Fotografering

Astrofotografering – tre enkla tips för nybörjaren

Vill du lära dig fotografera norrsken eller vintergatan? Det är inte så svårt som du kan tro. Här får du några enkla tips från astrofotografen Göran Strand för dig som siktar mot stjärnorna.

Kamera bild har tagit hjälp av astrofotoproffset Göran Strand för att bjuda på ett par tips för att lära dig att ta bättre astrobilder. Astrofotografering kan göras oändligt krångligt, men det kan faktiskt också vara väldigt enkelt.

Här följer några utdrag från vår fotokolaGöran Strands proffstips för att fotografera stjärnhimlen. I denna artikel hittar du många fler tips om hur du väljer rätt utrustning, hittar rätt platser, fotograferar norrsken eller vintergatan på bild samt planerar för din fotografering.

Missa heller inte att tävla i Rymdstyrelsens astrofototävling där Kamera Bild och Göran Strand sitter i juryn. Tävlingen pågår till 30 april 2021.

Utrustning

Utrustningen som krävs behöver inte vara avancerad, det du inte kan tumma på är att du behöver en kamera där du kan justera exponeringen manuellt och om du kan fotografera i råformat är det en stor fördel vid efterarbetet (som inte heller är speciellt avancerat), då du kommer att få mer möjlighet att ta fram saker i bilderna som du inte ser vid första anblick.

Görans bästa tips för kamerautrustning är:

– Det enklaste objektivet att börja med är en vidvinkel, jag tycker att 14-24mm är bra för att fånga till exempel vintergatan eller norrsken. Sen behöver man ett stativ för att kunna hålla kameran stilla under de långa slutartiderna, säger Göran.

Bra motiv

Med en vidvinkel är motiv som vintergatan, vår egen galax, eller norrsken bra. De täcker ofta en stor del av himlen och fångas bra med en vid bildvinkel. Vintergatan fotograferar man enklast på en förhållandevis öppen plats som inte har någon bebyggelse eller andra ljus mot den horisont du ska fotografera mot. En höjd eller nära vatten är bra. Ska du fånga vintergatan behöver himlen vara molnfri, något som inte är ett krav om det är norrsken du ska fotografera. Då kan ett par molnslöjor göra bilderna extra spännande menar Göran.

Du kan också välja att fotografera månen, den är ljusare och du behöver därför inte den ljusstarka optiken som är en fördel när du fotograferar mer ljussvaga föremål som vintergatan. Däremot behöver du längre en längre brännvidd. Göran menar att man bör ha minst 100 millimeter. När man fotograferar månen är det svårare att få skarpa bilder, avancerade fotografer tar många bilder och låter en programvara lägga samman dessa till en skarp bild. Vill man inte skaffa sådana specialprogram är Görans tips att ta så många bilder som möjligt och sedan välja ut den skarpaste.

Välj rätt plats

För att få en bra bild gäller det att fotografera från ställe. Göran tipsar om att besöka sin utvalda plats medan det är ljust för att hitta bra förgrunder för att bilderna ska bli intressanta. han menar också att om man åker till ett speciellt ställe för att fotografera är det dumt att inte ta med platsen i sin bild, det tar ju bort syftet med platsen (förutom att du kanske kommer åt att fotografera himlen på ett bra sätt).

Månen går ofta bra att fotografera även om du är i ett bebyggt område med mycket ljus, Göran menar att det nästan är en fördel. Då blir nämligen skillnaden i ljusstyrka mellan förgrunden och motivet mindre.

Det viktigaste Göran vill få fram är dock att ta med din kamera ut en stjärnklar natt, peka den mot himlen och se vad du får. Det blir antagligen mer än du tror.

I artikelnGöran Strands proffstips för att fotografera stjärnhimlenhittar du många fler tips om hur du väljer rätt utrustning, hittar rätt platser, fotograferar norrsken eller vintergatan på bild samt planerar för din fotografering.