Fototävling
SM i fotografi: John Hellström vinner Årets bild 2020
Med en drönarbild av ett brudpar i kvällsljuset vinner fotografen John Hellström Årets bild 2020, i SM i fotografi. ”Jag vet hur små marginaler det är för att vara med i toppen, det är hundradelarna som avgör”, säger John som är ödmjuk inför sin seger.
Att använda idrottsmetaforer är extra passande för att beskriva John Hellströms väg till toppen inom SM i fotografi. Han kommer nämligen från idrottsvärlden och har doktorerat i hur man förbättrar sin prestation. Han kan sådant som att göra prestationsanalyser och hur man lägger upp en tydlig planering för att nå sina mål.
I år ledde hans förberedelser till att han tog hem utmärkelsen Årets bild 2020 när SM-tävlingen avgjordes i helgen.
– Det känns fantastiskt, nästan overkligt. Jag är samtidigt ödmjuk efter att ha sett hur många otroligt fina bilder som juryn har fått bedöma. Jag vet hur små marginaler det är för att vara med i toppen, det är som i sprint där det är hundradelarna som avgör. Den här gången lyste stjärnorna mot mig, säger John Hellström.
Konkurrensen ökar
Han har tävlat i SM de senaste fyra åren, där hans bilder har fått guld, silver, silver och guld – i kategorin som ligger honom närmast som fotograf: bröllop. Han har fotograferat i 30 år och varit professionell sedan 2012, då han också började tävla mer medvetet. Men SM har blivit allt tuffare tycker han.
– Det har blivit svårare och svårare, konkurrensen ökar. Dels för att det är fler som ställer upp i tävlingen men också att vi i dag har fotografer som håller yttersta världsklass, vilket vi inte hade på samma sätt för tio år sedan.
”Jag vill bli inspirerad”
För John är det viktigt att tävlandet är lustfullt och något som bidrar till att öka hans egen kreativitet.
– Jag vill inte bli hämmad av att jämföra mig med andra, det ska vara roligt och inspirerande. Något som kan förbättra det dagliga jobbet för mig, genom att se hur andra har löst uppgiften och jobbat med sin kreativitet. Jag vill bli inspirerad till att hoppa upp och ta nya bilder och vara kreativ.
SM-tävlingen sker både digitalt och med printar, där det senare är vad juryn tittar på under finalen. Domarna är skickliga menar John, och därför krävs det mycket av en när bilderna dras upp stort på utskrifter.
– Folk skulle säkert bli förvånade av att höra hur mycket arbete som ligger bakom. Hur många printar jag gjort och satt upp i ljusbordet för att prova olika vitfärgade passepartouter – för att se när bilden poppar. Det är ett enormt arbete bakom, flera månader av finputsning, säger John och tillägger:
– Förra året gjorde jag missar som jag inte hade tänkt på, då bestämde jag att jag inte ska göra det igen.
Valet av papper viktigt
Att välja rätt papper för utskrift är en stor fråga för John. Han beskriver valmöjligheterna så här:
– Ska jag viska – kanske ett matt papper. Skrika – ett papper med högre kontrast. För ett porträtt av en bebis passar kanske ett mer slätstruket papper medan ett porträtt av en äldre gubbe gör sig bäst på ett papper med mer struktur.
Att ställa upp i en tävling som avgörs med printar är med andra ord inte en enkel sak.
Fotografering under tidspress
För att en bild ska gå hem hos juryn krävs det att den skapar en ”wow-känsla” som John utrycker det. Den måste väcka deras intresse och kommunicera något relevant. Därutöver måste bilden vara tekniskt bra med färger, beskärning, papperskvalitet, täckning i högdagrar och lågdagrar och så vidare. Om allt sitter kanske bilden når hela vägen till att utses till Årets bild.
För John är utmärkelsen extra rolig eftersom en bröllopsbild inte går att planera fullt ut.
– Det är inga modeller, det är vanliga par som gifter sig och de är nervösa och fotograferingen sker under tidspress. Du kan inte planera långt i förväg.
Vinnarbilden tog han mellan vigsel och middag, där han i det vackra kvällsljuset frågade brudparet ”är det okej om jag tar upp drönaren i några minuter?”. Gästerna väntade och tiden var knapp, men paret sa ”ja, om du tror att det blir något annorlunda som kan ge härliga bilder”.
John fick upp drönaren, hittade en vinkel där han såg det grafiska men också hur ljuset skapade spännande skuggor. Han bad paret att röra sig lite för att de inte skulle bli för statiska.
Resultatet: en bild där det går att hitta ytterligare detaljer ju mer man tittar på den.
– Jag kände att det blev en bra bild då vid fotograferingen, men kanske inte i vinnarklass – det upptäckte jag när jag hade jobbat med den lite.
Kommer du att delta i SM även nästa år?
– Ja, det kommer jag att göra, svarar John och skrattar.
Svaret är så självklart för honom att frågan nästan låter dum.
John Hellström är även landslagskapten för Svenska Landslaget i Fotografi. Han har foto och printstudio i Vallentuna.