I princip allt, säger hon själv.
– En del läser inte ens texten utan tittar bara på bilderna. Det märks eftersom jag får en del frågor om bilderna där svaren står i texten.
Men det verkar inte som det gör så mycket att texten ibland blir förbisedd av vissa besökare. Det är bilder hon vill visa.
– Vissa kanske bloggar för att förmedla en åsikt eller något sånt, men det gör inte jag, jag vill bara visa mina bilder. Jag vill att bilderna ska vara viktiga.
Att uppdatera sin blogg där varje inlägg kan ta upp till tre timmar att skapa, med bilderna inkluderade, varje dag kan tyckas vara ett stort åtagande. Men för att de närmare 35000 läsarna som surfar in på Elins blogg varje vecka ska behålla intresset krävs det förhållandevis många uppdateringar.
När det kommer till vilka bilder som publiceras och vilka som inte får se internets ljus på bloggen, hur går funderingarna då?
– Jag tar oftast bilder utifrån mig själv, det har blir väl ganska naturligt så att ens läsare representerar ungefär samma smak som man själv har. Sen kan det finnas bilder som jag medvetet inte lägger ut på bloggen för att jag vet att mina läsare inte gillar dem. Annars känner jag mig inte speciellt hindrad. På ett sätt kan man väl säga att jag har växt in i den roll som jag skapat åt mig på bloggen, förklarar hon.
De flesta i Elins närhet har vant sig vid att hon fotograferar hela tiden och att en del av bilderna hamnar på bloggen. Därför frågar hon sällan om hon får lägga upp bilderna utan snarare är det vännerna som ber henne att låta bli att publicera bilderna ibland. Hon försöker dock vara lite restriktiv med att publicera bilder på hennes nära vänner och familj för att behålla ett visst privatliv.
Det är inte bara välbearbetade bilder från systemkameran som hamnar på bloggen utan även en del tagna med mobilen i mer vardagliga situationer. Blandningen är viktig tycker hon.
– En del mer specifika fotobloggar kanske inte uppdaterar lika ofta och när det uppdateras så blir det bara med bilder som visar vad fotografen jobbar med, inget som visar vem han eller hon är på ett mer personligt plan. Det kan bli tråkigt för besökarna eftersom de inte får någon personlig kontakt med den som driver bloggen. Men det får inte heller blir för mycket av vardagsbilderna, det gäller att hitta en balans, förklarar Elin.
För Elin är bloggen effektivare än att visa bilderna i en portfolio, just för att en webportfolio blir mer opersonlig. Hon menar dock att det beror på vilka kunder man har och vilken typ av bilder man sysslar med.
Alice
Bilden togs för en utmaning mellan mig och tre andra bloggare. Vi skulle fotografera en bild i månaden på ett speciellt tema. Här är temat Disney och jag valde Alice i Underlandet. Det här är en av de mest planerade bilderna jag har på bloggen, så vi passade på att filma själva plåtningen också. Ibland får man konstruktiva tips på hur folk tycker att man kunde gjort med bilderna man lägger upp, i det här fallet var det några som tyckte att det skulle varit lite mer luft i bilden. Oavsett om jag ändrar något i mina bilder utifrån tips från besökare så behåller jag alltid mina egna varianter.
Alvin
Den här bilden har egentligen inte så mycket med texten i inlägget att göra. Jag gjorde en serie inlägg inför julen och den här handlade om min favoritjulfilm. Men jag tänkte att jag ville piffa till inlägget lite med en rolig bild. Tanken från början var att göra en vanlig iscensatt bild där jag kollar på tv, men efter att ha spunnit vidare på den idén så blev det ett montage med katten, som fanns i närheten, istället. Det blev lite roligare.
Regn
Den här bilden lade jag upp för att visa att man kan vara kreativ utan att ha en systemkamera. Den här är tagen med min iphone, jag bara såg pölen på väg till jobbet och tyckte att det kunde bli en bra bild. Jag får ganska många frågor om utrustning och det verkar vara många som tror att det automatiskt blir bättre bilder för att man har en bättre kamera. När såna diskussioner eller frågor dyker upp brukar jag försöka få dem att engagera sig i fotograferandet istället för att tänka så mkt på utrustningen. Det blir väl lätt så när de ser att jag har en dyr kamera och de själva inte kan eller vill lägga ner lika mycket pengar på utrustningen. Ungefär hälften av tiden med att driva bloggen går åt till att svara på frågor och kommentarer.
Självporträtt
Den här bilden tog jag för att visa hur det kan se ut när jag ska ta ett självporträtt. Här hade jag glömt stativet hemma och då får man ta det som finns till hands. Självporträtt är ganska viktigt på en blogg tycker jag. Det gör att det blir mycket personligare och man får ett större engagemang för det som skrivs på bloggen. Man förlorar kanske lite privatliv, men man vänjer sig.
Det bästa med att driva en blogg är man utvecklas väldigt mycket och man får nå ut till så många människor som delar ens intressen.
För att få ett annat perspektiv på bilder och bloggar ställde vi några frågor till Jonas Sundström som sitter i juryn som nominerar bloggar till Bloggpriset.
Hur stor betydelse har bilderna i de bloggar som nomineras till Bloggpriset?
– En blogg med välkomponerade bilder lyfter den fruktansvärt mycket. Samtidigt finns det inte alltför många bloggar med fina bilder. Många blir störda på här-är-min-frukost-bilder tagna med Canon eos 600d. Jag tror de bloggar med bra bilder faller lättare i skymundan bland sämre vardagsbilder.Om det inte är en ren fotoblogg, så skall bilderna inte dominera och avgöra. Det är helheten som avgör. Ibland kan ett inlägg vara text, medan ett nytt inlägg nästa dag varvas med bilder. Ett exempel på bra bloggbilder är Kasper Strömman (http://kasperstromman.tumblr.com) Hans bilder är inte konstnärliga, utan mera beskrivande. Det han gör är att ta bilder på det ingen annan orkar göra. Han fotograferar vardagen och gör det till humor eller design. Få bloggare tar tiden och lägger energi på att söka ett förfallet köpcentrum i förorten för att ta några bilder.
Vad bör man och vad bör man inte visa på sin blogg, tycker du?
– För mig får man visa allt. Få bloggar visar verkligheten bakom konstlade leenden framför spegeln. Jag saknar en verklighetstrogen blogg om den gråa trista vardagen illustrerad med bilder. Så för mig får man visa det mesta, så länge det väcker intresse och skapar mervärde för läsaren. Däremot skulle en alltför noggrann illustration av en förlossning inte vara bra.
Hur stor inverkan har bilderna på besökarna, återkommer de oftare om man frekvent publicerar bilder?
– Tumregeln med en populär blogg är att den uppdateras frekvent. Det är svårt att säga om det är flera gånger om dagen, men åtminstone några gånger i veckan. För bloggaren kan det vara en lättnad att ibland endast sätta en eller ett par bilder på bloggen. I bilden är arbetet redan gjort, motivet är studerat och känslan skapad. Då slipper bloggaren komma på något finurligt i text. Men det är helheten som räknas. Min blogg levde länge utan bilder. Under fem år har jag antagligen publicerat färre än 100 bilder. Min blogg var mera grå vardagspoesi och jag litade på att läsaren målade sina egna bilder i huvudet.Vill man nå och bibehålla en kvalitet på sin blogg skall åtminstone två regler följas. Uppdatera frekvent, läsaren skall få något nytt varje gång han eller hon går in på bloggen. Tesen är viktigt. Ämnet eller stilen får inte vara för vardaglig, den måste vara specialiserat på något sätt. Som en nödvändig bonus nämner jag bilder. Bilder ger ett mervärde, det kommer man inte i från.
Vad tillför bilderna till en blogg?
– Bilder ger bloggen ett djup och ger läsaren möjlighet att leva in i bloggvärlden på ett annat sätt. Textinläggen öppnar dörren, men sätt med en bild i inlägget så öppnar du också bakdörren.