Krönika

Calle Rosenqvist: Bli en bildbuddha

Kanske har du fått ett sms någon gång och tagit för givet att det är det som står som gäller. Kanske missade du den där undertonen av ironi, det dolda skämtet eller gjorde en egen tolkning av texten.

Tänk vilken stor skillnad det är på hur du placerar punkterna, hur många de är efter varandra.Du läser igen sms:et igen, uttalar det annorlunda – och plötsligt förändras även dess betydelse. Samma text – olika budskap.Du bestämmer.

Det är också det som händer när du tittar på dina bilder. Erfaranheter och upplevelser formar vad du ser, hur du ser det, vad du uppfattar och vad du läser in i dessa.

Det finns flera exempel på hur det här fungerar som är rätt roliga. Kanske har du sett det där Youtube-klippet med gorillorna som springer runt bland basketspelare, samtidigt som du instrueras att hålla reda på hur många gånger bollarna studsar. Eller så kanske du har sett en naken fotograf i spegelbilden i en Blocket-annons – något som var så oväntat att du först missade den.

Vår omvärld är full av fallgropar, information, bilder, ljud och intryck från alla håll och kanter. Det är också därför vi människor har ett filter som sållar bort det oviktiga, och tar in det viktiga. Läser vi rubriken »djur« och ser en bild på ett djur så tänker vi på antagligen på djuret, och inte på det sekundära i bilden. Vi är gjorda och skapta för att lägga samman ett och ett för att få en helhet som hjärnan kan tolka i ett sammanhang.

Därför är det nu dags för dig att se omvärlden från ett helt annat perspektiv. Du ska lära dig att se utan att sålla, se utan att döma, se utan att generalisera. Du ska bli den där superkoncentrerade bildupptäckaren som inte kan missa någonting som passerar framför dina ögon.

Du ska bli en bildbuddha.

Det finns många sätt att bli en bildbuddha på, men ett sätt som fungerar för alla är att bryta ned bilden i mindre delar för att se vad den består av. En bra övning är att läsa om denna tidning en gång till – men i stället för att bry dig om texten, och bara ögna dig igenom bilderna – så ska du byta taktik.

Titta på en bild. Fortsätt titta. Vad ser du? Vilka färger, objekt och delar hittar du i bilden? Vad gömmer sig där bakom, där i bakgrunden, bakom stenen (som du inte ens hade sett från början) eller i horisonten?

Ju längre du tittar på bilden desto mer kommer du att se. Det som är mest spännande är att bilden kommer att byta betydelse efter ett tag – och i stället för att bara vara en bild på exempelvis en människa, så ser du ett liv. Du ser en historia, en framtid, ett sammanhang.

Nästa spännande upplevelse att göra är att titta på dina egna bilder. Titta på bilderna från noll, utan att tänka på hur, när, var och i vilket syfte du tog dem.

Titta på bilden.