Skola
Snabbfixa retrostilen i Lightroom
Har du en Iphone så känner du antagligen till Hipstamatic, den där appen som låter dig få till en riktigt skön retro-look på dina bilder. Men det är inte bara appar som kan ge dig en släng av dåtid, möjligheten finns också i Lightroom. Hemligheten är verktyget »delad toning«.
Verktyget »delad toning«, eller split-toning som det heter på engelska, är det många som kanske hört talas om, men få som egentligen vet vad det är, eller vad det kan användas till. Oavsett vilket så är detta ett av mina egna favoritverktyg för att snabbt skapa en spännande bild med annorlunda färger, något som lämpar sig perfekt om du vill redigera bilderna så att de får lite retrokänsla.
Här går jag igenom hur man kan skapa effekten i Lightroom, men den fungerar lika bra i exempelvis Camera Raw, för den som använder sig av Photoshop. I grund och botten handlar det hela om att separera de ljusa högdagrarna från de mörka skuggorna och påverka dessa skilda från varandra. Det som händer är att vi blandar in en vald färg för bildens ljusa partier som då ändrar nyans, och sedan övergår till en annan vald färg för bildens mörka partier.
Låter det krångligt? Det är busenkelt. Kolla in paletten för Delad toning så kommer det hela att bli glasklart!
Justera nyanserna
Inställningarna för Delad toning är uppdelade i två delar. De två översta reglagen påverkar högdagrarna, bildens ljusa delar. Reglaget Nyans justerar vilken färgton som högdagrarna ska få. När du drar i reglaget ändras nyansen, men för att se skillnaden måste du också dra upp reglaget Mättnad för att se någon skillnad. Knepet är annars att hålla in alt-knappen samtidigt som du ändrar reglaget för Nyans, vilket låter dig se effekten i 100 procent.
Väljer du i stället att trycka på färgrutan som finns uppe till höger kan du välja mellan fem förvalda färger, eller justera nyans fritt på färgskalan. Vilken färg du väljer beror helt klart på vilken sorts bild du har, men att ha mörka färger i högdagrarna kan ge ett underligt och hårt resultat. Själv tycker jag att en gul eller rödaktig ton är bra att utgå ifrån för att få ett behagligt resultat.
På den här bilden har jag kommit fram till att jag vill ha ganska mycket gult, vilket innebär att värdet ligger på hela 84 procent.
Reglagen för skuggorna fungerar precis likadant. Du justerar den färg du vill blanda in i de mörka skuggorna hos bilden med reglaget Nyans, eller trycker på färgrutan för skuggor. Också här beror färgvalet för att få ett bra resultat på vad för sorts bild du redigerar. Här har jag valt att bland in en kall blå färg för att ge skillnad mot den gula nyans som de ljusa partierna får. Däremot har jag valt att bara blanda in 50 procent blåton för att inte göra bilden för blå, eller kall.
Det handlar alltså om att prova sig fram för att få till ett resultat som passar bilden. Kom ihåg att det egentligen inte behövs så mycket justeringar för att nå ett synligt resultat. Överdriver man effekten kan bilden lätt se skrikig ut.
Justera nyansövergången
När du väl hittat två passande färgnyanser är det dags att justera vikten mellan dessa två. Reglaget Balans låter dig välja var i bildens skala som övergången i färgton ska gå från högdagrar till skuggor. Ett negativt värde på reglaget Balans ger alltså mer vikt åt skuggorna, medan ett positivt värde ger mer vikt åt högdagrarnas nyans.
Här har jag valt att hålla reglaget på -5, som alltså ger en ökad tyngd åt det blå hållet i bilden, för att kompensera den något högre mättnaden på högdagrarnas gulaktiga nyans.
Lek dig fram
Som du ser så är det egentligen inte så svårt som det låter. Användningen av reglagen låter dig direkt se relationen dem emellan, och hur resultatet blir, något som gör att det är perfekt att leka sig fram till det resultat du tycker passar just din bild.
Och när du väl hittat rätt för en bild så kanske den också passar för flera andra. Därför kan du skapa en ny förinställning under menyn Framkalla i Lightroom. På så vis kommer din nästa bild att kunna bli retrofierad på bara två sekunder.