Vi förklarar
Vi Förklarar: Så funkar garanti vid mjukvarubyte
Ända sedan digital mjukvara tagit sig in i kamerorna i en större utsträckning har kunniga försökt, och ofta lyckats med, att förändra hur mjukvaran fungerar. Men hur påverkar det egentligen dina chanser att få kameran lagad om den råkar gå sönder? Och vad är egentligen Magic Lantern?
Vi får kanske börja med att se vad det egentligen är det gäller. Då behöver man kanske förstå vad kamerans mjukvara, eller firmware som den ofta kallas, egentligen är för något. För att det inte ska bli allt för komplicerat kan man säga att kamerans firmware motsvarar en dators operativsystem, alltså om du har Mac eller Windows (eller Linux för den delen). Firmwaren är alltså programvaran som styr och till viss del konstituerar kamerans funktioner. Denna är oftast matchad till kamerans hårdvara. Ibland används samma hårdvara men med hjälp av mjukvaran ges kameran olika funktioner. Tillverkarna uppdaterar ofta firmwaren så länge kameran finns ute i handeln. Olika tillverkare gör detta med olika takt. Dessa uppdateringar består oftast i att fixa buggar och problem i mjukvaran som funnits i systemen när kameran kom ut på marknaden. Det kan också vara uppdateringar som ger nya och förbättrade funktioner. Till exempel Canons senaste uppgradering till sina toppmodeller där man med hjälp av uppdateringen kunde få ut ren videosignal ur hdmi-uttaget, något som många filmare saknat tidigare. Den här typen av uppdateringar kommer då och då och stöd för dessa finns då alltså redan i kamerans hårdvara, men av olika skäl har man inte kunnat eller velat få med funktionerna från början. Det här är så klart en stor fördel med den digitala tekniken. Att få nya funktioner i en kamera som man ägt ett tag utan att byta några fysiska delar är ju ganska trevligt och något som inte är möjligt med en analog kamera.
Förändra och förbättra
För den vanlige, inte så programmerarkunnige, fotografen har man oftast hållit sig till de mjukvaruuppdateringar som släpps av tillverkarna. Men ända sedan digitalkamerorna började trilla ut på marknaden har det funnits de fotografer som även varit kunniga i programmering och därmed funnit det intressant att ta sig en titt på kamerornas mjukvara för att se om det finns något de kan förändra eller förbättra. En av de första mer kända hackade mjukvarorna till systemkameror var det så kallade rysshacket till Canons 300d. Att det fick det smeknamnet beror helt enkelt på att det var en rysk programmerare som knåpade ihop det hela. Med den här förändringen i mjukvaran kunde han låsa upp vissa funktioner som inte fanns i kamerans orginalmjukvara men som stöddes av hårdvaran. Det här var något som gjorde att fler fick upp ögonen för att det kunde finnas fler och häftigare funktioner gömda i deras kameror som de inte kunde komma åt utan lite pillande med kamerans mjukvara. Den senaste tiden har det börjat dyka upp förhållandevis många olika varianter på mjukvaror som man kan installera i sin kamera för att få andra funktioner eller vässa de funktioner som redan finns. En stor del av dessa funktioner är inriktade på filmning eftersom det är något som allt fler vill göra med sina systemkameror men de funktioner som de saknar och den videokvalitet de vill ha kanske inte finns i kameran från början.
Magic Lantern
En av de mer kända modifikationerna för firmware som finns i dag är Magic Lantern som arbetar med Canonkameror. Det är inte på något sätt något som godkänts och får stöd från Canon utan det är en grupp som gör reverse engineering för att utveckla nya sätt att utnyttja kamerans hårdvara. Med det menas att de tar en kameras mjukvara och ser hur den fungerar, för att sedan kunna förändra den. På samma sätt som Sigma, Tamron och andra arbetar med sina objektiv då de inte har tillgång till en dokumentation av tekniken bakom dess konstruktioner. Just Magic Lantern är dock inte en firmware som ersätter Canons orginalfirmware utan det är ett tillägg som man lägger på minneskortet och som sedan tar över vissa delar av kamerans firmware för att kunna göra saker som det inte är tänkt att det ska gå att göra i orginalutförande. De verkar också ha sett till att allt de gör är lagligt. Alltså att de inte utnyttjar någon färdig Canon-kod utan allt de gör är egenproducerat. Jag skriver verkar eftersom de själva inte kan garantera att det är helt lagligt i alla länder. Det finns nätverk som gör liknande saker med firmware till andra tillverkare. De flesta är dock på det klara med att de inte ger några som helst garantier för att den kod de producerar är helt säker för din kamera. De tar således inte på något ansvar för om något går fel med just din kamera. Så vad händer då egentligen om något går sönder i din kamera och du har använt en liknande mjukvara? Vi tog kontakt med några av de större tillverkarna för att se vad de hade att säga om saken.
Svar från tillverkarna
De allra flesta tillverkarna (Nikon, Olympus, Panasonic) vi frågade lät meddela, ganska rakt av, att deras garantier inte gäller om man modifierar mjukvaran. Detta beror på olika saker, givetvis vill de att man ska hålla sig till deras egen mjukvara för att använda kameran så som de har tänkt. Men även på grund av hårdvarans anpassning till mjukvaran, eller tvärtom om man så vill. Från Panasonic fick vi svaret att hårdvaran och mjukvaran är anpassade för att leverera bästa möjliga bildkvalitet utan att användarvänligheten blir sämre. Som till exempel en överhettad sensor på grund av att man påfrestar sensorn mer än den klarar av.
Från Canon fick vi veta att för deras del gäller det för Canons tekniker att bevisa att skadorna som kameran i fråga fått kommer från den modifierade programvaran. Däremot så kan en modifierad mjukvara göra så att kameran inte kan undersökas eller lagas på rätt sätt eftersom deras tekniker måste kunna koppla upp sig mot kamerans mjukvara för att kunna felsöka. Om det är fallet så gäller inte garantin. Även hos Canon påpekar man att kamerorna har fått de funktioner de har av en anledning och att det kan vara skadligt för hårdvaran att pressas hårdare än vad orginalfirmwaren gör. Något som kan leda till att hårdvaran fallerar.
Så för den äventyrslystne återstår väl egentligen bara att testa någon av dessa modifierade firmwares, men tänk på att allt sker på egen risk och vare sig tillverkaren, den som gjort den modifierade firmwaren eller Kamera Bild kommer att ta något ansvar om något går fel.