Lag & Upphovsrätt
Bilder på skyddsobjekt avbildade i karttjänster
Flera svenska skyddsobjekt med fotoförbud, som militäranläggningar, finns tillgängliga via tjänster som Google Maps, något som kan skada Sveriges säkerhet enligt Försvarsmakten.
SVT Nyheter rapporterar idag om en kartläggning de gjort kring avbildningar av svenska skyddsobjekt som sprids på internet via karttjänster som Google Maps, Eniro och Hitta.se. I en intervju som SVT Nyheter gjort med Kim Hakkarainen som är informationssäkerhetsspecialist på Försvarsmakten, få vi reda på att detta kan vara ett problem.
– Vi ser att det sker intrång i våra skyddsobjekt.Det kan underlättas av att man i förväg har kunnat rekognosera i de här områdena virtuellt. säger han i intervjun.
Kim Hakkarainen menar att det vore olyckligt om tjänsterna visar bilder på provförsök eller annan hemlig verksamhet. Lagstiftningen är till för att skydda samhällsfujnktioner mot terrorbrott och spioneri.
Vidare visar kartläggningen att materialet företagen som tillhandahåller tjänsterna oftast inte granskar materialet innan de publicerar dessa, trots att mångden bilder är omfattande. Bolagen drabbas heller inte av några rättsliga åtgärder eftersom det bara är fotograferingen som är stgraffbar enligt skyddslagen, inte själva publiceringein i sig.
En privatperson som fotograferar ett skyddsobjekt med fotoförbud kan få höga böter.
Fotografering tillåten på allmän plats
Att fotografera på allmän plats innebär i dag ofta att du möter privatpersoner som påstår att det är fotoförbud. Men det stämmer sällan. Du har rätt att fotografera vad och vem som helst på allmän plats så länge det inte råder fotoförbud enligt lagen, något som du kan läsa om i artikeln "Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram".
Kamera Bild har tidigare skrivit om fotografen Anders Derossom fotograferade på Landvetters flygplatsdå en civil polisbil åkte upp till honom för att vilja se bilderna i hans kamera, då de menade att det råder fotograferingsförbud på Landvetters flygplats eftersom detta är ett skyddsobjekt.
Anders Deros invände mot detta då flygplatsen endast är ett skyddsobjekt utan fotograferingsförbud. Polismännen släppte kravet att se bilderna men stod fast vid fotoförbudet och förbjöd Anders Daros att ta fler bilder på platsen.