Bildbehandling
Test av Photo Mechanic
Taggning och sortering av sökord blir allt viktigare med en växande bilddatabas. Men när du väl har fått in bilderna i datorn vill du kanske lika snabbt kunna hitta de bästa bilderna från ett fotograferingstillfälle. Photo Mechanic har de finesser som behövs för att snabba upp ditt arbetsflöde.
Att hitta en bild är någonting som kan vara svårt för den som hanterar stora mängder bilder. Men det kan lika gärna vara helt omöjligt för den som har få bilder, om man inte vet hur man ska söka efter den. Vare sig du jobbar som pressfotografen med ständig tidsnöd, eller som självutnämnd semesterfotograf med paraplydrinken i ena handen och kameran i den andra, så kan det vara bra att hålla koll på sina bilder redan när de tankas in i datorn.
Photo Mechanic är ett sådant program. Snabbhet är ledordet och hela programmet är uppbyggt för att ge avancerade möjligheter vid importering, sortering, urval och publicering. På så vis är programmet speciellt användbart för pressfotografen som snabbt behöver föra över sina bilder till datorn efter ett jobb och direkt börja arbeta med dessa. För pressfotografens redaktion, bildbyrå eller bildchef är det också extra viktigt att information om vem som är med på bilden finns med, tillsammans med var den är tagen och för vilket jobb. Samma sak gäller för hobbyfotografen som vill ha stenhård kontroll över sorteringen av sina bilder, och därför har möjlighet att lägga ner mer tid och djup på sin katalogisering och kategorisering.
Importera mera
Här kan du kopiera bilder från flera olika minneskort samtidigt, se bilderna direkt när de är överförda och omedelbart börja arbeta med dessa. Har du markerat bilder med skrivskydd så fungerar också det som en flaggning för viktiga filer –just dessa läses in först vid överföringen.
En stor nackdel är däremot att du inte kan importera bilder med olika datum till mappar med olika datum. I övrigt så innehåller rutan med inställningar för överföring många avancerade inställningar för filnamn med variabler, filstruktur, metadata och sökord. Det mesta går faktiskt att ställa in så att det blir som du vill ha det.
En intressant detalj här är att man kan låta programmet hålla ögonen på en katalog med funktionen Live ingest, vilket innebär att programmen automatiskt importerar bilder på förbestämt vis när bilder hamnar i den valda katalogen. Överför du bilder trådlöst eller med kabel så är detta en bra funktion. Även funktionen Live slide show är rolig –med den ser du den senaste bilden som lagts i en katalog, något som är användbart vid exempelvis studiofotografering.
Välj och vraka
När bilderna är på plats kan du snabbt rotera, kopiera, tagga, namnge och lägga till metadata i bilderna –flera i taget. Det finns också möjligheter att ändra storlek, datum, färgprofil, iptc-information och manipulera bildens Exif. En annan finess är att exportera råfiler till Adobes egna format dng, samt att enkelt extrahera jpeg ur dessa.
Men en stor del av programmets styrka ligger också i att jämföra bilder för att se vilken som är den bästa i en serie bilder. Det finns ett klassificeringssystem med siffror, från 1-8, tillsammans med åtta olika färger för Winner, Winner alternative, Superior, och så vidare. På så vis kan du välja ut och betygsätta bilder för vidare urval. Tillsammans är funktionerna kraftfulla, och ett stort plus är möjligheten att göra markeringen omvänd – du kan alltså både välja att bara visa bilder som är markerade med en viss färg, eller visa alla bilder och gömma bilder du satt färg på.
På vägen till att hitta de slutliga finalisterna kan du kolla in skärpan i 800 procent med ett klick. Markerar du flera bilder och trycker mellanslag får du upp två bilder sida vid sida, och kan göra rätt slutval bland bilder som liknar varandra. Också här kan du justera inzoomning och smidigt växla mellan bilder på detaljnivå.
Efter bilden
Vill du sedan justera bilderna kan du öppna dessa i exempelvis Photoshop, direkt från programmet. När du gjort ändringarna och sparat bilden uppdateras programmet och du kan fortsätta att redigera andra bilder.
När du sedan är klar finns många möjligheter att fortsätta i programmet för att få bilderna att nå sin slutdestination. Är du pressfotograf finns en hel flik med inställningar för överföring av bilder till ftp eller e-post. Där kan du bland annat ställa in förbestämd upplösning, beskärning, inställningar för raw eller jpeg. Du kan också välja att exportera de valda bilderna med en hel del inställningar: skalning, vattenmärke, färgprofil och egna namn, baserade på diverse variabler.
En gallerifunktion finns också. Med denna kan du skapa enklare bildgallerier för att föra över till din ftp-server, ett ställe på din hårddisk för annan användning eller för allmän beskådan.
Slutsats
Är snabbhet och enkelhet något som är viktigt för dej, tillsammans med möjligheten att få rätt filnamn med rätt tagg på rätt bild, är Photo Mechanic som en dröm. Pressfotografer som måste sortera och kategorisera kan snabbt använda förifyllda mallar för metadata för att få in bilderna med rätt information om bilden. Samma sak gäller för den hårt sorterande hobbyfotografen.
Vill du fokusera på ett arbetsflöde före och efter redigeringen är det här programmet något som kan hjälpa dig med överföring både till och från din dator. Programmet rullar också på mycket snabbt på datorn, vilket gör att det blir en konkurrent mot andra tyngre program, som till viss del klarar det som Photo Mechanic kan, även om det inte är på samma avancerade nivå.