Nyhet

Chopper som Canon

Omslaget till Allt om Canon är plåtat av Bengt O Pettersson, en mästare på stilleben som vi också skrev om i fotoskolan om stilleben i Kamera & Bild nr 01/2011.

Är inte vi människor lite – hur ska jag säga det – knasiga? Jodå. Jag ska inte räkna upp alla våra egenheter utan enbart koncentrera mig på en enda. Vår benägenhet att ta ställning. Det spelar inte så stor roll för vad egentligen. Vi gillar inte äpplen, vi gillar gröna eller röda äpplen. Hundar eller katter. Chopper eller offroad.

Publicerad

Mer om Allt om Canon hittar du här.

Eftersom vi drar oss för att gå runt med en tryckt manual till oss själva på våra t-shirts blir vårt ställningstagande något slags substitutstatement avsett för omgivningen. Tacka 17 för att vi går igång på alla cylindrar när någon uttrycker sig nedsättande om föremålet för vårt gillande. Det är ju nästan att jämföra med en käftsmäll.

På vår webbplats – www.kamerabild.se – pågår ett ständigt krig. Det är inte dödligt bloddrypande, men nog så allvarligt. Det handlar så klart om vilket kameramärke som är bäst.

Den kampen började någon gång på 90-talet, när pc-sidan ampert förklarade att deras datorer minsann kickade de äpplemärkta datorenas batteriluckor och tvärtom.

Hos oss handlar striden om det är Canon eller Nikon som är herren på täppan.

Diskussionerna är oftast - när de inte spårar ur - riktigt spännande. Våra läsare är oerhört kunniga och pålästa. Argumenten är väl grundade och utmärkt vidareutvecklade.

Det är faktiskt ni läsare som imponerat så stort på oss att vi bestämt oss för att kika närmare på två av de större kameraleverantörerna.

Canon i det här specialnumret.

Nikon i nästa.

I Allt om Canon har vi samlat tester av samtliga systemkameror och kompaktkameror som går att köpa av Canon i dag. Vi har valt ut ett så brett spektra av objektiv som möjligt, med hänsyn endast tagen till ett rimligt tidsperspektiv och Canons lagerhållning. Ett axplock skrivare hann vi också med, liksom att leta fram några produkter som man normalt sett kanske inte alltid relaterar till Canon.

Vi har också avsatt sidorna 7-9 för att berätta om nyheterna Canon presenterade den 7 februari. (Eftersom de produkterna fortfarande inte är helt färdigutvecklade har vi inte haft möjlighet att testa dem - det kommer senare, i Kamera Bild.)

Dessutom har vi talat med Brutus Östling, fågelfotografen som håller världsklass och den flerfaldigt prisbelönte pressfotografen Magnus Wennman. Båda jobbar med Canon inom sina respektive specialområden.

Vill du lära dig hur du spelar in film med en kamera från Canon hittar du en skola på sidan 22, liksom detaljerad information om hur du bäst kommer igång med blixten på sidan 77.

Vi har kort sagt täckt in det mesta som har med Canon att göra, men det finns en sak som vi medvetet valt bort. Nämligen att ta ställning. Vi tänker inte utse något märke till segrare över alla andra.

Receptet till ett harmoniskt sinnelag

och öppna ögon är lika svårt som det låter enkelt.

Fotoutrustningen, oavsett om den riktar sig till nya fotografer eller gamla ärrade proffs, är nämligen så pass bra i dag att alla rent tekniskt kan ta förträffliga bilder oavsett logga på chassit. Vilket är bra. Då kan vi alla koncentrera oss på den verkliga utmaningen, nämligen att satsa på innehållet. Att se till själva bilden.

Så. Kära knasluva och allra bästa läsare. Välkommen att kasta dig in i den här Canon-världen och se om du hittar något som passar just dig.

/Amy Lagerman, redaktör