Fotobok
Classons "Sångsvan – Tillbaka i ljuset" samlar tio års fotografering
I fotoboken "Sångsvan – Tillbaka i ljuset" skildrar fotografen Jonas Classon och författaren Anna Froster sångsvanen: om hur fågeln kom tillbaka från att ha balanserat på randen till utrotning.
Fågelfotografen Jonas Classon har fotograferat fåglar under lång tid, något han bland annat berättade om i Kamera & Bild Live 2022 när vi intervjuade honom kring hans bilder, bildstil och projekt.
Nu är han aktuell med en ny fotobok om sångsvanarnas återkomst, tillsammans med författaren Anna Froster: "Sångsvan – Tillbaka i ljuset". I boken skildrar de hur fågeln kom tillbaka från att ha balanserat på randen till utrotning. Med bilder från varje vår i över tio år Jonas stått vid sjökanten med kameran och fångat fåglarna på bild – bilder som nu samlas i boken.
– Det är utvecklande att fotografera samma motiv dag efter dag, år efter år. Det har tvingat mig att utveckla mitt bildseende. Det är också lite nostalgiskt, att få välkomna fåglarna som för länge sedan öppnade fönstret till en ny värld. Rent fotografiskt är sångsvanen väldigt vacker, med ett vingspann på över två meter och den vita fjäderdräkten som reflekterar solstrålarna. För mig är den en symbol för ljus och återkomst. Eftersom jag spenderat tiotusentals timmar med sångsvanar har jag byggt upp en unik relation till dem, vilket jag hoppas återspeglas i bilderna, säger Jonas Classon.
Boken tar upp både hur fågeln kom tillbaka från att vara nära utrotning, men även personliga skildringar kring sångsvanen och hur den faschinerar.
– Det är himlastormande att betänka, att om vi bara slutar göra livet helt omöjligt för en art så kommer den tillbaka. Sångsvanen var ingen svår ödemarksfågel. Den hade inga romantiska krav på fria horisonter och hjortronblommor – bara det finns någon chans att överleva så tar svanarna den, skriver Anna Froster i boken.
Jonas Classon är mångfaldigt prisbelönt fotograf och har följt sångsvanarnas återkomst varje vår i mer än halva sitt liv. Genom böcker som Sångsvan, Svart Album och Lappuggla vill han bygga broar mellan människor och natur. Hans bilder har ställts ut i hela världen och har vunnit flera internationella priser.
Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon skriver om natur och miljö sedan 2008, bland annat för Sveriges Natur och Forskning & Framsteg. Sedan tidigare har hon skrivit tio böcker, däribland Lappuggla, Svamparnas förunderliga liv, Vatten – om att värdera det ovärderliga och Tivedens nationalpark – från urtid till trolltid.
Utgivning är 4 mars på bokförlaget Max Ström. Läs mer om boken och beställ på jonasclasson.se.
LÄS ÄVEN
-
Publishingpriset 2024: Dubbla guld till Jonas Classon
-
Jonas Classon ställer ut sina favoritbilder
-
REPRIS: Föreläsning med fågelfotografen Jonas Classon
-
Föreläsning med fågelfotografen Jonas Classon
-
Fågelfotografernas bästa tips för bättre fågelbilder
-
Tips: Så tar du mobilen till hjälp när du ska fotografera fåglar