Fotografering

Skola: Landskap - 10 tips för bättre landskapsbilder

Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen hem.

Publicerad

Att fotografera landskapsbilder är otroligt spännande. Tänk dig att du står längst ut på en klippa en underbar morgon och ser det fantastiska landskapet. Upplevelsen är stor men när du tittar på bilderna så är dom inte lika imponerande som upplevelsen. Det är så många delar i en bild som behöver klaffa för att den ska bli intressant.

De kommande 10 tipsen tar upp många saker som du kanske inte tänkt på men som ändå är otroligt viktiga för att skapa spännande landskapsbilder.

1. Kontrollera exponeringen med avtonat gråfilter eller photoshop

Kameran ser inte ljuset som du och jag gör. Man brukar säga att den har ett begränsat dynamiskt omfång. Ju större omfång – desto fler toner kan den se mellan vitt och svart. Tyvärr ser kameran mycket färre toner än det mänskliga ögat.

Ett resultat av detta är att himlen ofta blir extremt ljus när vi fotograferar landskap. Jag är nog inte ensam om att ha stått vid en magisk solnedgång och tittat på kamerans skärm och funderat på varför det inte blir så bra som jag ser det.

Svaret är enkelt. Kameran ser inte det du ser. Den behöver hjälp. Här kan ett avtonat gråfilter komma till användning. Filtret är mörkt upptill och transparent nertill. Håller du den mörka delen över himlen blir himlen mörkare. Filtren tar bort olika mycket ljus beroende på vilken täthet de har.

Man skiljer även på filter med mjuka respektive hårda övertoningar. Jag använder mest ett hårt filter med 2 stegs nedtoning.

Alternativet till att använda filter är att ta två olika exponeringar. En där himlen ser bra ut och förgrunden är mörk, och en där förgrunden ser bra ut och himlen är för ljus. Sen slår du ihop dessa i Photoshop och får det bästa av två världar. Hur du än gör så behöver kameran hjälp. Ge den det!