Nyhet

Bildstabilisering gör E-510 het i höst

Mode förekommer i alla branscher. I fotovärlden kan det innebära tok-iso, pixelrejs och löjligt mycket zoom. Men också vettiga finesser som bildstabilisering. Olympus E-510 blir het i höst med bildstabilisering, skärmsökare, 10 megapixel och lågt pris.

Publicerad

Text och foto: Magnus Fröderberg

Det gäller att ge folk vad de vill ha. Den enkla principen har varit ett framgångrecept i alla tider. Ändå är det inte så enkelt att lyckas. Problemet är att lyckas få fram allt det folk vill ha, exempelvis lågt pris och massor av funktioner. Därför måste vi omformulera receptet något. Det gäller att få fram rätt kompromiss.

front.jpg

Tvillingkameror

Nästa problem är att alla inte önskar samma sak. Samtidigt med Olympus E-510 presenterades också E-410 (som vi testade i nummer 6/07). Kamerorna har i stort sett samma funktioner och är båda begåvade med lågt pris. De tävlar alltså i samma prissegment, men är tänkta för lite olika målgrupper.

Olympus E-410 är frilufts- och resekameran med minimal vikt och storlek medan E-510 är inriktad på den som prioriterar funktion före vikt. Det är inte så att E-410 brister i funktion eller att E-510 är någon jättebamsing. Skillnaderna mellan är inte så stora egentligen, men tillräckligt för att ge dem olika identiter och målgrupper.

Till skillnad från E-410 har E-510 fått kraftigare grepp och något större kamerahus, men framförallt så har E-510 fått modefunktionen nummer 1 just nu - bild-stabilisering.

skarmsokare.jpg

Skärmsökaren ger en lägre upplöst bild än när man tittar på redan tagna bilder. Efter avtryck blir det mörkt en stund innan bilden tas.

Mode 2: Skärmsökare

Då ska vi inte glömma att både E-410 och E-510 har den andra modefunktionen bland systemkameror just nu - skärmsökare.

Med skärmsökare menas att skärmen bak på kameran kan användas som sökare, som hos en kompaktkamera. Med båda dessa så kallade killer-applications tillsammans med en upplösning på tio megapixel blir Olympus E-510 en av de hetaste kamerona på marknaden i höst.

Olympus har alltså lyckats skapa en kamera som kan tilltala den breda skara som vill ha det mesta av det bästa. Och även om E-410 är lättare och mindre har inte E-510 sprungit iväg mer i vikt och storlek än att den kan sägas locka med ett tilltalande nätt format.

Är då E-510 bara en enda stor gottepåse fylld med funktioner? Nej. Vi har ju det där med komprisserna. För att hålla ett attraktivt lågt pris har Olympus gjort vissa prioriteringar.

Om vi exempelvis jämför med en något dyrare och större kamera som ändå på pappret har en del gemensamt, Pentax K10D, finner vi att Olympus plockat bort vädertätning, större sökare och mer avancerad autofokusmodul. I gengäld har Olympus skärmsökare.

Att Olympus E-510 saknar möjlighet till extra batterigrepp med höjdavtryck gör inte så mycket eftersom den har ett bra grepp och konkurrerar med sitt nätta format.

tag.jpg

Liten sökare

När priset på en kamera är lågt blir det naturligt att acceptera större kompromisser. Personligen skippar jag ofta batterigrepp utan problem, men jag har svårare att förlika mig med den lilla sökarbilden hos E-410 och E-510. Olympus hävdar att få klagar över detta och att skärmsökaren är tillräcklig kompensation.

För mig är alltid den vanliga optiska sökaren förstahandsalternativet och skärmsökaren blir ett komplement i vissa situationer, exempelvis vid fotografering i låg vinkel.

Jag undrar om det verkligen kan kosta många extra kronor att lägga en förstorande lins i okularet. Olympus svenske representant lovar dock att den nära förestående yrkeskameran ska ha en rejält stor sökarbild.

Vädertätning har blivit något som många pratar om. Olympus är faktiskt hejjare på vädertätning i kompaktklassen, men att de inte vädertätat E-510 beror antagligen på att priskriget är hårt. Då blir det svårt att plocka ut merkostnaden genom högre pris. En annan förklaring kan vara modellpolitik (yrkesmodellen kommer ju snart) eller att inga andra kameror i klassen har den här finnessen (fast det brukar ju inte vara en nackdel att vara först).

bygge.jpg

Hög skärpa. Det är enklare att göra optik som är skarp över hela bildytan till mindre sensorformat.

Utmärkt ergonomi

Greppet har som sagt blivit kraftigare hos E-510 jämfört med lillebror. Det är tacksamt när man använder lite större objektiv. Under testet fick vi låna en rejäl telezoom, 50-200/2,8-3,5, och då var det större greppet att föredra. Trots att jag har relativt breda händer fick alla mina fingrar bra tag om handgreppet.

Bra grepp är en del av god ergonomi. Jag skulle säga att Olympus har utmärkt ergonomi för sin klass. Att de lyckats så väl beror på att alla knappar sitter väl utplacerade. Fingrarna lär sig snabbt att hitta till rätt knappar och jag behöver sällan ta ner kameran från ögat i jakt på någon knapp.

Olympus E-510 har förhållandevis många knappar. Det är inget problem för hanteringen, men kan skrämma en del nybörjare.

Någon kan hävda att kameran känns plastig. Skalet är mycket riktigt av plast och det låter lite ihåligt när man knackar på skalet, men känslan är ändå att kameran är rejäl och absolut inte vek. Något knirk eller gnek kan inte heller förnimmas när man tar tag i kameran.

lagdager.jpg

"Scen"-programmet låter dig välja mellan ett tjugotal olika program. Kameran ger tydliga bildexempel på vad som kan åstadkommas.

Kunde varit enklare meny

Utformningen av kamerans menysystem är däremot inte lika genomarbetad på alla punkter. Jag gillar de två översiktsmenyerna, en detaljerad och en enkel. Det kräver visserligen lite kunskap för att förstå allt, men det braiga är att man kan gå direkt in i översiktsvisningen och ändra en enskild kamerainställning. Det är mycket smartare än att behöva gå in genom de vanliga menyvalen.

Olympus E-510 har en tydlig ambition att locka med avancerade funktioner, men inställningarna behöver inte vara svåra att förså bara för att de är avancerade.

På det här området är Nikons D40-modeller något att ta efter. Deras menyer är väldigt pedagogiska och lättbegripliga.

Vi kan ta bildstabiliseringen hos E-510 som ett exempel. Trycker du på is-knappen på baksidan av kameran så kan du välja mellan lägena is 1 och is 2. Det står inget om vad is gör eller vad skillnaderna mellan de olika lägena är.

Skillnaderna mellan IS 1 och IS 2 är att det första läger kompenserar för rörelser i både vertikalt- och horisontellt led medan IS 2 bara kompenserar horisontellt, alltså vid panorering.

Jag gissar att alla kamerafabrikanterna bara om några år kommer att utnyttja grafik och textmöjligheter i menyerna på ett helt annat sätt för att förklara vad funktionerna är till för. Olympus är trots allt inne på det här spåret. När programratten ställs på "scene" visas bildexempel för de olika valbara motivprogrammen.

back.jpg

Ny knapp. Bildstabiliseringen styrs genom IS-knappen. Normalt jobbar bara stabiliseringen när bilden tas för att hålla nere batteriförbrukningen, men håller man IS-knappen nedtryckt syns det i skärmsökaren hur bildstabiliseringen verkar. Bra för fotohandlaren som vill demonstrera funktionen.

Stabiliserar alla objektiv

Olympus E-510 har som sagt inbyggd bildstabilisering. Detta har även Pentax och Sony, men inte giganterna Canon och Nikon. De har istället valt att lägga stabilisering i en del av sina objektiv.

En uppenbar fördel med inbyggd bildstabilisering är att det fungerar med alla objektiv. Nikon och Canon hävdar att det är mer effektivt med stabilisering i objektiven, särskilt med längre telen.

Olympus hävdar inte överraskande motsatsen. Hur det är med den saken är svårt att testa. Vi kan däremot konstatera att bildstabiliseringen i Olympus E-510 fungerar väl.

Att kunna använda flera stegs länge slutartid utan att använda stativ är en stor fördel som kan göra väldigt mycket i vissa lägen. Man får fler skarpa bilder helt enkelt.

gata.jpg

Fina objektiv

Jag får många frågor om vilken systemkamera som är bäst. Frågeställaren hamnar lätt i ett jämförande av minimala detaljer då många kameror idag är väldigt lika till prestanda och funktion. Jag brukar då rekommendera en titt i objektivprogrammen. Där är skillnaderna större och har det ena märket ens drömobjektiv är saken avgjort.

Olympus har stolta anor som objektivtillverkare och står sig väl än. Förutom hög mekanisk och optisk kvalitet erbjuder Olympus en hel del unika objektiv. Jag gillar exempelvis deras korta makrotele 50/2. Det är ett steg ljusstarkare än konkurrenterna vilket gör objektivet till mumma för porträttfoto. Olympus har också en del unika telezoomar med samma höga ljusstyrka. För andra tillverkare är högsta gränsen 2,8.

Här drar alltså Olympus fördel av det lilla sensorformatet. Nackdelarna med den lilla sensorn jämfört med det något större (och nästan helt dominerande) APS-C-formatet är små. Brusnivån är idag väl i klass med snittet av APS-C-kameror. Att vara jämbördig i bildkvalitet är antagligen fullt tillräckligt för Olympus som istället kan bräda sina konkurrenter med litet format och unika objektiv.

Sökaren är idag den tydligaste nackdelen, men också något som Olympus kan bygga bort om de vill.

peruk.jpg

E-510 hängde med när Prideparaden drog förbi Stockholm. Tyvärr hade 50-200-zoomens autofokus svårare att hänga med. Snabbare version med tyst motor är på gång.

Slutsats

Olympus har grundat väl i den billigaste systemklassen och kommer säketr locka nya kunder. Olympus E-510 har egentligen bara två svagheter. 1. Autofokusen har för få punkter och kunde varit säkrare och snabbare. 2. Sökarbilden är för liten.

Detta kommer säkert vara åtgärdat hos yrkeskameran som kommer i höst, men då blir ju också priset högre. E-510 en högintressant kamera idag med många funktioner, utmärkta objektiv och attraktivt pris.

FÖR VEM?

Hur bra är OLYMPUS E-510 för dig som vill ha...

...något lättanvänt 10/10

...lyxfinesser 7/10

...manuell kontroll 8/10

...proffsfunktioner 7/10

Extra bra för dig som behöver...

...massor av funktioner till lågt pris.

Betyg

Bildkvalitet 6 (av 10)

Byggkvalitet 6

Ergonomilogik 8

Mångsidighet 8

Valuta för pengarna 8

Snittbetyg 7,2

Rek.pris 8 000 kronor

STYRKOR

- Mycket för pengarna

- Bildstabilisering

- Skärmsökare och många andra finesser

SVAGHETER

- Liten sökarbild

- Långsam autofokus med få af-punkter

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 6

Bildkvaliteten är i klass med kameror med sensorer i APS-C-formatet men briljerar inte. Eftersom skalan går ända upp till proffskameror med 10 gånger så högt pris är ett medelbetyg inte illa.

Byggkvalitet 6

Trots en viss plastighet ger kameran en rejäl känsla. Kvaliteten är bra för en kamera i den lägsta prisklassen. Kraftigare konstruktion och väderträtning krävs för att få högre betyg.

ErgonomiLogik 8

Det stadiga greppet höjer E-510 ett steg jämfört med E-410. Knapparnas utmärkta placering bidrar också till det höga betyget.

Mångsidighet 8

E-510 är fullsmockad med finesser och funktioner vilket ger en stor mångsidighet. Liksom E-410 har E-510 skärmsökare, vilket belönas. E-510 har dessutom bildstabilisering. En 8:a i denna prisklass måste betecknas som toppbetyg. Högre bildfrekvens, bättre autofokus och vädertätning hade gett ännu bättre betyg.

Valuta för pengarna 8

Hög mångsidighet till lågt pris ger bra betyg när det gäller valuta för pengarna.

- Specifikationen för Olympus E-510 hittar du i Kameraguiden

- Olympus E-410: Liten och lätt, främst för friluftsfolk