Fotografer
Claes Grundsten släpper nytt: ”Roligaste fotoboken jag har gjort”
Den nya boken ”Landskapat” är Claes Grundstens mest personliga, av alla böcker som han har gjort. ”Den är mer för fotots skull, där det är fokus på bildernas fotografiska kvalitet och samspelet mellan dem”, säger Claes Grundsten om sin 35:e utgivna titel. Men någon ”greatest hits”-samling är det inte, menar Claes.
Med guideböcker om den svenska fjällvärlden och om vandringsturer runt om i världen, har vi lärt känna Claes Grundsten – en av Sveriges främsta landskapsfotografer. Efter 50 år av fotograferande är han nu aktuell med sin 35:e titel, och den här gången är det bilderna själva som är huvudtemat.
– Det är den mest personliga boken av alla jag har gjort, säger Claes Grundsten till Kamera Bild.
Den nya ”Landskapat” bjuder på stora vyer blandat med detaljer från naturen, sådana som Claes kallar naturstilleben. Allt med en frikostig layout där bilderna får tala.
– Det är den roligaste fotobok jag har gjort. Den är mer för fotots skull. Mycket annat jag har gjort har varit som illustrationer till ett större tema, men här är det fokus på bildernas fotografiska kvalitet och samspelet mellan dem, säger han.
Både stort och smått
Tillsammans med Petter Antonisen, grafisk formgivare, och Niclas Östlind, doktor i fotografi, har Claes mejslat fram ”Landskapat”. Även Margaretha Ihse, professor i ekologisk geografi, medverkar med en text i boken.
– Det tog fyra år att göra boken även om bilderna är utspridda över en mycket längre tid. Eftersom jag framför allt känner mig som en landskapsfotograf skulle det vara landskapsmotiv. Men landskap är ett ganska allomfattande begrepp, det är både stort och smått – och det har vi blandat här, säger Claes.
Det är en mer personligt hållen bok, är det också en ”greatest hits”-samling av dina bilder?
– Så vill jag nog inte uttrycka det, för det är många gamla pärlor som inte är med. Urvalet av bilder ska bli en helhet som är talande, där variationen har varit ett riktmärke, säger han.
Drömbilden vid Everest
I boken finns allt från motiv som Claes har fångat utanför sitt hus på Ingarö till en bild av världens högsta berg. ”Det är en väldig spännvidd” säger han och berättar vidare om mötet med Everest som han fick uppleva 2019:
– Jag var på norra sidan i Tibet, och den bilden är nog en av de starkaste bilderna för mig personligen som jag har fotograferat. Omständigheterna var väldigt begränsade, vi kunde bara vara där i ett dygn och jag hade en kväll på mig. Då hade det lika gärna kunnat vara busväder så att jag inte såg berget. Istället blev det en av de bästa solnedgångar som jag har sett överhuvudtaget, med en fantastisk himmel och ett lyster i ljuset som var enastående.
Claes sammanfattar det med att han ”hade världens tur”.
– Det är en del av fotografins väsen att man är på rätt plats vid rätt tillfälle, och tar tillvara på det.
I fem timmar stod han vid berget på 5000 meters höjd och det blåste kulingvindar. ”Det var kallt alltså” minns Claes som samtidig ser resultatet som sin drömbild, vilket han tidigare har beskrivit i en krönika i Kamera Bild.
– Det är någon magi där som är ofattbar, och det finns inget annat berg som utstrålar den magin, säger Claes.
En längre intervju med Claes Grundsten om hans fotograferande och tankar kring landskapsbilder publiceras snart i Kamera Bild.