Den 16 mars blir det extra festligt när Årets bild delar ut sina priser till de bildjournalister i Sveriges som har genomfört goda prestationer under 2022. Tävlingen firar nämligen 80 år, och på plats under prisgalan finns både statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledaren Magdalena Andersson. De kommer att dela ut priserna för Årets bild respektive Årets fotograf.
I den förstnämnda står det mellan Kicki Nilsson från Icon Photography, Eddy van Wessel från Svenska Dagbladet och Thomas Karlsson från Dagens Nyheter. Årets fotograf kan någon av följande bli: Yvonne Åsell från Svenska Dagbladet, Niclas Berglund från Sveriges Television och Eddy van Wessel från Svenska Dagbladet.
Flest nomineringar till Joel Marklund Redan i dag får vi veta alla nomineringar i de olika kategorierna och sedan några år tillbaka är det inte enbart stillbilder som prisas i tävlingen utan även tv-inslag. De nominerades bild- och filmberättelser kretsar kring det som var aktuellt under det gångna året – ett år som i högsta grad kännetecknades av kriget i Ukraina.
Den som har flest chanser till att vinna olika kategorier är Joel Marklund från Bildbyrån, med fyra nomineringar. Han följs av Yvonne Åsell och Eddy van Wessel från SvD samt DN-fotograferna Alexander Mahmoud , Paul Hansen och Thomas Karlsson – där alla har tre nomineringar vardera.
Utgår vi från de olika medierna är Dagens Nyheter dominerande i nomineringslistan, på samma sätt som ifjol. I år följs de av Svenska Dagbladet, som har betydligt fler nomineringar jämfört med förra årets tävling, och Sveriges Television. Sen ska väl tilläggas att flera av de nominerade fotograferna jobbar som frilans på uppdrag av olika medier.
Andra gången för Årets hederspris Vinnarna i respektive kategori presenteras alltså under prisceremonin den 16 mars, som äger rum på Nalen i Stockholm. Då delas även Årets hederspris ut, vilket skedde första gången ifjol då Ragnhild Haarstad fick ta emot priset. Hon var Svenska Dagbladets första redaktionellt anställda kvinnliga pressfotograf och även första kvinna att utses till Årets fotograf i tävlingen, vilket skedde 1971. Vem som får Årets hederspris denna gång avslöjas först nästa torsdag.
Den 18 mars öppnar en utställning med bilderna från Årets bild på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen pågår fram till den 23 april. Även Abecita Popkonst Foto i Borås kommer att visa Årets bild-utställningen mellan den 11 maj och 24 september.
De nominerade för Årets bild 2022 i respektive kategori är: Årets bild Kicki Nilsson (Icon Photography/TT-Nyhetsbyrån/Frilans)
Eddy van Wessel (SvD/Frilans)
Thomas Karlsson (DN)
Nominerad till Årets bild 2022: 14 april 2022 bränner Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, en koran på ett torg i Jönköping. Dagen efter var det Örebros tur. Paludan hade beviljats tillstånd att anordna en allmän sammankomst där, men efter kl 19.00 stod det klart att polisen inte skulle lyckas upprätthålla ordning och insatsen avbröts. När de sista poliserna lämnade Sveaparken i Örebro stod fyra polisbilar i brand. Kvar på platsen firade motdemonstranter.
Foto: Kicki Nilsson
Nominerad till Årets bild 2022: Tågstationen i Kharkiv, mars 2022. När kriget bröt ut införde Ukraina generell mobilisering för män mellan 18 och 60 år. De första krigsveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina.
Foto: Eddy van Wessel
Nominerad till Årets bild 2022: Statsminister Ulf Kristerssons vallöfte var att ”få ordning på Sverige”. Den första utmaningen för den nytillträdda borgerliga regeringen blev att få ordning på den traditionsenliga gruppbilden på Lejonbacken intill Kungliga slottet.
Foto: Thomas Karlsson
Årets fotograf Yvonne Åsell (SvD)
Niclas Berglund (SVT)
Eddy van Wessel (SvD/Frilans)
Nominerad till Årets fotograf 2022: Yvonne Åsell (SvD). När Rasmus Paludan fick tillstånd att åka till Husby på sin turné agerade Husbyborna snabbt för att förhindra våldet. I en timmes tid står han omringad av poliser iklädd hjälm och skyddsväst med en megafon där han ropar ut sitt budskap. När Paludan åkt från Husby kommer människor till platsen där Koranen bränts. Flera gråter. En man begraver ansiktet i askan och sedan lägger de askan i en kvinnas klänning, sen tvättas marken ren med vatten. Människorna vill inte prata med media, de tycker vi ska ställa frågan ”varför” till Paludan.
Foto: Yvonne Åsell
Nominerad till Årets fotograf 2022: Niclas Berglund (SVT)
Foto: Niclas Berglund
Nominerad till Årets fotograf 2022: Eddy van Wessel (SvD/Frilans). Irpin, april 2022. Irpin, Butja, Dmytrivka, Chernihiv, Trostyanets, Ochtyrka, Kharkiv, Bakhmut, Avdiivka … Överallt svedda fasader och gapande granathål och människor som vandrar in och ut från det som en gång var deras hem. På jakt efter ting som överlevt; bestick, en pall, ett krucifix … Samtidigt som kriget fortgår och livet pågår.
Foto: Eddy van Wessel
Årets berättelse Anette Nantell (DN)
Lotta Härdelin (DN)
”Tåget” – Fotograf: Niclas Berglund (SVT), Reporter: Elin Jönsson (SVT), Redigerare: Linda Hörnqvist (SVT)
Nominerad till Årets berättelse 2022: ”När kriget kom till Migrationsverket” Den ryska invasionen av Ukraina inleds den 24 februari 2022 och plötsligt är drygt 14 miljoner ukrainska medborgare på flykt. 55 000 av dem söker asyl i Sverige. Inte sedan flyktingströmmarna 2015 har ansökningarna om uppehållstillstånd varit så många. I mars–maj är trycket högt på Migrationsverket och personalen vittnar om att de känner sig utmattade. Samtidigt försöker de ukrainare som kommer hitta sin plats i det svenska samhället.
Foto: Anette Nantell
Nominerad till Årets berättelse 2022: Zaporizhzya, Ukraina, 8 april 2022. Dasha, 18 år, vilar ut efter att tillsammans med sin pojkvän ha lyckats ta sig ut ur hamnstaden Mariupol i en bilkonvoj. Hon berättar att det inte finns mycket kvar av staden. De 22 milen till Zaporizjzja tog paret sju timmar att köra. Dasha orkar inte prata så mycket mer om situationen i Mariupol. Hon är mest glad över att ha överlevt.
Foto: Lotta Härdelin
Nominerad till Årets berättelse 2022: ”Tåget” – Fotograf: Niclas Berglund (SVT), Reporter: Elin Jönsson (SVT), Redigerare: Linda Hörnqvist (SVT)
Foto: Niclas Berglund
Årets rookie Maxim Thoré (Bildbyrån)
David Johansson (Smålandsposten)
Sara Josefin Bogren (Frilans)
Nominerad till Årets rookie 2022: Maxim Thoré (Bildbyrån). Sveriges Nils van der Poel under ett träningspass under vinter-OS i Beijing.
Foto: Maxim Thoré
Nominerad till Årets rookie 2022: David Johansson (Smålandsposten). Rökdykarna gör ett sista försök att få ut de sista viktiga inventarierna ur den brinnande kyrkan i byn Viås i Småland. Vid tvåtiden under lördagen den tredje september befarades det värsta, Sjösås nya kyrka var bortom all räddning.
Foto: David Johansson
Nominerad till Årets rookie 2022: Sara Josefin Bogren (Frilans). I Spanien bor det ungefär 80 000 svenskar, mer eller mindre permanent. På Costa Blanca, ett kustområde kring Alicante och Torrevieja, bor cirka 15 000 av dessa vilka har skapat en slags svensk koloni med en svensk infrastruktur bestående av till exempel skola, mäklare, läkare och svenska mediekanaler.
Foto: Sara Josefin Bogren
Nyhetsbild inrikes Kicki Nilsson (Icon Photography/TT-Nyhetsbyrån/Frilans)
Paul Wennerholm (GP)
Thomas Karlsson (DN)
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2022: 14 april 2022 bränner Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, en koran på ett torg i Jönköping. Dagen efter var det Örebros tur. Paludan hade beviljats tillstånd att anordna en allmän sammankomst där, men efter kl 19.00 stod det klart att polisen inte skulle lyckas upprätthålla ordning och insatsen avbröts. När de sista poliserna lämnade Sveaparken i Örebro stod fyra polisbilar i brand. Kvar på platsen firade motdemonstranter.
Foto: Kicki Nilsson
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2022: Sverigedemokraternas valvaka den 11 september 2022.
Foto: Paul Wennerholm
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2022: Statsminister Ulf Kristerssons vallöfte var att ”få ordning på Sverige”. Den första utmaningen för den nytillträdda borgerliga regeringen blev att få ordning på den traditionsenliga gruppbilden på Lejonbacken intill Kungliga slottet.
Foto: Thomas Karlsson
Nyhetsreportage inrikes Yvonne Åsell (SvD)
Yvonne Åsell (SvD)
Alexander Mahmoud (DN)
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2022: Det är långt ifrån första gången som Sverige och USA tränar tillsammans – men nu under Baltops-övningen på Gotland har omständigheterna förändrats. Snart kan de båda slåss för Nato. Vid Tofta skjutfält landstiger amerikanerna med 250 soldater från marinkåren under den stora övningen Baltops 2022. Tillsammans med de svenska soldaterna ska de öva på att slå tillbaka fiender som luftlandsatts på Gotland.
Foto: Yvonne Åsell
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2022: När Rasmus Paludan fick tillstånd att åka till Husby på sin turné agerade Husbyborna snabbt för att förhindra våldet. I en timmes tid står han omringad av poliser iklädd hjälm och skyddsväst med en megafon där han ropar ut sitt budskap. När Paludan åkt från Husby kommer människor till platsen där Koranen bränts. Flera gråter. En man begraver ansiktet i askan och sedan lägger de askan i en kvinnas klänning, sen tvättas marken ren med vatten. Människorna vill inte prata med media, de tycker vi ska ställa frågan ”varför” till Paludan.
Foto: Yvonne Åsell
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2022: 11 september. Det absolut sista mötet med väljare innan valresultatet blir offentligt blir i Bredäng. Statsminister Magdalena Andersson pratar om Putinpriser, att vända på varenda sten och Nato. Ett halvt dygn senare kommer valresultaten in och Magdalenas regeringsalternativ står som förlorare.
Foto: Alexander Mahmoud
Nyhetsreportage utrikes Eddy van Wessel (SvD/Frilans)
Paul Hansen (DN)
Paul Hansen (DN)
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2022: Kramatorsk, 27 juli 2022. Ryssland hävdar att ukrainska armén använde Skola 23 i Kramatorsk – en av över 3000 krigshärjade skolor i Ukraina – som bas och att över 300 soldater dödades i attacken. Efter en hel dags letande i ruinerna fann vi inte minsta spår av militär aktivitet. Däremot mötte vi den 12-åriga Vova som i flera veckor har letat efter sin bänk och sina böcker: ”Jag vet inte varför jag alltid kommer hit. Men jag vet att jag inte ens kan peka ut var mitt klassrum ligger… eller, jag menar låg.”
Foto: Eddy van Wessel
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2022: Bihac, norra Bosnien. Vid gränsen mot Kroatien och EU, har tusentals desperata människor samlats i sin flykt norrut. Många av dem kommer inte längre. Området har blivit en slags humanitär återvändsgränd. Majoriteten av flyktingarna i Bihac-området är afghaner och pakistanier. Jasvah lagar kycklinggryta i ödehuset. Han är 26 år och har försökt korsa gränsen 16 gånger men blivit sänd tillbaka, ibland med våld, av kroatisk polis. 20-årige Ali tar sig en cigarett medan han väntar på att maten ska bli klar. Det är iskallt och smutsigt, men de har i alla fal elektricitet – som de ”lånar” från grannhuset.
Foto: Paul Hansen
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2022: Kriget i Ukraina har rasat i ett år. Miljontals är på flykt och tiotusentals civila har dödats. Hundratusentals har skadats – och kriget skördar nya offer, varje dag. Taras gråter när han tar farväl av familjen, sonen Matviy och dottern Ustyna åtta år. Hustrun Kristina har målat ett hjärta i imman på kupéns fönster. Familjen flyr kriget medan Taras tvingas vara kvar, inga vapenföra män mellan 18 och 65 år tillåts lämna Ukraina – de förväntas slåss mot den ryska invasionen. Tågen följer inga tidtabeller, så fort de är fulla påbörjas färden mot Polen. Männen blir kvar i kriget.
Foto: Paul Hansen
Nyhetsbild utrikes Erik Esbjörnsson (DN)
Staffan Löwstedt (SvD)
Henrik Montgomery (TT)
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2022: På sjukhuset i Baidoa, Somalia, har Rahma nyss förlorat sin son Yusuf som ligger svept på sjuksängen. Han dog av undernäring en månad före sin ettårsdag. I Somalia har den värsta torkan på 40 år sammanfallit med skenande globala matpriser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har den lokala konflikten mellan islamistmilisen al-Shabaab och den somaliska regeringen intensifierats vilket gör det svårt för hjälporganisationer att nå de nödställda.
Foto: Erik Esbjörnsson
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2022: Dagarna efter Rysslands invasion av Ukraina vid gränsövergången Medyka i Polen står flera hundra människor och väntar på att få komma ut. Det är den största flyktingvåg som Europa har upplevt sedan andra världskriget. Det är uteslutande kvinnor och barn och gamla som flyr. Vissa dagar kan man få köa upp till 60 timmar ock kön sträcker sig flera mil.
Foto: Staffan Löwstedt
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2022: Sverige statsminister Magdalena Andersson ska precis inleda förhandlingarna under Nato-mötet i Madrid med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om det samförståndsavtal som ska ligga till grund för Turkiets godkännande av Sveriges Nato-medlemskap. Till höger Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Foto: Henrik Montgomery
Vardagslivsreportage inrikes Miranda Solvang (Frilans)
Pavel Koubek (Frilans/Icon Photography)
Torbjörn Jakobsson (Västerbottens-Kuriren)
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2022: Välkommen till säkerhetsklass 2. Det rapporteras om skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser. 63 personer mördades i Sverige under 2022. Gängkriminaliteten har ökat kraftigt under de senaste åren och det innebär bland annat att fler yngre män sitter på kortare straff. Våldsbrott, narkotikabrott och sexualbrott är de vanligaste brotten i Sverige. Idag är 5 689 personer fängslade i landet. Mer än hälften av de 46 anstalter som finns i Sverige är säkerhetsklass 2. Det handlar om slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Många personer med kortare straff men även längre straff för grövre brott. På grund av säkerhetsskäl sker ofta en förflyttning av de intagna mellan olika anstalter.
Foto: Miranda Solvang
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2022: Örebro, 3 juni 2022. Elma och Felicia dansar till Epa-dunket som dånar ur högtalarna i en gul A-traktor på Truckstop-området i Örebro. Sedan 60-talet har svenska ungdomar utnyttjat ombyggda personbilar för möjligheten att köra bil innan de fyllt 18. När riktiga traktorer på 50-talet blev både tillgängliga och billigare övergavs de ombyggda personbilarna kallade Epa-traktorer som lantbrukare tidigare nyttjat. Namnet anspelade på lågt pris och enkel kvalitet som var synonymt med lågprisvaruhuset EPA. Bilarna blev snabbt populära bland ungdomar, främst på landsbygden där den kollektiva trafiken var gles och avstånden långa. Detta trots en lagstadgad maxhastighet på 30 km/h. Epa-traktorn blev så populär på 70-talet att regeringen ville förbjuda den på grund av olyckrisken. Detta möttes av namninsamlingar och protester, istället bestämdes att de Epa-traktorer som fanns skulle få finnas kvar men att regelverket skulle ändras. Det som idag i folkmun kallas Epa-traktor är i själva verket en A-traktor.
Foto: Pavel Koubek
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2022: Enäggstvillingarna Margareta och Birgitta från Umeå, eller Maggan och Bibbi som de kallar varandra, har väckt uppmärksamhet vad de än tagit sig för i livet, vilket sannerligen är en hel del. Under några år då Margareta var gift sågs de varje dag för att promenera på morgonen och äta lunch tillsammans. ”Till slut blev karlarna för svartsjuka.” Sedan flera år lever de nu tillsammans. De var naturligtvis på plats för att lyssna till kungen under firandet av Umeå 400 år.
Foto: Torbjörn Jakobsson
Vardagslivsbild inrikes Maria Steén (GP)
Robin Lorentz Allard (Aftonbladet/Frilans)
Jimmy Wixtröm (Aftonbladet)
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2022: Vissa dagar är livet bara här och nu. Konfetti, nallebjörnar och bubbel – det sparas inte på effekterna när studenterna vid Angeredsgymnasiet springer ut genom portarna på Angeredsgymnasiet för sista gången.
Foto: Maria Steén
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2022: Saltskog, Södertälje den 6 oktober 2022. En mamma kramar om sitt barn samtidigt som de iaktar tumultet utanför polisens avspärrningar där en 19-årig man sköts till döds och en 16-årig pojke skadades allvarligt. Under 2022 inträffade 63 dödsskjutningar i Sverige vilket är flest någonsin.
Foto: Robin Lorentz Allard
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2022: Livet är inte alltid så flashigt och glamouröst som man kan tro för en av Sveriges mäktigaste politiker. Bakom alla tillrättalagda torgmöten och valdebatter i TV finns en vardag, även under en valturné. En varmkorv med bröd på en nedskräpad rastplats utanför Karlskoga, med E18 dånandes i bakgrunden, blev den här dagens enda måltid för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och stabschefen Mikael Eriksson.
Foto: Jimmy Wixtröm
Vardalslivsreportage utrikes Casper Hedberg (Kontinent)
Niclas Hammarström (Frilans/Le Figaro Magazine)
Eva Tedesjö (DN)
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2022: Afghanistan är ett av de länder som släpper ut minst koldioxid, men samtidigt ett av de länder där klimatförändringarnas konsekvenser märks tydligast. Och detta drabbar ett redan fattigt och krigshärjat land. Mellan 1950 och 2010 har temperaturökningen i Afghanistan uppmätts till 1,8°C. Det är dubbelt så högt som det globala genomsnittet. Många träd har skövlats för att bli ved och för att göra plats för odlingsbar mark. Men i takt med temperaturökningarna blir konsekvenserna förödande. När träden försvinner tilltar erosionen och landskapet blir sårbart för störtfloder. I en park i Faizabad träffas kvinnor för att bereda fröpåsar med plantor som återplanteras i naturen. Och minst lika viktigt i talibanernas Afghanistan: arbetet ger kvinnorna en möjlighet att lämna hemmet, det blir ett sammanhang att träffas och prata.
Foto: Casper Hedberg
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2022: The International Butler Academy, Holland. På Butlerskolan i Holland utbildar sig eleverna under tio veckor. De flesta får jobb redan innan skolan är över och de examinerade eleverna hamnar främst i Asien och USA. Joshua, Andrea och Guilherme manglar de 20 meter långa dukarna i en specialmangel.
Foto: Niclas Hammarström
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2022: Johnny och dottern Beatrice vägrade att låta sig evakueras när den största skogsbranden i delstaten New Mexicos historia nådde Mora Valley. De lyckades rädda sina egna hus, men systerns bostad och en lada och ett garage förstördes. När myndigheterna tappade kontrollen över en brasa blev det ett hårt slag för den fattiga befolkningen runt Klippiga bergen. ”Jag är inte utbildad och vet inget om vetenskap. Men jag kan säga så här: Det är mycket varmare på sommaren nu än när jag var ung. Då behövde man ta på sig en jacka om det regnade eller när solen gick ned. Och de säger att det är den globala uppvärmningen”, säger Johnny. Han arbetade som brandman när han var yngre och visste vad han skulle göra. Ändå plågas han av tankarna på allt som han inte hann med.
Foto: Eva Tedesjö
Vardagslivsbild utrikes Alexander Mahmoud (DN)
Joel Marklund (Bildbyrån för Expressen)
Magnus Hjalmarson Neideman (SvD)
Nominerad till Årets vardagslivsbild utrikes 2022: I ett av Kairos rullskridskogäng bär de flesta medlemmar smeknamn som Turbo, Zusko och Joker. Tidigare brukade de hänga tillsammans vid en av Kairos finare alléer och göra tricks. Men efter att ha blivit bortkörda av polisen syns de lite överallt i staden. ”Jag åker rullskridskor för att hålla mig lugn. Familjen och studierna är min stress här i livet”, säger en åkare. De hinner åka fram och tillbaka på Sherif Pasha i någon timme, innan en polisbuss anländer och ungdomarna flyr på fyra hjul.
Foto: Alexander Mahmoud
Nominerad till Årets vardagslivsbild utrikes 2022: Nunnorna Cora, Anne, Luca, Maeve, Monica och Gemma, tillhörande den katolska gruppen Sisters of Life, spelar Uno den 17 januari 2022 i Philadelphia, Pennsylvania, USA.
Foto: Joel Marklund
Porträttreportage Beatrice Lundborg (DN)
My Matson (Nordens Fotoskola)
Peter Holgersson (DN/Frilans)
Porträttbild Tim Aro (TT)
Paul Hansen (DN)
Anette Nantell (DN)
Sportreportage Magnus Wennman (Aftonbladet)
Joel Marklund (Bildbyrån)
Jack Mikrut (DI)
Sportbild Vegard Grøtt (Bildbyrån)
Joel Marklund (Bildbyrån)
Joel Marklund (Bildbyrån)
Tv nyheter Nominerade 1 – Foto redigering: Daniel Costantini (DN), Reporter: Åsa Erlandsson (DN)
Nominerade 2 – Foto redigering: Emil Larsson (SVT), Reporter: Bengt Norborg (SVT)
Nominerade 3 – Foto redigering: Lars Lindqvist (DN), Foto research: Lotta Härdelin (DN), Reporter research: Åsa Erlandsson (DN)
Tv sport Nominerade 1 – Foto reporter: Alexander Mahmoud (DN), Redigering: Mattias Kjellman (DN)
Nominerade 2 – Foto: Thomas Karlsson (DN), Redigering: Dennis Ylikangas (DN)
Nominerade 3 – Foto redigering: Iman Tahbaz (SVT), Reporter: Samir Abu Eid (SVT)
Tv reportage Nominerade 1 – Foto redigering: Lovisa Thuresson (TV4), Reportrar: Camilla Ziedorn Hasse Johansson (TV4)
Nominerade 2 – Foto redigering: Mikael Eriksson (SVT)
Nominerade 3 – Foto: Erik Simander (DN), Redigering: Joel Danell Madeleine Longo (DN), Reporter Emma Isberg (DN)
Årets hederspris Tillkännages den 16 mars.
Samtliga nominerade bidrag finns att ta del av på aretsbild.se.