Lag & Upphovsrätt
Bli inte lurad: Programvara säljs för tiondel av ordinariepris
En ny runda av fejkade hemsidor har seglat upp, denna gång är det dyra programvaror inom video, foto och musikproduktion som säljs för bråkdelen av ordinariepriset. Men det är inte äkta grejer de säljer.
Att man kan hitta dyrbar programvara för noll och ingenting på internet är det antagligen ingen som missat. Men att utge sig för att sälja äkta versioner av legitima produkter till bråkdelen av ordinariepris har börjat bli mer regel än undantag. Problemet är bara att det inte handlar om "äkta versioner".
Efter ett tips till Kamera Bild har vi kollat närmare på sajten Softifix.com som utger sig för att sälja dyra programvaror som Adobe Lightroom, Photoshop, Microsoft Office och annat, till kraftigt reducerade rabatter. Vem skulle exempelvis inte vilja betala endast 392 kronor för Premiere Pro, Indesign, Photoshop eller Lightroom – i en livstidslicens?
Använder sig av "krackade" program
När vi kollar närmare på sajten ser vi exempelvis att den förekommer på Trustpilot, och att en sajt kallad Softify med liknande logga men numera nedlagd, även dyker upp i samband med sökningen. Enligt Softifix själva har de funnits med i spelet i snart tio år, men enligt registreringssidan för domänen har sajten registrerats för första gången under 2021. Och på Facebook har företaget 100 följare på sin sida, som skapades 25 februari 2022.
Förutom priset finns det alltså andra indikatorer som gör att vi anar ugglor i mossen när vi ser upplägget: generösa rabatter, fina ångervillkor och en ren och snygg sida. Men det som skiljer sig mot ordinarie sidor är användningen av ordet "activation" och "lifetime activation", som alltså är det man "köper" här när man betalar för en produkt. Dessa uttryck används aldrig av programvaruföretagen själva, men används ofta inom spridning av olaglig programvara och "krackade", så kallade "knäckta" versioner av dessa.
Uttrycket härstammar från de små program och skript man kan ladda hem och köra på sin dator för att kracka programvara, alltså modifiera programvaran för att exempelvis göras om från en tidsbegränsad gratisversion till en fullt fungderande version.
När vi läsare vidare på Trustpilot är det flera användare som redan upptäckt detta och försöker varna andra, att det just är krackade versioner man betalar för och laddar hem, liksom att man när man betalar endast får länkar tillgängliga för att själv ladda hem filerna via olika fildelningssajter med programvaran. Det finns alltså ingen koppling till något av programvarumärkena.
Detta sätt att ta betalt för illegal programvara känner så klart Adobe redan till. Just denna sajt var redan under deras lupp, får vi reda när vi kontaktar dom i ärendet för att fråga om sajten.
Detta kan du göra själv för att inte bli lurad
För att minimera risken att bli utsatt för bedrägeri eller att bli lurad finns några saker att tänka på:
- Köp endast programvara från sajter du litar på
- Läs recensioner om sajten på Trustpilot/Prisjakt/Pricerunner – inte endast övergripande omdöme, utan enskilda inlägg
- Googla om företaget bakom sajten
- Jämför priserna för att se hur billigt det är mot ordinarie pris
- Finns företaget på sociala medier?
- Kontrollera språket på sajten – känns det trovärdigt?
- Finns några kontaktuppgifter till företaget?
- Är priset för bra för att vara sant är det antagligen också det.
- Läs och lär av vårt reportage om fejkade minneskort från Wish
Fler fejksajter på nätet
Under 2022 avslöjade Kamera Bild en sajt som satt i system att kräva pengar från intet ont anade människor som använt gratis stockbilder – fria att använda – på sina hemsidor:
”Din webbplats har innehåll som har gjort intrång i en upphovsrättsskyddad bild som ägs av vår klient.” Så inleds ett mejl skickat från en ”jurist” till Kamera Bild, angående en bild vi laddat ned från en sajt för fria bilder. Om vi inte agerar väntar rättsliga följder. Men hotet visar sig vara en bluff. Kamera Bild har dessutom hittat bluffmakaren.
Läs hela artikeln "Surfshopen påstår att de äger bilden – men allt är fejk" här.