Bransch

Krav på drönarkort införs från och med 1 februari 2021

Transportstyrelsen har sedan tidigare förlängt övergångstiden till 31 januari. Från och med nu är reglerna gemensamma för hela EU, med bland annat krav på drönarkort och registrering som operatör.

Kamera Bild har flera gånger rapporterat om de nyadrönarreglerna med krav på bland annat drönarkort, som var tänkt att gälla från och med den 1 januari 2021. Tidsfristen har sedan skjutits fram flera gånger på grund av coronapandemin och överbelastad sida hos Transportstyrelsen.

Reglerna som är gemensamma inom hela EU gäller för drönare som används utomhus, och börjar nu att gälla från och med 1 februari 2021, när även krav på drönarkort införs.

På drönarsidandronarsidan.transportstyrelsen.se hittar man val för registrering som drönaropratör, att läsa utbildningsmaterial samt ta drönarkort och möjligheten att ansöka om tillstånd för sin drönaraktivitet.

För de allra flesta kommer provet som krävs för att få ett drönarkort att kosta 130 kronor. Att registrera sig som operatör i den öppna klassen kommer att kosta 50 kronor, plus 50 kronor årligen i registerhållningsavgift.

Gemensamma EU-regler

Reglerna blir nu gemensamma inom hela EU och gäller för drönare som används utomhus, och skulle egentligen ha börjat gälla i juli 2020 men skjöts upp på grund av coronapandemin.

Vi har fått många frågor från er läsare om vad som gäller just era drönare, men nu har Transportstyrelsen själva skapat en digital guide som besvarar allar frågor. I guiden som finns på Transportstyrelsens drönarsida, kan du svara på ett gäng frågor om vem som äger drönaren, vem som ska styra den och hur den ska användas. Efter att du svarat på frågorna får du reda på vad som gäller för dig och din drönare.

Passa även på att läsa vår intervju med drönarfotografen Anders Andersson somgenom automatisering och programmering flyger drönare över himlen och fotograferar bilder som i hundratal sätts samman till en färdig bild med anmärkningsvärd detaljrikedom och kreativ finess.