Fototävling
Svenska framgångar i NNPC – Felix Heintzenberg totalvinnare
Flera svenskar har tagit pallplatser i den norska tävlingen Nordic Natur Photography Contest. Totalvinsten i tävlingen stod svensken Felix Heintzenberg för med sin unika bild på ett lodjur i motljus.
Den norska naturfototävlingen NNPC (Nordic Nature Photography Contest) hade sin prisutdelning i helgen och det finaste priset gick till den svenske fotografen Felix Heintzenberg. Han vann också kategorin ”däggdjur” och av vinnarbilderna i de olika kategorierna valdes hans bild på ett lodjur ut som totalvinnare. Vi kontaktade Felix för att höra lite mer om den speciella bilden som vann tävlingen.
Felix jobbar till vardags som gymnasielärare i biologi och använder sin fritid till att fotografera vilda djur, gärna på lite ovanliga sätt.
– Jag gillar utmaningar och vill gärna försöka göra något nytt som kanske inte har gjorts tidigare, berättar Felix.
Den vinnande bilden är resultatet av fem års planering och arbete. Att fotografera lodjur i norra skåne är inte det lättaste men Felix har spenderat flera år med att både fotografera och kartlägga hur dessa djur rör sig.
– Jag snöade in på lodjur för fem år sedan och med hjälp av viltkameror började jag kartlägga dem. När jag hade lokaliserat ett par ställen där de brukade passera började jag ställa ut kamerafällor, säger Felix.
Han säger dock att lodjur är svåra att förstå sig på, de rör sig i svårtolkade mönster och att placera ut kamerafällor blir därför inte helt lätt. Kamerafällorna som Felix använder bygger han själv.
– Tidigare har jag använt liknande tekniker för att fotografera ugglor och fladdermöss i luften. Så det var inte nytt för mig, säger han.
I grunden är det en Canon 700D som sitter i en vattentät låda, den är i sin tur kopplad till rörelsesensorer (kameran löser ut när ett djur passerar mellan de uppsatta rörelsedetektorerna), för att kunna få ljuset som han vill ha det (och att det även ska bli bilder under den mörka delen av dygnet då lodjuren rör sig mest) så placerar han ut tre olika blixtar som löser ut tillsammans med kameran. Blixtarna är gamla externa blixtar från Nikon som han placerar i tömda ficklampor.
– För att få ljuset som jag ville var jag tvungen att byta objektiv till ett kort tele för då behövde jag inte gömma blixtarna bakom träd utan ställa dem strax utanför bildkanten vilket gjorde att jag kunde ställa ljuset precis som jag ville. Han testade sin kamerafälla med hjälp av en stor nalle för att se att motljuset blev helt rätt. 24 timmar efter att jag bytt objektiv och placerat om blixtarna fångade min kamerafälla den här bilden, berättar Felix.
Han hade hittat trädet på bilden tre år tidigare med hjälp av sina viltkameror och insåg att eftersom barken var bortsliten på trädet användes stigen ganska frekvent och även sannolikt för att just vässa klorna. Men det tog alltså tre år innan han fick den bilden han ville ha. Hur har han orkat fortsätta under fem år för att få dessa bilder?
– Jag har ganska mycket tålamod, som lärare måste jag ha det. Att förklara samma sak om och om igen kräver mycket tålamod. Men jag tycker också att vägen är rolig, inte bara målet.Lodjur går heller inte att locka till gömslen vilket gjorde att jag inte kunde åka till ett hyrgömsle för att ta dessa bilder. Jag var därför tvungen att göra det på mitt sätt och jag tycker att den här tiden ute i skogen, och de människor som jag har med mig, gör det roligt. Jag säger inte att det är fel att åka till gömslen och fotografera bilder, det gör jag också med varg, björn och järv till exempel, men det här projektet var jag tvungen att göra på mitt sätt, berättar Felix.
Felix har funderingar på att bilderna ska bli en bok, han har tidigare gett ut flera böcker och fått bland annat Pandapriset och varit nominerad till Augustpriset. Felix menar att böcker är ett bra sätt att presentera bilder och att bilderna kan väcka mycket positiva känslor i en tid där debatten kring rovdjur ofta är infekterad och upprörd.
Något han ännu inte lyckats fånga är en lodjursmamma med ungar, något som är svårt. Felix påpekar att han gärna tar emot tips på var han skulle kunna fånga den typen av bilder med sina kamerafällor.
– Det är ju lite en speciell sorts fotografering, jag riggar ju en scen och sen väntar jag på att skådespelaren ska dyka upp.
Se mer av hans bilder på Felix instagram.
Fler svenskar som lyckades
Felix Heintzenberg var inte den enda som lyckades bra i tävlingen, även Malte Kvarnryd,Niclas Ahlberg,Marcus Westberg ochTomas Lundquist som alla kom på pallplatser i sina respektiva kategorier. Vi bad Niclas Ahlgren berätta lite om sin bild som tog hem andrapriset i fågelkategorin.
– Den här bilden tog jag en tidig morgon i juli. Oftast är hägrarna lugna och beskedliga men denna morgon var det något som skavde mellan två individer. Kanske hade den ena inkräktat på den andres fiskeområde. De började bråka och utvecklade sig till ett rejält slagsmål där tävlingsbilden blev den bästa, berättar Niclas.
Niclas tog sin bild efter att ha gått upp vid halv två på natten (morgonen?) och sedan vadat ut i mörkret genom vass, tång och fågelbajs för att sedan sitta ihopkrupen i ett gömsle i ett par timmar för att kunna fotografera fåglarna i det första gryningsljuset.