Fotografering

Så tar du bättre bilder med din kameramobil

Mer sobra bilder, gärna med ett inslag av något grafiskt, är ofta en väg till framgång när det handlar om mobilbilder.
Mobilens fotobegränsningar är samtidigt dess styrka, eftersom den är enkel att ta med sig och inte kräver någon större kunskap för att du ska lyckas få bilder. Foto: StockSnap / Pixabay
Generellt är blixten inte att rekommendera. Därför bör du slå av den och istället leta efter det ljus som finns. Foto: Free-Photos / Pixabay
Om du fotograferar på frihand gäller det att ta hjälp av de stöd som finns. Att hålla i mobilen långt från kroppen är inte vägen till att skapa stabilitet. Foto: Rawpixel / Pixabay
Mobilfodralen har inte funktionen av att skydda just linsen, eftersom det ska vara enkelt att ta en bild. Foto: StockSnap / Pixabay
Om din hörlurssladd har volymknappar så kan även de fungera som avtryckare. Foto: Jklugiewicz / Pixabay
Inom det rektangulära formatet kan den stående varianten upplevas mer livfull eftersom bilden står på högkant, till skillnad från den liggande som gör att bilden känns mer vilande. Foto: StockSnap / Pixabay
Om det inte går att renodla mobilbilder med hjälp av oskärpa, får du rensa på andra sätt. Ett sådant kan vara att leta efter motiven som inte består av en mängd störande element. Foto: StockSnap / Pixabay
Försök att ställa exponeringen efter det ljus som finns. Foto: Pexels / Pixabay

Kamerorna i våra mobiltelefoner blir allt mer avancerade. Ändå är det just enkelheten som är mobilens styrka som kamera: alltid med dig och få knappar att behöva ha koll på. Men alla motiv lämpar sig inte för en kameramobil. Här får du tipsen för att lyckas bättre med dina mobilbilder.

Det har på senare tid hänt en del i utvecklingen av kameramobiler, högre upplösning, bättre zoom och fler funktioner. Men samtidigt är det kompakta formatet ständigt en begränsning för vad som fototekniskt går att åstadkomma – till exempel bilder med riktigt snygg bokeh (även om mycket händer på den fronten också). Men mobilens fotobegränsningar är samtidigt dess styrka, eftersom den är enkel att ta med sig och inte kräver någon större kunskap för att du ska lyckas få bilder.

I stort sett handlar det bara om att trycka på en knapp – och därmed är saken klar. Men för att den här texten inte ska sluta här, problematiserar vi mobilfotograferandet ytterligare en nivå. Det finns ändå ett och annat som du kan tänka på, för att lyckas ta bättre bildermed din mobil.

Lås fokus exponering

Det har på senare tid hänt en del i utvecklingen av kameramobiler, högre upplösning, bättre zoom och fler funktioner. Men samtidigt är det kompakta formatet ständigt en begränsning för vad som fototekniskt går att åstadkomma – till exempel bilder med riktigt snygg bokeh (även om mycket händer på den fronten också). Men mobilens fotobegränsningar är samtidigt dess styrka, eftersom den är enkel att ta med sig och inte kräver någon större kunskap för att du ska lyckas få bilder.

I stort sett handlar det bara om att trycka på en knapp – och därmed är saken klar. Men för att den här texten inte ska sluta här, problematiserar vi mobilfotograferandet ytterligare en nivå. Det finns ändå ett och annat som du kan tänka på, för att lyckas ta bättre bildermed din mobil.

Mobilens fotobegränsningar är samtidigt dess styrka, eftersom den är enkel att ta med sig och inte kräver någon större kunskap för att du ska lyckas få bilder.

Lås fokus exponering

Att bara använda avtryckarknappen innebär att du överlåter alla inställningar till mobilens automatik, enkelt men med ett resultat därefter: kanske en bild där den ljusa himlen gör att personen du fotograferar blir som en mörk siluett. Om det inte är en sådan effekt du vill uppnå, gäller det att du styr över de inställningar som går att kontrollera.

Fokus och exponering justerar du genom att peka med fingret på mobilskärmen, mot den yta i ditt motiv som du vill ha i skärpa och som ska vara »rätt« exponerad. Du kan även finjustera detta genom att dra i ett reglage – upp och ned i vissa mobilsystem, höger och vänster i andra. Du kan även låsa fokus och exponering genom att peka med fingret på skärmen i ett par sekunder. För att sedan återgå till automatiskt läge trycker du återigen på skärmen. Att låsa exponering och fokus underlättar ifall motivet förändras medan du fotograferar. Då slipper du riskera att automatiken gör korrigeringar som inte önskas.

I de flesta mobiler, förutom Iphone, finns det numera ett professionellt läge. Slår du på det kan du manuellt justera bland annat ISO, slutartid och fokus. I vissa fall går det även att växla mellan olika bländare om din mobil består av flera kameralinser. Att fotografera i pro-läget ger förstås helt andra möjligheter till att ha kontroll över bildresultatet.

Optisk Zoom eller inte?

Att fotografera med en mobil är som att ha en kamera med fast brännvidd. Utsnittet motsvarar generellt ett vidvinkelobjektiv och därför får du ofta bilder som är skarpa i alla delar. Förvisso finns möjligheten att zooma, men det är inte att rekommendera – i alla fall inte om zoomandet utförs digitalt. Då försämras bildkvaliteten på samma sätt som om att du hade beskurit bilden. Zoomar du mycket får du »pixliga« bilder och därför är det bättre att röra på benen för att komma närmare motivet.

Men om din mobil har optisk zoom, ­vilket många av de senare modellerna har, går det förstås bra att ta hjälp av den tekniken så länge som zoomandet sker optiskt. I specifikationerna för dagens toppmodeller ser vi att två gånger optisk zoom och tio gånger digital är vanligt. Några modeller har så mycket som fem gånger optisk zoom.

För att zooma med en mobil för du på skärmen två fingrar isär från varandra, och gör omvänt för att återgå till ursprungsläget. I flera modeller går det även att zooma med hjälp av olika reglage på skärmen, eller genom att trycka på knappen där det till exempel kan stå »1x«.

Generellt är blixten inte att rekommendera. Därför bör du slå av den och istället leta efter det ljus som finns.

Stäng av blixten

Blixten i mobilen, är den något att ha? Inte ofta. På grund av sin litenhet och att den alltid är riktat direkt mot motivet, ger den ett platt resultat. I vissa kvällssituationer kan den hjälpa till att lysa upp det som är i närheten av mobilen, men då får det inte vara för mörkt i bakgrunden – om du vill att något mer ska synas i bilden. Så generellt är blixten inte att rekommendera. Därför bör du slå av den och istället leta efter det ljus som finns. Befinner du dig inomhus: använd ljuset från ett fönster eller en lampa. Utomhus: sök efter gatlyktor eller varför inte ljuset från en mobilskärm. Det gäller att vara lite kreativ med ljuset för att mobilbilderna ska lyfta, och inte bara bli tråkiga »snapshots«. Om du nu inte har det som ett manér och söker efter just en sådan effekt.

Mobilfodralen har inte funktionen av att skydda just linsen, eftersom det ska vara enkelt att ta en bild.

Putsa linsen

Att fotografera med mobilen innebär att »kameran« samtidigt är en telefon, mejlkorg och mycket mer. Den ringer och plingar för att pocka på din uppmärksamhet, vilket kan vara störande när du vill fotografera. Att mitt i bildskapandet få reda på att någon gillar ditt senaste inlägg på sociala medier, kanske inte är så viktigt just då. Sätt därför mobilen i flygplansläge, så slipper du för tillfället ta hänsyn till andra saker än att försöka fånga spännande bilder.

En annan sak att tänka på med mobilen: Eftersom den i stort sett alltid finns med dig, betyder det att den ligger i din väska, ficka eller kanske på ditt sandiga badlakan en solig sommardag. Något skyddande lock framför linsen har du säkert inte och därför kan en putsduk vara ett bra tillbehör, för att rengöra linsen emellanåt. De få millimetrarna som linsen består av, gör att även ett litet sandkorn kan få stor inverkan på ditt bildresultat.

Mobilfodralen har inte heller funktionen av att skydda just linsen, eftersom det ska vara enkelt att snabbt fånga ett ögonblick. Då underlättar förstås fodralets öppning framför linsen/linserna.

Om du fotograferar på frihand gäller det att ta hjälp av de stöd som finns. Att hålla i mobilen långt från kroppen är inte vägen till att skapa stabilitet.

Hitta stabilitet

En vanlig kamera är i regel byggd på ett sådant sätt att den ska gå att hålla stabilt i händerna. Ofta har den olika grepp som underlättar fotograferandet, men det är något som en mobil saknar i sitt standardutförande. Den är ­istället konstruerad för att smidigt gå ned i fickan, och blir därmed inte ett lika stabilt kamerahus. Att i fotoögonblicket hålla en kameramobil­ still kan därför vara ganska svårt.

För att ändå göra det bästa av situationen finns det några knep. Till exempel att du använder mobilens volymknappar som avtryckare. I flera modeller är detta en standardfunktion som ger din mobil ett mer klassiskt kameraupplägg, där du kan hålla den stabilt med båda händerna och knäppa bilder utan att behöva lösgöra en hand för att komma åt skärmens avtryckare. Det här fungerar kanske som bäst för horisontella bilder, för vertikala är det inte lika användbart.

Om din hörlurssladd har volymknappar så kan även de fungera som avtryckare.

Ett annat sätt att undvika skakoskärpa är att sätta på dig hörlurar. Inte för att musiklyssnande i första hand skulle ha en inverkan på sin stabilitet, men om din hörlurssladd har volymknappar så kan även de fungera som avtryckare. Ungefär som en trådutlösare där du helt undviker att direkt trycka på själva kamerahuset. Om du placerar mobilen i ett stativ kan detta bli användbart, för att inte alls behöva trycka på skärmen.

Men om du fotograferar på frihand, vilket förstås är det vanligaste när det handlar om mobilfoto, gäller det att ta hjälp av de stöd som finns. Först och främst din egen kropp. Att hålla mobilen med raklånga armar är inte vägen till att skapa stabilitet. Fotografera istället med mobilen nära din kropp för att minimera riskerna för skakoskärpa. Du kan även leta upp saker i din omgivning att stödja mobilen mot, som en mur, sten eller parkbänk.

Inom det rektangulära formatet kan den stående varianten upplevas mer livfull eftersom bilden står på högkant, till skillnad från den liggande som gör att bilden känns mer vilande.

Välj bildformat

Med en mobil kan du förstås fotografera både på höjden och bredden. Det går även att välja kvadratiska format och att fotografera panoraman. Valet av bildformat handlar mycket om vilken känsla du vill förmedla med bilden.

Till skillnad från det harmoniska kvadratiska formatet, är det rektangulära generellt mer dynamiskt och spännande – där den ­liggande varianten i regel anses vara bäst lämpad för natur- och landskapsbilder. Formatet kallas till och med för »landscape« på engelska. Ett givet val för den naturskildrande mobilfotografen.

Men trots det är det i dag nästan vanligare att se naturbilder i ett stående 4:5-format. Varför då? Jo, för att det ger bilderna maximal exponering när vi i våra mobiler scrollar i Instagrams bildflöde. Ett tydligt tecken på hur tekniken styr över innehållet.

Inom det rektangulära formatet kan den stående varianten upplevas mer livfull eftersom bilden står på högkant, till skillnad från den liggande som gör att bilden känns mer vilande.

Om det inte går att renodla mobilbilder med hjälp av oskärpa, får du rensa på andra sätt. Ett sådant kan vara att leta efter motiven som inte består av en mängd störande element.

Skapa djup med flera lager

Som tidigare nämnts bör du betrakta mobilen som att du fotograferar med ett fast vidvinkelobjektiv. Det innebär att du får bäst mobilbilder om du komponerar utifrån det »tänket« – och tar tillvara styrkorna sam­tidigt som du försöker undvika svagheterna.

Till exempel levererar en kameramobil i regel bilder som är skarpa över ett stort område. Det hänger förstås samman med det vida utsnittet och den lilla sensorstorleken. Tekniken tillåter inte en vacker oskärpa – bokeh – den som är så användbar för att leda betraktaren in till det som är väsentligt i bilden, och för att skapa djupkänsla. Men om detta inte går med en mobil får du hitta andra lösningar. Förvisso finns det numera ett porträttläge i flera mobiler, som fixar till en oskärpa runt ditt huvudmotiv. Men resultaten är av blandad kvalitet, även om det händer mycket inom utvecklingen kring just detta.

Satsa istället på att skapa djup på andra sätt. Ett kan vara att jobba i flera lager, med förgrund, mellanparti och bakgrund för att leda betraktaren genom bilden. Det kan också vara effektfullt att rama in motivet, om du till exempel hittar en förgrund att fotografera genom – som ett lövverk.

Om det nu inte går att renodla mobilbilder med hjälp av oskärpa, får du rensa på andra sätt. Ett sådant kan vara att leta efter motiven som inte består av en mängd störande element. Mer sobra bilder, gärna med ett inslag av något grafiskt, är ofta en väg till framgång när det handlar om mobilbilder. Det grafiska kan komma till uttryck genom att du söker efter linjer i ditt motiv, såsom en vägs yttre kanter som bilder två ledande linjer in mot något som händer längre fram. Det ger ofta ett både stilrent och praktiskt resultat, där betraktaren snabbt kan läsa av bilden och får hjälp att ledas genom den.

Glöm inte heller att ta tillvara mobilens smidighet. Sök efter annorlunda perspektiv genom att placera den långt ned vid marken eller lyft upp den med armarna (eller varför inte selfiepinnen) för att få ett ovanifrånperspektiv. Förutom att bilderna blir mer spännande att titta på, kan dessa perspektiv bidra till att bilderna även blir renare – det som kan göra att dina mobilbilder ser bättre ut.