Nyhet
Analys: Detta har vi att vänta just nu
Forskare arbetar nu febrilt med att bestämma storlek och potential rörande den här solfläcken. Här kan du läsa vad senaste analysen lutar åt.
Hej norrskensälskare!Som prenumerant påNORRSKEN PLUSvill jag ge dig en extra analys kring solens aktivitet och vad vi kanske har att vänta. Du kanske redan har sett bilden från en av satelliterna som följer solens aktivitet, och det imponerande utbrottet som skedde den 16e februari från solens baksida?
Jag tänkte skriva ett par rader om detta så att du får en liten extra spännande inblick, först av alla.
Solen roterar med ungefär 27 dygns hastighet, dvs det som syntes i mitten av solen för 27 dagar sedan, syns 27 dagar senare på nästan exakt samma plats. Detta om inte solfläckar, koronahål och annat mysigt inte försvunnit helt. Anledningen till att vi inom rymdväder intresserar oss om solens baksida baseras alltså på ”vad som kanske kan komma”. Och, i det här fallet är det mycket intressant, av flera skäl.
Solen vaknar till liv
Solen håller som du kanske vet, att vakna upp och förväntats vara som mest aktiv med liknande utbrott som dessa, omkring 2025, men även åren innan - och framförallt efter det som heter ”solarmaximum”. Mer solaktivitet ger större, och flera norrskenschanser, faktiskt norrsken som får november, januari och nu senast förra veckans norrsken att likna en - ja, fis i rymden.
Forskare arbetar nu febrilt med att bestämma storlek och potential rörande den här solfläcken. De flesta är överens om att utbrottet som födde den ganska snabba, och potenta utkastningen (till vänster som en eldsflamma i bild) var kraftigt, förmodligen i den kraftigaste kategorin av solutbrott, X-klass.
Och - inte nog med det, storleken prognostiseras just nu till att vara den största i den solcykel vi nu har varit i de senaste 1 1/2 - 2 åren, om jag minns rätt. Den här helt enkelt en bjässe, och skulle med lätthet kunna ha ett par jordklot i sig.
Hade aktuellt utbrott på bilden varit riktat mot jorden, hade norrskensovalen, de munkliknande områden över jordens nord- och sydpol, vid träff expanderat långt ned / upp mot ekvatorn. Norrsken (kraftiga) hade mest troligt varit synligt rakt över huvudet på folk i Stockholm, kanske ännu längre söderut, förstås enligt undertecknads uppskattningar och gissningar, snarare än garantier.
Finns hopp
Med detta vill jag förmedla att hopp finns och att det är med spänning jag väntar på hur denna aktiva region på solen ser ut om ca 1 1/2 vecka när den blir jordriktad. Har den helt dött ut? Eller - blivit ännu större?
Förresten, heads up fredag /lördag. Ser fortsatt ganska lovande ut för norrsken - ned mot Stockholms och liknande breddgrader, eventuellt söndag också. Du hittar förstås aktuella analyser på www.facebook.com/norrskensverige.
Bästa hälsningar,grön himmel!