Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2022 – etapp 4

Landskapsfotografen Sven Persson tycker att en bra bild för honom har ett högre mål än att »bara« vara vacker.

I årets fjärde etapp av Grand Prix är temat »natur« och Sven Persson är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 6:e september 2022 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av fjärde etappens domare: Sven Persson.

Sven Persson, fotograf.

Domare etapp 4: Sven Persson

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Den ska beröra eller väcka en reaktion, positiv eller negativ. En bra bild för mig har ett högre mål än att »bara« vara vacker. Det får alltså gärna finnas en kontext. Ljus och komposition.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– I min yrkesroll, gärna människor i sin naturliga yrkesroll. I egna projekt, landskap och helst helt befriat från människor.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– Spontana svaret blir ingen. Med lite eftertanke tar jag med min Linhof 4x5 tum för vem har bråttom på en öde ö.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Det beror på sammanhanget. Gillar mina Profoto batteriblixtar som räddat många tillfällen vid uppdragsfotograferingar. Men vid rätta förutsättningar är det naturliga ljuset oslagbart.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– I mina uppdragsfotograferingar är det näst intill uteslutande färg. Det gör att jag är lite extra svag för svartvitt. Det är så befriande och grafiskt. Samtidigt ställer det betydligt större krav på fotografens förmåga att gestalta motivet.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– I uppdragsfotografering ger jag gärna lite grundläggande instruktioner till personen som ska fotograferas, sedan får de agera tämligen fritt uti sin profession.

– I landskapsfotografering är det ganska mycket planering, var, vilken tidpunkt och vilket väder. Samtidigt gäller det att inte låsa sig vid planeringen, utan vara öppen för att förutsättningarna inte blev som du tänkt.

Finns det någon situation dådu aldrig skulle ta en bild?

– Tragiska händelser där människor kommer till skada. Förfärligt att se när människor drar upp mobilen för att dokumentera olyckor istället för att hjälpa till.

Hur länge redigerar du en bild?

– Det beror helt och hållit på bildens karaktär och syfte. Men om vi håller oss till landskapsfoto så skulle jag säga 5–10 minuter per bild. Jag är inte mycket för att förbättra och försköna.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Oj, det kan variera över tid. Just nu är det mänsklighetens beteende gällande miljö och konsumtion. Även frågor kring matproduktion och skogen intresserar mig.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.