nyhet / CinEMAkamera

Canon EOS C80 – kompakt & professionell cinemakamera

Canon släpper nytt inom pro-cinema med nya EOS C80, som får förbättrad autofokus och fler funktioner mot föregångaren.

Canon EOS C80 är det nya tillskottet till Canons cinemaserie, med videoinriktade produkter. Kameran ersätter föregångaren Canon EOS C70, den första EOS C-kameran med RF-fattning.

Canon EOS C80 har en bakbelyst fullformatssensor på 19 megapixlar och möjlighet att filma i upp till 6K, alltså samma sensor som hos Canon EOS C400. Sensorn har även tekniken för triple-base-ISO på 800, 3200 och 12800 ISO vilket förbättrar det dynamiska omfånget, där EOS C80 har ett specificerat dynamiskt omfång på 16 EV-steg.

EOS C80 adderar även flera nya filmformat och får stöd för bland annat tjänsten Frame.IO, intern inspelning av 6K/30p internt i råformat, 4K översamplat från 6K i 10-bitars 4:2:2-format. C80 har öven utökat stöd för VR- och liveproduktioner.

Formatet Cinema RAW Light stödjer 12-bitar upp till 6K/30p och har stöd för MP4, XF-AVC S/HEVC S.

Nytt mot tidigare version är möjligheten till SDI-utgång och att denna kan användas samtidigt som HDMI-utgången. Det finns även stöd för tidskodning via BNC, wifi, multifunktionssko, ethernetuttag samt uttag för mikrofon och hörlurar.

Autofokusen dual pixel CMOS AF II med AF-spårningen EOS iTR AF X täcker hela sensorn och är förbättrad för att känna igen personer, såsom ögon, ansikten, huvud, men även djur.

Kameran har dubbla kortplatser av SD UHS-II-typ, där Canon själva föreslår specifikation upp till V90 för inspelning av högupplöst video. Canon EOS C80 går att använda med alla RF-objekiv, EF-objektiv tillsammans med en adapter samt PL-objektiv med adapter. Vikten är 1 300 gram.

Canon EOS C80 finns tillänglig från november 2024. Rekommenderat pris är 74 399 kronor inklusive moms.

Pressmeddelande: EOS C80 – ett kompakt kraftpaket som utökar Canons utbud av professionella Cinema-kameror och lyfter kreativiteten

Stockholm, den 9 september 2024 – Canon lanserar idag den efterlängtade EOS C80, en banbrytande Cinema-kamera med RF-fattning, redo att revolutionera filminspelningar och direktsändningar. EOS C80 bygger vidare på arvet från de lovordade EOS R5 C och EOS C70, och mixar spetsteknik med en kompakt och ergonomisk design, som innebär att yrkesutövarna kan skapa visuella produktioner på ett enklare sätt. 

Morten Nørremølle, Canon Country Director - Nordic & Baltic, Imaging Technologies & Communications Group (ITCG) kommenterar: ”Canon EOS C80 bygger vidare på framgångarna med Canon EOS C70 genom att förbättra dess funktioner för att möta de nya behoven hos yrkesverksamma i branschen. Den innehåller många avancerade funktioner från den nyligen lanserade Canon EOS C400, vilket gör den till ett perfekt val för video- och liveproduktion. Med sin kompakta och lätta design och förbättrade manövrerbarhet och användbarhet visar den nya kameran vårt engagemang för framtidens bildbehandling.” 

Det här senaste tillskottet i Canons uppskattade EOS R-system har mängder av avancerade funktioner, noggrant konstruerade för att uppfylla de krav som ställs av dagens visuella storytellers. 

Den senaste toppmodellen av stackad BSI fullformatssensor tillämpas 

EOS C80 är Canons andra Cinema EOS-kamera med den revolutionerande bakbelysta stackade CMOS-sensorn, som först presenterades för EOS C400 tidigare i år. Den avancerade sensorn öppnar upp för fantastiska fullformatstagningar i 6k med 16 stegs dynamiskt omfång, levererar exceptionell känslighet med minimalt brus och ger hisnande resultat. 

Filmmakare kan enkelt anpassa sig till varierande ljusförhållanden med kamerans innovativa Triple Base ISO på 800 / 3200 / 12 800*, och säkerställa optimal bildkvalitet i alla 

olika miljöer. Ett intelligent läge för automatisk växling ger fantastisk flexibilitet och övergångar mellan dessa ISO-basnivåer. Allt för att klara av dynamiska scener som till exempel nyhetsinslag eller direktsända sportevenemang. 

EOS C80 innehåller Canons omtalade teknik Dual Pixel CMOS AF II, nu förstärkt med avancerade autofokusmöjligheter för att ge oöverträffad precision och svarsvillighet. Med knivskarp ansiktsigenkänning, ögon-/huvudspårning samt nyutvecklad kroppsspårning och avkänning av djur, säkerställer kameran att objektet kvarstår fokuserat oavsett hur komplicerad tagningen är. 

Välbekant men förbättrad design och professionella anslutningsmöjligheter 

EOS C80 återspeglar den kompakta och välbekanta formen hos den lovordade EOS C70, men lyfter användarupplevelsen genom förbättrad ergonomi som är särskilt användbart vid handhållen tagning eller monterad i gimbals och drönare. Ett ombearbetat och löstagbart handgrepp ger bättre komfort och ett nytt multifunktionsfäste utökar antalet kompatibla ljudtillbehör. Kameran har också en ljusstarkare LCD-panel för större klarhet vid utomhusanvändning och även en bättre joystickdesign närmare tummen som gör den enklare att använda. 

EOS C80 är den senaste kameran i Cinema EOS-systemet som stöder Canons objektivadapter för PL-RF-fattning. En innovation som öppnar upp en hel värld av kreativa möjligheter och ger filmmakarna tillgång till ett omfattande bibliotek av branschstandardens Cinema-objektiv med PL-fattning, inklusive support för Cooke /i TechnologyTM metadata. 

Canon har full förståelse för att det som är avgörande i dagens snabbt föränderliga produktionsmiljöer är flexibla arbetsflöden. EOS C80 utmärker sig i det avseendet och erbjuder robust inbyggd Wi-Fi och Ethernet-anslutning för bekväm filöverföring, fjärrkontroll av kameror, IP-streaming och strömlinjeformat samarbete på plats. 

Objektivets metadata och datainsamling/utmatning av förvrängning i realtid öppnar upp för oöverträffad effektivitet i arbetsflödet och för kreativ kontroll för VFX och Virtual Production. Nu möjliggörs fascinerande storytelling tack vare integrerad VR-kapacitet, optimerad för användning med Canons revolutionerande RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objektiv. 

Inspelningsformat med högre kvalitet 

Med EOS C80 kan filmmakare dokumentera sina visioner på ett oöverträffat naturtroget och flexibelt sätt. En mängd professionella inspelningsformat och höga bildfrekvenser kan användas för att uppfylla behoven i alla olika produktioner. 

EOS C80 stöder 12-bitars Cinema RAW Light upp till 6k 30p och har även nya MP4 videoformat som XF-AVC S och XF-HEVC S. Dessa alternativ levererar exceptionell översamplad 4k 4:2:2 10-bitars bildkvalitet med hanterbara filstorlekar, och effektiviserar arbetsflödena från produktion till efterbearbetning. Samtliga inspelningsformat har detaljerade metadata och strukturerade filnamn, som säkerställer friktionsfri organisation och effektiv redigering. 

En ny era för Canons Cinema EOS-serie 

Den här banbrytande kameran är framtagen för att stödja dagens och morgondagens filmmakare och mixar det bästa från sina föregångare med en hel svit av högteknologiska funktioner. EOS C80 är mer än bara en kamera. Den är en port till obegränsade möjligheter och kommer att lyfta kreativiteten i vilken produktion som helst. 

EOS C80 kommer att finnas tillgänglig från och med november 2024 med ett rekommenderat pris inklusive moms på 74 399 kronor.