Bildbehandling

Skapa kreativa självporträtt

Självporträtt har alltid fascinerat. Med hjälp av lite modern teknik är det enkelt att göra dem lite mer kreativa. Här får du en inblick i en serie självporträtt, hur de gjordes och hur fotografen tänkte om varje bild.

Modern teknik ger många möjligheter. Den digitala frammarschen har gjort att alla fotointresserade kan experimentera ännu mer än tidigare. Att ta en bild kostar ju inget och så länge du sparar orignalfilen kan du göra vad som helst med kopiorna. Dubbelexponeringar direkt i kameran kan vara svåra att kontrollera exakt hur de blir eftersom det ofta innebär svag opacitet i någon av exponeringarna. Om man gör dubbelexponeringen i datorn så är det lättare att kontrollera resultatet. Men det blir kanske inte riktigt en dubbelexponering i ordets rätta bemärkelse.

När man använder sig av dubbelexponeringen i datorn utgår man ifrån två bilder och använder olika lager för att göra om dem till en bild.

Utrustning och teknik

Det du behöver är en kamera, ett stativ och de tillbehör du vill ha för att få ljuset som du vill. För de bilderna du ser här i artikeln har jag använt en liten kamerablixt med färgfilter. Huvudsaken är att de bilder du ska använda för din dubbelexponering har samma vitbalans och exponering för att slutresultatet ska bli bra. Men om du parkerar kameran på ett stativ och ser till att kameran är inställd på manuell exponering och att vitbalansen inte står på automatik, så ska det inte vara några problem. Se också till att fokus ligger på ett ställe som gör att båda bilderna fungerar.

För att sätta ihop de två olika bilderna till en bild är det enklast att först justera de två bilderna i Camera raw eller Lightroom, om du fotograferat dem i råformat det vill säga. Råformat ger så klart fler och större möjligheter att justera bilderna i efterhand. Se till att vitbalans och exponering stämmer överens på de två bilderna, det är det viktigaste. Sedan öppnar du dem via Bridge som lager i Photoshop (bild 1). Sedan lägger du en lagermask på den övre bilden (bild 2) och målar fram/bort det du vill i bilden (bild 3). Sen är det bara att göra övriga justeringar ovanpå dessa tills bilden blir som du vill ha den.

Bild 1.
Bild 2.
Bild 3.

Koncept och utförande

Tanken med bilderna här i artikeln var att ta en serie roliga och lite smått underfundiga självporträtt. För att göra det hela lite roligare än att bara ta vanliga självporträtt som jag tyckte var lite svårare att få roliga tänkte jag att jag skulle köra dubbelexponeringar med lite konfliktkänslor. Man kan se det som en lek med det faktum att jag ofta har svårt att bestämma mig för saker. Men också spela lite på det här med att de flesta har sidor som de själva inte är så nöjda med. Så för att förtydliga det i bilderna föreställde jag hur det skulle se ut om jag bodde ihop med en klon av mig själv där alla ordentliga och duktiga egenskaper hamnade hos den ena och de slappa, jobbiga och enerverande egenskaperna hamnade hos den andra versionen av mig.

Frukost

Alla som bott, eller bor, tillsammans med någon som är väldigt morgontrött kan kanske känna igen sig i en sån här situation. Och det är lite det som är poängen, ju fler som kan känna igen sig i en situation du skapat, ju fler kan relatera till bilden. I alla fall om det inte handlar om en bild där tanken är att betraktaren ska vilja vara där.

Den här bilden är väldigt enkelt gjord. Först såg jag till att frukosten stod framme och sen var det helt enkelt bara att börja med att ta den mer nyvakna bilden, sen byta om och ta den andra. För att förstärka skillnaden såg jag till att raka mig mellan de två bilderna också.

Toalettbesök

För vissa är det inga som helst konstigheter att man har öppen dörr på toaletten även om man är flera i hushållet, men för andra är badrummet ett ställe där man gärna sitter i fred. Om man tussar ihop personer med olika åsikter i frågan kanske det kunde bli intressant. I den här bilden är tanken att personen som uträttar sina behov känner sig ganska otyglad i sina toalettbesök, medan tandborstaren kanske känner sig lite obekväm. Inte heller här är det några konstigheter att fotografera bilderna. Först är den ena bilden tagen och sedan den andra.

Underhållning

Att ha olika intressen är oftast inget som skapar problem. Men har man inte utrymme nog att inte kunna störa varandra och när någon vill ha lugn och ro och den andra för oväsen så kan det ju bli lite laddat. För att få ihop den här bilden behövde jag simulera skenet från en tv på den ena bilden. Jag tog därför en vanlig extern blixt och satte på ett svagt blått och ett svagt lila filter. Det ger den där kalla tv-känslan.

Mardröm

Det är ju inte alltid man kan kontrollera sitt undermedvetna. Och trots att man gillar någon kan man hamna i drömmar som inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Den här bilden får representera sånt. Här använde jag en blixt med ett tillbehör gjort av en lampkupa för att få ett lite mjukare ljus. Jag skärmade också av ljuset för att det inte skulle spridas bakåt och in mot objektivet som skulle ge reflexer. Samma ljus användes på båda bilderna för att alla skuggor skulle stämma.

Sova

Den bild som krävde mest arbete rent fysiskt. Den högra kroppen är inte en kropp. Istället är det en tröja och ett par byxor som är fyllda med handdukar och andra mjuka saker. Det enda som är inklippt i den här bilden är det högra huvudet. Det knepiga var att få täcket kring huvudet att stämma överens.