Fototävling

Flera svenskar prisas i International Photography Awards 2023

Andreas Varro och Sara Victoria Sandberg vinner förstapriser i årets upplaga av den amerikanska fototävlingen International Photography Awards, IPA.

Fem svenska fotografer tog hem priser i årets upplaga av den amerikanska fototävlingen International Photography Awards, IPA. Andreas Varro, Sara Victoria Sandberg och Martina Holmberg vann förstapriser i årets tävling.

Fotografen Andreas Varro gjorde det igen – tog hem ännu en förstaplacering i IPA. Med sin bild ”Screen Time” vann han för tredje gången förstapris i kategorin ”Special Effects”, vilket han även gjort både 2020 och 2021. Han är nu ensam svensk om att ha vunnit tre förstapriser i IPA och sedan ett par år tillbaka toppar han tävlingens rankinglista bland de svenska deltagarna.

”Screen Time”

I bilden ”Screen Time” vill han belysa den ökande problematiken kring teknikens och sociala mediers negativa påverkan på barns och ungdomars mentala hälsa. Bilden är ett resultat av ett samarbete med organisationen ”Det syns inte”, som vill inspirera unga till att hitta balans i livet.

”Jag strävade efter att förmedla rätt budskap och känsla genom att gestalta en ung, modern tjej vars klädsel, hår och tillbehör var noggrant utvalda. Jag ville skapa en överdriven karaktär för att lyfta fram hur barn formas och påverkas av samhällets normer”, förklarar Andreas arbetet bakom bilden.

En teknisk utmaning för honom var att åstadkomma ett naturligt ljus från telefonen i flickans ansikte, utan att använda kort skärpedjup.

”Lösningen var att designa en 3D-rigg i form av en smartphone och montera LED-slingor, rosa snören och guldspännen på den. Detta skapade ett skarpt sken som möjliggjorde fotografering med ett längre skärpedjup”, berättar Andreas.

”Gravity of Time”

Sara Victoria Sandberg

I kategorin ”Fine Art: Collage” stod också en svensk överst på prispallen: Sara Victoria Sandberg. Hennes bilder har tidigare bland annat synts i Kamera Bilds tävling Grand Prix. Nu vinner hon för första gången i den prestigefyllda IPA-tävlingen, med bilden ”Gravity of Time”. Den beskriver hon så här:

”Till denna idé blev jag inspirerad av Alice i Underlandet. Bilden är inte menad att representera den ursprungliga berättelsen, utan snarare associeras till välbekanta koncept och föremål. Så varför inte kliva in i ett nyckfullt äventyr där tiden är avgörande och vita kaniner hoppar ur hattarna! Det är märkliga tider...!”

”Fade to Black”

Martina Holmberg

Även Martina Holmberg vann för första gången en förstaplacering i tävlingen. Med bilden ”Fade to Black” tog hon hem segern i kategorin ”Analog/Film: Fine Art”, där hon har fotograferat med en gammal polaroidkamera.

”Bilderna är fotograferade med en polaroidfilm som heter Fade to Black. Om de lämnas ensamma försämras polaroidbilderna och blir så småningom helt svarta. Jag måste stoppa nedbrytningen genom att förstöra polaroiden, i huvudsak genom att separera lagren av filmen och stoppa den kemiska processen inuti. Jag är fascinerad av det slumpmässiga som en del av skapandet. Det är som livet, man kan inte kontrollera allt”, förklarar Martina bakgrunden till sin analoga bild.

”Mother Earth”

Mats Andersson

Mats Andersson vinner ett tredjepris i kategorin ”Book: Nature”, med sin jättebok ”Mother Earth” som utfälld levererar ett uppslag på över 50 gånger 70 centimeter. När Kamera Bild ifjol intervjuade honom om boken beskriv han innehållet så här:

”Jag vill att mina bilder på natur och vilda djur ska göra att man inser hur fantastiskt detta är och att det verkligen är värt att bevara. Att det faktiskt är helt avgörande för vår fortsatta existens. Forskarna är alltmer eniga att vi nu lever i det sjätte massutdöendets tid. Senaste gången var ju för 66 miljoner år sedan när dinosaurierna försvann. Då var det ett asteroidnedslag som orsakade massutdöden – idag är det vi själva.”

”EastGRIP – Ice Core”

Lukasz Larsson Warzecha

Ett tredjepris blev det även till Lukasz Larsson Warzecha, i kategorin ”Editorial/Press: Environmental”. Han har dokumenterat projektet EastGRIP, där man borrar fram iskärnor under Grönland.

”Iskärnor innehåller unika register över tidigare klimat- och atmosfäriska förhållanden, vilket ökar vår förståelse av ett förändrat klimat. EastGRIP siktar på att borra genom 2650 meter is som går tillbaka 80000 år, för att skaffa ny kunskap om tidigare klimat och inlandsdynamik och hur snabbt strömmande isströmmar kommer att bidra till havsnivåhöjningen”, förklarar han projektet som han har fotograferat.

Du ser alla vinnande bilder på photoawards.com.