Fototävling
Här är de nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023
Det står nu mellan fem fotografers böcker efter att juryn för Svenska Fotobokspriset har presenterat vilka de nominerade är. Priset delas ut den 15 mars.
För 27:e gången sedan 1996 ska årets svenska fotobok utses. Svenska Fotobokspriset delas ut av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. Syftet är att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.
Bland de nominerade i årets upplaga finns berättelser med ett starkt socialt engagemang. Det är bland annat fotografiska skildringar om själssår som krig och ockupation skapar i människors kroppar, om vad som är ett hem när man lämnat ett land för ett annat och vad det gör med en plats där någons liv tagits i den allt synligare gängkriminaliteten.
Svenska Fotobokspriset
Svenska Fotobokspriset
-
Erik Berglin vinnare av Svenska Fotobokspriset 2022
-
Tre vinnare av Svenska Fotobokspriset 2021 korade
-
Älvdalens mystik vinner fotobokspriset 2020
-
Jenny Rova vinner Svenska Fotobokspriset 2018
-
Kalle Assbring vinner Svenska Fotobokspriset 2017
-
Svenska Fotobokspriset till Martina Hoogland Ivanow
-
Anna Strand vann Svenska Fotobokspriset 2014
-
Folk som tittar vann fotobokspriset 2012
De nominerade 2023 är:
Salad Hilowle, ”Halima om de sina”
(Volante) Formgivare: Oskar Laurin. Textförfattare: Salad Hilowle.
Salad Hilowle är konstnär och filmskapare och har uppmärksammats för hur han speglar samtiden med historiska referenser, ofta med fokus på revir, gränser, olikheter och samhörighet. I sin nominerade fotobok ”Halima om de sina” har Salad Hilowle skapat en berättelse som rör sig mellan verklighet och fiktion och mellan familjehistoria och samtid, presenterat i en fin balans mellan text och bild. Resultat är lika mycket ett konstverk som ett dokument och lika mycket en roman som en fotobok.
Cato Lein, ”Northern Silence”
(André Frère Éditions) Formgivare: João Linneu, Fernanda Fajardo. Textförfattare: Sophie Allgårdh.
Cato Lein är en av Sveriges främsta porträttfotografer. Tidigt hittade han ett unikt bildspråk, en stil som han under hela sin karriär behållit, förfinat och arbetat vidare med. I sin nominerade bok ”Northern Silence” är det hemtrakten i Finnmarken som porträtteras, både landskapet och människorna. Fotografierna är tagna under en 25-årsperiod mellan 1984 och 2014, därefter tog det ytterligare åtta år för boken att ta form.
Joey Judita Abrait, ”Book of Sorrow”
(Journal) Formgivare: Gösta Flemming, Joey Judita Abrait. Textförfattare: Aurimas Švedas.
Joey Judita Abrait arbetar med både stillbilds- och filmfoto i sitt konstnärliga arbete. ”Book of Sorrow” är fotograferad i Litauen, landet där Joey Judita Abrait växte upp men som hon lämnade som 17-åring i samband med Sovjetunionens fall. Med mötet som utgångspunkt har hon skapat en visuell berättelse över generationsgränser och fotograferat de spår av trauma hon iakttog i människors kroppsspråk, gester, ansikte och hållning.
Sven Westerlund, ”En verklig plats”
(Ordfront Förlag) Formgivare: Patric Leo. Medförfattare: Daniel Boyacioglu. Textförfattare: Mirey Gorgis, Johan Sehlberg, Niclas Östlind.
Sven Westerlunds ”En verklig plats” är ett känsloladdat och kraftfullt nedslag i en mörk verklighet med de senaste årens dödsskjutningar i Stockholm som utgångspunkt. Vid upprepade tillfällen har Westerlund fotograferat alla de 42 platser i Stockholmsområdet där människor har skjutits ihjäl under åren 2020 och 2021. Förenade i boken uttrycker bilderna tragedi, anonymitet, liv, familj och död. Tillsammans med poeten, musikern och dramatikern Daniel Boyacioglus personliga texter förevigas berättelserna med en värme som väger upp Westerlunds kyliga bildspråk.
Emma Nilsson, ”field; scope; site”
(Sailor Press) Formgivare: Matilda Plöjel. Medförfattare: Stefano Graziani, Sandra Kopljar, Björn Nilsson, Adriana Seserin. Textförfattare: Emma Nilsson, Stefano Graziani, Sandra Kopljar, Björn Nilsson, Adriana Seserin.
Emma Nilsson är arkitekt och sedan 2021 rektor och professor på Bergen Arkitekthøgskole i Norge. I sin första fotobok, ”field; scope; site” undersöker Emma Nilsson relationen mellan arkitekturfotografiet och arkitektur. I sitt arbete har hon utgått från arkitekten Arne Jacobsens ikoniska idrottshall i Landskrona, uppförd 1965, och utforskat byggnaden som en del av ett vardagligt liv. I ”field; scope; site” kombineras projektets nya fotografier med arkivbilder från Landskrona Foto, både av byggnadsprocessen och från tidningsreportage genom åren.
De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:
Annika Elisabeth von Hausswolff, fotograf, bildkonstnär och adjungerad professor i fotografi vid HDKValand i Göteborg, Joanna Helander, fotograf, filmare, författare och översättare, Åke Ericson, fotojournalist/dokumentärfotograf, Maryam Fanni, grafisk designer och frilansskribent, Annika Liljengren, bibliotekarie.
Svenska Fotobokspriset 2023 delas ut på Fotoboksgalan på Indio Studios i Stockholm den 15 mars.