Nyhet

Auktion för flickors rättigheter – med prisbelönta fotografer

Barnrätts-organisationen Plan International Sverige auktionerar ut åtta unika fotografier från Paul Hansen, Magnus Wennman, Pieter ten Hoopen, Julia Peirone och Izla Bethdavid.

Den 22 oktober är det internationella flickdagen – något som uppmärksammas avbarnrätts-organisationen Plan International Sverige som auktionerar ut åtta fotografier tagna av flera kända svenska fotografer.

"Fotografi är mer än bara bilder. Det är en kraftfull berättelseform som fångar ögonblick och ger röst åt de som inte alltid hörs. Bakom varje fotografi finns en unik historia om barns liv, drömmar och utmaningar", skriver Plan International kring sin auktion som öppnar på Tradera den 1 oktober klockan 18.00 och pågår fram till den 15 oktober klockan 20.00.

Paul Hansen är en av världens främsta bildjournalister, och en av Sveriges mest prisbelönta. Med sin unika förmåga att komma människor nära inpå livet har han skapat fotoreportage som blivit klassiker. Fotografiet är taget 2012 på ett barnhem i Port-au-Prince efter den förödande jordbävningen i Haiti.

Pieter ten Hoopen är en av Sveriges främsta dokumentärfotografer med flera utmärkelser i bagaget, bland annat 2010 års World Press Photo Awards. Han har dokumenterat katastrofer och konflikter för bland annat New York Times Magazine, Le Monde och Expressen. Fotografiet är taget 2013 i Filippinerna efter tyfonen Haiyan under en resa som Pieter gjorde tillsammans med Plan International. Han följde barnen och deras familjer under ett års tid, från de första chockartade veckorna till att livet sakta börjar återvända till det normala.

Magnus Wennman är vinnare av sex World Press Photo Awards och femfaldigt utnämnd till Årets Fotograf i Sverige. Han har träffat flyktingar i otaliga flyktingläger och på deras väg genom Europa. Magnus foto på den sovande barnet Lamar vid gränsen mellan Serbien och Ungern ingår i den kända bildserien ”Där barnen sover” och utsågs till Årets Bild 2016.

Julia Peirone är utbildad vid Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg och Konstfack i Stockholm. Sen sitt genombrott har Julia varit intresserad av den fotografiska bilden. I sitt verk Blindfold träder konturen av en kvinna in i fotografiet. Det är ett möte mellan kameran och handen, ett möte där den tecknade kvinnofiguren skapar nya sammanhang och infallsvinklar i bildberättelsen.

Izla Bethdavid föddes i Västerås med assyriska och syrianska rötter. Hon växte upp med föräldrarnas berättelser om förföljelse och folkmord vilket drev henne till att arbeta internationellt. Hennes verk har publicerats världen över och använts av internationella organisationer såsom FN. Izla fångar alltid ögonblicket genom barns perspektiv, vilket ger en unik inblick i kriser de inte borde behövt uppleva. Izla bidrar med fyra verk till auktionen tagna från hennes resor i Somalia och Guatemala, vilka hon gjort tillsammans med Plan International.

Pengarna för aktionen går oavkortat till Plan Internationals livsviktiga arbete för flickors rättigheter.

Barnrättsorganisationen Plan International arbetar förebyggande och långsiktigt, men finns också på plats i akuta katastrofer. Deras arbete har ett särskilt fokus på flickor eftersom världen inte är jämställd. Genom att delta i auktionen bidrar man till Plans fortsatta arbete med att kämpa för barns rättigheter och flickors lika villkor.