Nyhet
Canon flyttar utvecklingen av systemkameror till Sverige
Regeringens medicin har gett effekt. Liksom inom andra forskningsområden skjuter staten till pengar för att forskning ska förläggas till Sverige. Nu kommer kameratillverkarna till Sverige och Canon är först ut.
Fordonsindustrin har fått stå modell för regeringens nya fotosatsning.
För biltillverkarna är Sverige ett miljö-Mekka. Statligt stödda Swedish Hybrid Centre har fått GM att låta Saab sköta utvecklingen av hybridmotorer för hela GM-koncernen i Trollhättan.
Några mil bort, på Hisingen i Göteborg, utvecklar Volvo miljömotorer år Fordkoncernen. Även Volvo är en del av projektet Swedish Hybrid Centre och troligen har detta påverkat Fordkoncernens val.
En liknande modell för kameraindustrin hoppas näringsminister Maud Olofsson ska få fler än Canon att flytta sin utveckling till Sverige.
- Vi har gjort en obebyggd del av Frösunda i Stockholm till skattefri zon. Området kommer att kallas Eosville och inrymmer såväl bostäder för utvecklarna som arbetslokaler. Dessutom ligger även Canons svenska huvudkontor i Frösunda, säger Maud Olofsson när vi chattar med hennes pressekreterare.
Staten bjuder och kräver
Staten står för 50 procent av utvecklingskostnaderna för den så kallade grundforskningen. Kameratillverkaren betalar tillbaka genom att bara få ett års försprång med den nya tekniken innan övriga tillverkare inom samarbetet får tillgång till tekniken.
- För oss innebär det ingen större uppoffring att bara få ett års försprång, snarare tvärt om. Idag jobbar alla tillverkare parallellt med liknande tekniker, på det här viset kan vi bli ensamma om en teknik i ett år, säger Canons utvecklingsdirektör Mi Ka-Mera.
Fler märken på väg till Sverige
Enligt uppgifter från Näringsdepartementet pågår intensiva förhandlingar med fler japanska kameratillverkare.
- Vi har nästan ett klart avtal med en annan stor tillverkare som är nästan lika stora som Canon på systemkameratillverkning, säger Sven Stolpskott som är politisk sakkunnig och som vill vara anonym.
När fler tillvekare kommer på plats i Sverige med sina utvecklingsavdelningar kommer ett gemensam forskningsinstitut att bildas. Namnet blir Kamera Resource Activity and Management, KRAM. Byggnaden går under namnet Kram-ringen på Näringsdepartementet.
- Vi ser symboliskt på namnet. Det blir här som kameratillverkarna kommer tillsammans, säger Sven Stolpskott som fortfarande vill vara anonym.
Maud i Japan
Vi har försökt att nå representanter från andra kameratillverkare för att bekräfta uppgifterna från Näringsdepartementet.
- Minister Olofsson har varit på besök hos oss. Hon bjöd på någon slags hårt gammalt bröd med fiskägg från en tub, så mycket kan jag bekräfta, säger Love Ca Non på Nikons huvudkontor i Tokyo.
Genom en källa på näringsdepartementet som ihärdigt påpekar att han vill vara anonym har vi fått se ett utkast på ett avtal mellan staten och Nikon samt handlingar om ett nytt projekt som kan vara aktuellt att utveckla i Sverige. Det rör sig om en vidareutveckling av Nikons F-bajonett med tilläggsnamnet Electronic Joint Kameraunit, förkortat F-EJK.