Intervju

Anna Sandström: Så fångar hon det mysiga familjelivet

Lifestyle familjefotografering, ett begrepp som allt fler blir bekanta med. En av de fotografer som började tidigt med genren är Anna Sandström. Här berättar hon om vad det är, hur hon gör och ger sina bästa tips.

Bra bilder på familjen är något som många säger att de ångrar att de aldrig tog, och de som har dem är glada att de gjorde det. Men för många är det svårt att själv fotografera sin familj, även om man har både utrustning och kunskap. Det blir inte vidare spontant och okomplicerat om man ska försöka montera kameran på stativ och samtidigt samla ihop barn, få en bra komposition och dessutom försöka hålla alla förhållandevis nöjda. Det är här fotografen Anna Sandström kommer in. Hon arbetar med så kallad lifestylefotografering av familjer.

Om du inte riktigt vet vad det innebär är det kanske inte så konstigt, det är en genre av familjeporträtt som ännu inte är så vanlig, även om den växer stadigt. Kortfattat kan man säga att det går ut på att fotografen tar familjeporträtt i en mer naturlig miljö än uppställt i en studio, som kanske är det många tänker på när man säger »familjefotografering«. Anna fotograferar antingen i familjens hem eller utomhus, beroende på önskemål.

Bra bilder på familjen är något som många säger att de ångrar att de aldrig tog, och de som har dem är glada att de gjorde det. Men för många är det svårt att själv fotografera sin familj, även om man har både utrustning och kunskap. Det blir inte vidare spontant och okomplicerat om man ska försöka montera kameran på stativ och samtidigt samla ihop barn, få en bra komposition och dessutom försöka hålla alla förhållandevis nöjda. Det är här fotografen Anna Sandström kommer in. Hon arbetar med så kallad lifestylefotografering av familjer.

Anna Sandström

 

Bor: I Stockholm.

Gör: Familjefotograf.

Utrustning: Canon 5D Mark IV med 24, 35 och 50mm objektiv. 

Webb: annasandstrom.com

Anna vill ofta få med miljön i familjens hem eftersom den ofta är viktig.

Om du inte riktigt vet vad det innebär är det kanske inte så konstigt, det är en genre av familjeporträtt som ännu inte är så vanlig, även om den växer stadigt. Kortfattat kan man säga att det går ut på att fotografen tar familjeporträtt i en mer naturlig miljö än uppställt i en studio, som kanske är det många tänker på när man säger »familjefotografering«. Anna fotograferar antingen i familjens hem eller utomhus, beroende på önskemål.

Till skillnad från den mer dokumentära typen av familjebilder, där fotografen är en fluga på väggen under en tid och fotograferar familjens vardag, så är lifestylefotograferingen mer uppstyrd. Anna brukar regissera sina familjer och be dem göra olika saker för att få de bilder hon vill ha. Hur hon arbetar får vi återkomma till senare, först kan det kanske vara bra med en liten tillbakablick för att se varför Anna har valt att arbeta så som hon gör.

Startade företag efter ett år

Anna beskriver sig själv som att hon alltid haft ett ­visuellt intresse och fotograferat lite. Men det sparkade igång ordentligt när hon själv fick barn 2014.

– Jag började fotografera allt i min vardag. Min fascination för hur speciell vardagen blev när man hade ett litet barn växte och jag fotade under dygnets alla timmar, berättar hon.

Anna menar att när familjen sitter nära varandra så händer det något speciellt.

Det hon fastnade för var hur allting hela tiden förändrades, och hur hon ville fånga allt det på bild.

– Alla som har barn vet hur det är. Allt går i små korta perioder som aldrig kommer tillbaka. Ammande, lära sig krypa och gå, göra saker själv och så vidare. Allt det där

ville jag fånga för att ha något att titta tillbaka på, säger Anna.

Redan efter att ha fotograferat, om än intensivt, i ett år började Anna fundera på om hon inte kunde börja ta uppdrag. Hon tyckte att hon hade lärt sig så pass mycket att hon var bra nog för att ta betalt. Sagt och gjort startade hon sitt företag och började fotografera.

– Jag hade en anställning och jobbade 75–80 procent så det var inte speciellt läskigt att starta företaget och börja ta uppdrag. Jag kunde välja vilka uppdrag jag ville ta och behövde inte bekymra mig för att inte dra in pengar, förklarar Anna.

Annas uppdrag blev fler och fler och efter tre år kunde hon säga upp sig från sitt vanliga jobb och köra som fotograf på heltid.

Växande genre

När Anna startade sitt företag kollade hon av marknaden lite och den som verkade göra något som var i närheten av det hon ville göra, var den dokumentära familjefotografen Minna Ridderstolpe. Men hon arbetade på ett annat sätt och Anna såg att det fanns en lucka i marknaden för det hon ville göra.

I början var det inte så vanligt med den här typen av fotograferingar, det vill säga regisserade familjefotograferingar i hemmet. Men Anna menar att intresset växer och det finns idag flera som erbjuder den typen av bilder.

– När jag började var det knappt några andra fotografer som jobbade med sånt här. Det gjorde ju så klart att det inte fanns någon större efterfrågan på det, menar hon.

– Jag tror att influencerkulturen har gjort att intresset ökat bland privatpersoner, där kan man se att det går att ta den här typen av bilder hemma, förklarar Anna.

Lifestyle familjefotografering har gjort lite samma resa som bröllopsfotografin, men ligger lite efter. Från att ha varit klassiska uppställda porträtt fångar idag bröllopsfotografer ibland hela dagen, förberedelser och så vidare. Men det finns så klart skillnader.

– När man gifter sig är det redan en stor händelse, man räknar med att det kommer att kosta en viss summa och det är naturligare att räkna in en fotograf i kostnaden, menar Anna. När man ska ta familjebilder är det mitt i vardagen de ska tas, det är ett svårare beslut om man inte är medveten om att det går eller inte har ett lite större fotointresse.

Många av de som kontaktar Anna för en fotografering är småbarnsföräldrar som under småbarnsåren fått ett visst intresse för fotografering, eller i alla fall insett värdet i att ha bra bilder av sin familj.

– Jag har flera kunder som återkommer med ett eller något års mellanrum för att det händer hela tiden nya saker med barnen och det är något föräldrarna vill föreviga. Man märker att intresset är störst medan barnen är små, när de börjar närma sig tio år så är det inte lika många som bokar en fotografering.

Anna använder ingen extern ljussättning utan fotar bara i naturligt ljus.

Jobbar snabbt

När Anna började fotografera uppdrag så var hon ibland ute lite längre och fotade i ett par timmar hemma hos kunderna. Men sedan hon och hennes man fick sitt andra barn så har hon dragit ner fotograferingstiden till en timme för att inte behöva vara borta hemifrån lika mycket. Det kan låta som kort tid för att få stämningsfulla bilder med småbarn, men Anna menar att det fungerar bra. Jag undrar hur hon gör för att få familjen att slappna av och se naturliga ut på bild.

– Jag jobbar ganska snabbt, när jag kommer hem till en kund tittar vi runt lite i bostaden och jag hittar snabbt de rum där ljuset fungerar och sedan börjar jag fotografera. Jag är ganska direkt och kommer hela tiden med uppmaningar om vad de kan göra och hur de ska sitta för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Det är nog en av fördelarna med ­sättet jag arbetar på, det går så pass fort och det finns inget utrymme för familjen att börja bli nervösa utan det är liksom pang på, berättar hon.

– Det händer något när familjen sitter nära varandra, jag brukar försöka få dem att nästan sitta på varandra. Då kommer det skratt och mysiga ögonblick som jag fångar. Jag försöker lägga fokus på familjen och inte på mig, det gör att de blir avslappnade och interagerar med varandra.

Fotar även utomhus

Men Anna besöker inte bara familjer i deras hem utan även en del utomhus. Då har hon en speciell plats som hon åker till för att fotografera. Där vet hon att det finns en stor variation av miljöer, det är enkelt att ta sig dit och det finns alltid något som fungerar.

– Mellan november och mars så fotograferar jag nästan bara inomhus, men annars är nog hälften av fotograferingarna utomhus, berättar hon.

Men för en del kunder är hemmet viktigt.

– En del pratar om det som barnets första hem och om de snart ska flytta vill de kanske ha bilder från barnens tid i just det hemmet och så vidare. Jag försöker alltid låta hemmet ta plats i bilderna.

Anna fotograferar alltid med fasta objektiv, hon använder en Canon 5D Mark IV och antingen en 35mm eller 50mm. För de där bilderna när hemmet ska få komma med lite mer använder hon en 24mm, men främst är det de två andra objektiven som sitter på kameran.

Håller sig till en genre

För att locka till sig rätt typ av kunder, alltså de som vill ha den typ av bilder som Anna fotograferar har hon sett till att bara visa upp den typen av bilder. Både i sina sociala medier och på hemsidan finns det bara bilder i den här kategorin. Anna tror att det gör det enklare för kunderna.

– Om man fotograferar allt möjligt blir det svårare för kunderna att veta vad det är man gör, om de är ute efter en specifik sak. Tittar man på det jag visar går det inte att missa vad det är jag fotar, menar hon.

Förutom stillbilder har hon också börjat göra filmer i samma genre. Det blir som rörliga highlights som hon sätter ihop som en musikvideo. Det finns ingen berättelse inbakad utan det är videoklipp på familjen till musik. Anna liknar det vid en rörlig porträttfotografering. Hon har studerat filmproduktion så rörlig bild har intresserat henne sedan tidigare och hon insåg att det här var ytterligare en del av fotograferandet som det inte var så många andra som erbjöd.

Lär ut lifestylefotografering

En följd av att Anna varit så noggrann med att bara visa upp bilder från sina lifestylefotograferingar gjorde att andra fotografer började kontakta henne för att fråga mer om det sättet att fotografera på. Anna frågade då ett flertal om de skulle vara intresserade av att gå en workshop. Svaret blev »ja« och Anna skred till verket. Som ofta när hon arbetar i sitt företag går det snabbt från idé till påbörjat projekt och Anna höll snart sin första workshop. Hon har lärt ut lifestylefotografering till många fotografer vid det här laget och det har också gjort att genren växt sig större och får mer tid i rampljuset. Men i sommar kommer Anna att ha sin sista workshop. Arbetet med dem är roligt, men de tar mycket tid. Hon har även satt samman en webbkurs för att filma med systemkamera.

Planerar för framtiden

Anna är ganska nöjd med hur hennes fotograferandeser ut idag, men hon planerar att försöka ta flera uppdrag åt företag som behöver bilder inom hennes genre.

– Jag vill fortsätta fotografera det jag gör, men kanske hitta andra kunder. Jag kommer fortfarande att vilja fotografera för privatkunder, det är verkligen jätteroligt och feedbacken jag får från dem ger mycket energi och kärlek, berättar Anna.

Idag har Anna ungefär ett uppdrag i veckan, men det som tar tid är bearbetningen av bilderna efteråt.

– Jag gör ingen retusch av personerna på bilderna, om de inte vill det. Men jag är väldigt noga med att se till att färger, kontraster och toner stämmer överens mellan bilderna. Jag vill att allt ska se enhetligt ut. Visst skulle man kunna ­acceptera att de olika rummen i huset får olika nyanser, vissa är kallare, vissa är varmare och så vidare. Men jag vill att allt ska se likadant ut genom hela fotograferingen.

Annas tips

För den som vill fotografera den här typen av bilder, eller bara vill få fler minnesvärda bilder på sin familj har Anna några saker att tänka på.

– Träna på att fotografera under olika tider på dygnet för att lära dig hantera ljuset, tycker Anna och fortsätter med det som kanske är huvudpoängen:

– Vad händer idag som inte händer om ett år? Det kan vara att barnet kryper, börjar prata, lär sig le. Fånga det nu!