Bransch

Krav på drönarkort skjuts fram – övergångstiden förlängs

"Att myndighetens tekniska problem medför att man inte kan göra nödvändiga registreringar är beklagligt", meddelar Transportstyrelsen kring tjänstens öppnande för att ta drönarkort.

I måndags öppnade Transportstyrelsen sin e-tjänst där man loggar in med bank-ID för att registrera sig som opreratör eller för att ta drönarkort, något som skulle vara ett krav från och med 10 januari 2021.

I dag meddelar Transportstyrelsen att man beslutar att förlänga övergångstiden för att registrera sig och ta drönarkort månaden ut, till 31 januari 2021.

Den höga belastningen i den nya tjänsten som öppnade i måndags skapade stora problem för användarna att utföra tjänsterna – många möttes bara av en vit sida när man väl loggat in, något som Kamera Bild var först med att rapportera. Senare under måndagseftermiddagen stängdes tjänsten ned helt.

Anledningen till den förlängda övergångstiden är enligt pressmeddelandet att "det finns risk för att alla som behöver inte hinner genomföra registrering och ta drönarkort innan den 10 januari som var det ursprungliga datumet för övergångstiden".

På drönarsidandronarsidan.transportstyrelsen.se hittar man val för registrering, att läsa utbildningsmaterial samt ta drönarkort. Snart kommer där även möjligheten att ansöka om tillstånd.

För de allra flesta kommer provet som krävs för att få ett drönarkort att kosta 130 kronor. Att registrera sig som operatör i den öppna klassen kommer att kosta 50 kronor, plus 50 kronor årligen i registerhållningsavgift.

Gemensamma EU-regler

Reglerna blir nu gemensamma inom hela EU och gäller för drönare som används utomhus, och skulle egentligen ha börjat gälla i juli 2020 men skjöts upp på grund av coronapandemin.

Vi har fått många frågor från er läsare om vad som gäller just era drönare, men nu har Transportstyrelsen själva skapat en digital guide som besvarar allar frågor. I guiden som finns på Transportstyrelsens drönarsida, kan du svara på ett gäng frågor om vem som äger drönaren, vem som ska styra den och hur den ska användas. Efter att du svarat på frågorna får du reda på vad som gäller för dig och din drönare.

Passa även på att läsa vår intervju med drönarfotografen Anders Andersson somgenom automatisering och programmering flyger drönare över himlen och fotograferar bilder som i hundratal sätts samman till en färdig bild med anmärkningsvärd detaljrikedom och kreativ finess.