Bransch

Drönarkorts-tjänst nu öppen – problem med överbelastning

Transportstyrelsens e-tjänst för att ta drönarkort öppnade i förmiddags – men tjänsten är överbelastad vilket innebär att du vare sig kan registrera dig som operatör eller ta drönarkortet.

Kamera Bild har flera gånger rapporterat om de nyadrönarregler som börjar gälla från och med den 1 januari 2021. Två nya regler är att man som användare av en drönare i kategori A1/A3 och A2 måste registrera sig som operatör, samt ta drönarkort.Kravet på registrering och drönarkort tillämpas från och med den 10 januari 2021.

I förmiddags öppnade Transportstyrelsen sin e-tjänst där man loggar in med bank-ID för att registrera sig som opreratör eller för att ta drönarkort. Den höga belastningen i tjänsterna har nu lett till störningar i möjligheten att utföra tjänsterna – många möts bara av en vit sida när man väl loggat in. Senare under eftermiddagen stängdes tjänsten. Så här skriver Transportstyrelsen på sin hemsida:

På drönarsidandronarsidan.transportstyrelsen.se hittar man val för registrering, att läsa utbildningsmaterial samt ta drönarkort. Snart kommer där även möjligheten att ansöka om tillstånd.

För de allra flesta kommer provet som krävs för att få ett drönarkort att kosta 130 kronor. Att registrera sig som operatör i den öppna klassen kommer att kosta 50 kronor, plus 50 kronor årligen i registerhållningsavgift.

Gemensamma EU-regler

Reglerna blir nu gemensamma inom hela EU och gäller för drönare som används utomhus, och skulle egentligen ha börjat gälla i juli 2020 men skjöts upp på grund av coronapandemin.

Vi har fått många frågor från er läsare om vad som gäller just era drönare, men nu har Transportstyrelsen själva skapat en digital guide som besvarar allar frågor. I guiden som finns på Transportstyrelsens drönarsida, kan du svara på ett gäng frågor om vem som äger drönaren, vem som ska styra den och hur den ska användas. Efter att du svarat på frågorna får du reda på vad som gäller för dig och din drönare.

Passa även på att läsa vår intervju med drönarfotografen Anders Andersson somgenom automatisering och programmering flyger drönare över himlen och fotograferar bilder som i hundratal sätts samman till en färdig bild med anmärkningsvärd detaljrikedom och kreativ finess.