nyhet / mobiler

Apple Iphone 16 Pro & Max får fler knappfunktioner för fotografering

Nya Camera Control-knappen gör att du kan både fokusera, zooma och ta en bild – eller ändra kamerainställningar utan att trycka på skärmen.

Apple Iphone 16 är släppt, och kommer som Iphone 16, 16 Plus, 16 Max och 16 Pro. Gemensamt för Pro- och Max-versionerna är att de får större skärm. bättre prestanda och nya AI-funktioner som ska hjälpa användaren genom "Apple Intelligence".

Alla fyra telefonerna får den nya Camera Control-knappen, som i princip är en funktionsutökad knapp som nu kan göra mer än att bara vara en avtryckare för kameran. Bland annat kan man nu trycka lätt på den för att fokusera och sedan trycka hårdare för att ta en bild, något som alltså efterliknar funktionen hos vanliga kameror.

Knappen stödjer även svepningar, något som gör att du kan justera olika inställningar genom att dra fingret över knappen – exempelvis zooma eller göra andra justeringar för kamerainställningen. Genom att trycka och hålla in går det också att starta en videoinspelning. Den nya funktionsknappen är en påbyggnad av förra årets funktionsknapp, som även den finns kvar i de nya Iphone 16-modellerna.

Kamerorna känner vi igen from föregående version, med en huvudkamera på 48 megapixlar och en telekamera på 12 megapixlar, något som tidigare enbart fanns i pro Max-modellen för optisk zoom. Vidvinkelkameran får nu även upplösningen 48 megapixlar samt något större bländare med f/2,2 mot tidigare f/2,4.

Video kan spelas ni i 4K/120p för både standard- och slowmotionläget, vilket innebär att du kan justera hastigheten i efterhand istället för att byta inspelningsläge om du vill ha slow-motion i slutändan.

Funktionerna som använder Apple Intelligence har ännu inte något lanseringsdatum i Europa, och ingen av tjänsterna kommer vara tillgängliga i Sverige. Apple berättad under eventet att Apples AI enbart finns på amerikansk engelska och att den franska versionen ska komma någon gång 2025. 

Iphone 16 Pro kostar från 14 495 kronor med 128 GB lagring. Iphone 16 Pro Max kostar från 17 495 kronor med 256 GB lagring. Telefonerna finns tillgängliga från 20 september.