adobe max 2024

Adobe MAX 2024: Fler AI-funktioner i nya Lightroom 2025

Bättre generativ borttagning, HDR-uppdateringar, bättre brusborttagning för råformat och bättre prestanda – är några av nyheterna i nya Lightroom 2025.

Adobe MAX bjöd på flera nyheter, och mycket handlade om den fortsätta utvecklingen av AI som hjälp i den kreativa processen. Adobe menar nu att man övergått från "prompt" till "kontroll", där arbetsflödet blir nästa steg att förbättra.

Bland detta kan nämnas deras experimentprojekt som kan identifiera en kreatörs arbete online i projektet "Know How", som kan identifiera arbeten som fotografier på flera vis – om det finns med som en poster, i en film eller tryckt på textil.

Nya projekt för utveckling är även möjligheten att expandera ett klipp i tid från en sekvens, alltså att genom AI förlänga en sekvens som eventuellt är för kort, genom att skapa vidare från det filmade materialet. Också möjligheten att rensa upp distraktionen i klipp visades upp, för att få till renare sekvenser eller stillbilder.

Nytt för Adobe Lightroom är bland annat funktionen för generativ borttagning med förbättrad objektidentifiering, med bättre markeringsmöjligheter av oönskade objekt och möjligheten att kopiera, klistra in och synronisera automatiskt för redigeringar, som nu ger nya variationer på målbilden.

HDR har nu också stöd för ISO-gainmap, som automatiskt inkluderas när man exporterar HDR-foton till JPEG. HDR-flödet har fler vyer för att se HDR-bilder.

Som ett led i processen "Content Credentials" går det nu att bädda in namn, användarnamn och lista över redigeringar i exporterade JPEG-filer via en digital signatur, för att verifiera processen enligt Content Authenticity Initiative, där Adobe ingår.

Framkalla-modulen har fått snabbare bildinläsning i full upplösning och smidigare navigering, och hanteringen av förhandsvisningar har förbättrats.

Den som brusreducerar direkt på råformatsnivå har nu möjlighet att göra så i DNG-, HDR-, panorama-, Apple ProRAW- Galaxy Expert RAW- filer samt flera andra råformat.

Adobe pratar även lite kring deras AI-generator Firefly, där version 4 kan justera olika markerade delar av en bild istället för att generera en helt ny bild. Just nu finns nysläppta v3 tillgänglig, men v4 är på väg inom kort.

Frame.IO har också förbättrats för att snabbare leverera bilder i realtid över nätet via molnet, och dyka upp i exempelvis Lightroom i realtid.