Nyhet
7 A3-skrivare i stort test

Skriv ut dina bilder själv! Den enda anledningen att skriva ut på ett labb är att det blir billigare. Färgomfång och skärpa blir bättre med en bläckstråleskrivare. Hållbarheten blir också bättre om du gör rätt. Därför slår vi ett slag för skrivare och testar sju stycken.
DE 7 SKRIVARNA VI TESTAT
- Epson Stylus Photo 1400
- HP Photosmart Pro B885
- Epson Stylus Photo R1900
- HP Photosmart Pro B9180
- Canon Pixma Pro 9000
- Canon Pixma Pro 9500
- Epson Stylus Pro 3800
Om vi bortser från teknik och ekonomi så är det ju faktiskt himla kul att skriva ut sina egna bilder. Det är spännande när pappret kommer ut i skrivaren och man börjar se vad bilden föreställer. Den som jobbat i ett mörkrum känner igen känslan av när bilden börjar skymta i framkallningsbadet.
Många hemmaskrivare är A4, men för de flesta hobbyfotografer är det A3 som gäller. A4-utskrifter känns ofta för små om bilderna ska upp på väggen.
Av den anledningen har vi inte testat några A4-skrivare, men flera av modellerna i testet finns också i en billigare A4-version. En av skrivarna, Epson Pro 3800, är en A2-skrivare och finns även i A3-version och heter då R2400. Vi valde A2-modellen för att den är populär bland många fotografer och har lägre driftskostnad än den mindre versionen. Så värst mycket större än en A3-skrivare är inte heller Pro 3800.
Välj rätt sorts bläck
Skrivarvalet står inte bara mellan A4, A3 och A2. Det är även viktigt att tänka på vilken sorts bläck det är i skrivaren. Billigare skrivare använder dyebläck och de dyrare pigmentbläck. Pigmentbläck har längre hållbarhet och kräver inte särskilda papper för att tåla tidens tand. De uppgifter som tillverkarna anger för hållbarheten gäller bara med tillverkarens bläck och ibland endast på tillverkarens papper. Så vill du kunna välja papperssort fritt ska du titta på en pigmentskrivare.
Vissa menar att bilderna blir tråkiga och färglösa med pigmentbläck, men de har inte hängt med. Den första generationens pigmentskrivare gav visserligen bilder med lång hållbarhet, men bilderna blev riktigt trista.
Eva-Teréz Gölin som är expert på skrivare, skärmar och bildbehandling har hjälpt oss med testerna av skrivarna. Hon har bland annat tittat på färgomfånget och kunnat konstatera att pigmentskrivarna generellt ger större färgomfång än de billiga skrivarna med dyebläck.

Bäst färgomfång bland de testade skrivarna hade Epson R1900.
Eva-Teréz tipsar:
- Om du har en pigmentskrivare måste du vara noggrann att ange om du använder matt eller blankt papper. Skrivarna använder olika bläckvarianter för blankt respektive matt papper. På äldre modellerkan du även behöva byta patron manuellt.
- Oavsett vilken sorts skrivare du har så är det oftast bäst att använda den näst högsta upplösningen vid utskrift. Den högsta upplösningen ger inte synbart bättre bilder, men det tar längre tid att skriva ut och det går åt mer bläck.
Om du inte är nöjd med utskrifterna från din skrivare tycker Eva-Teréz att det kan vara idé att beställa en skräddarsydd profil för din skrivare och ditt favoritpapper. Vårt test visade att Epson genomgående levererade bra profiler med sina skrivare. HP:s profiler var inte lika bra och Canonskrivarna ger mycket bättre resultat med nya profiler.
Det finns några företag i landet som kan hjälpa till med att göra en skräddarsydd profil. Då får man en testkarta som en bildfil som man skriver ut. Utskriften mäts upp med en spektrofotometer (kalibrator) och tillbaka kommer en profil. Varje papper kräver sin egen profil så det blir dyrt att göra nya profiler om man inte är helt nöjd med de färdiga profilerna och vill kunna använda några olika papperssorter.
Ett alternativ är att köpa en egen skrivarkalibrator, exempelvis Spyder?3?Print från Datacolor eller Xrite Colormunki
- Om du tycker att bläcket verkar dyrt kan du välja en skrivare med lägre literpris på bläcket, däremot ska du inte välja billigt tredjepartsbläck om du vill göra kvalitetsutskrifter. Både färgomfånget och hållbarheten kan skilja markant. Men för att skriva ut svartvita textdokument går det utmärkt med billigare bläck.
Två skrivare föll bort
Vi plockade in tre olika skrivare från de tre stora skrivartillverkarna Canon, HP och Epson. Vi hade problem med flera skrivare och fick byta ut två Canonskrivare, Pro 9500 och Pro 9000. Vi hade även behövt byta ut den tredje Canonskrivaren, IX 5000, men den anlände så sent att vi inte hann med ett byte. Skrivaren visade sig ha smutsiga skrivarhuvuden och kunde inte ge full svärta och föll därför bort. Troligen var problemet med Canonskrivarna att de transporterats med färgpatroner i skrivarna.
Även en av HP:s skrivare, K8600, föll bort. Det var inget fel på själva hårdvaran, men det gick inte att stänga av den automatiska färghanteringen vilket är en förutsättning för att skapa egna profiler.
Epsons skrivare fungerade felfritt under testet.
SKRIVARNA SOM FÖLL IFRÅN

Canon IX 5000 levererades med skitiga skrivarhuvuden. Pris 4?500 kr.

HP K8600 kan inte stänga av färghanteringen och har för få bläckpatroner för att vara lämplig som fotoskrivare.
(Bilderna nedan) Här har vi jämfört färgomfånget hos skrivarna med Adobe RGB (den spektrafärgade kantiga figuren) och med Epson R1900 som visade sig ha störst färgomfång.



Text Magnus Fröderberg
Foto Eva-Teréz Gölin
Test Eva-Teréz Gölin och Anders Wånell
Artikeln har tidigare publicerats i KameraBild nr 4/2008.