Nyhet

Donald Trumps mugshot – denna gång en äkta bild

AI-bild vs äkta bild.

Det har länge spridits falska AI-genererade mugshot-bilder på USA:s ex-president Donald Trump – men nu har en äkta bild publicerats i samband med att han lämnade in sig själv.

Kamera Bild har skrivit många artiklar om AI-genererade bilder och hur de påverkar vår syn på äktheten hos bilder – något som blir allt svårare. Generativ AI har utvecklats i snabb takt bara under de senaste två åren, något som fått betraktare av bilder att hela tiden behöva vara vaksamma över vad som är äkta eller inte.

AI-genererade bilder på kända personer finns överallt på nätet, och en av de som fått sitt ansikte förknippat med rättsväsendet är USA:s expresident Donald Trump. I samband med anklagelserna att han försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia 2020 började nätet fyllas med skapade, fejkade bilder på honom i både fångtröja och så kallad mughot, alltså bilder tagna av polisen för identifiering.

Donald Trumps mugshot.

De fejkade AI-bilderna har florerat fritt på nätet, där vissa bilder är uppenbart oäkta men andra mer genomarbetade och blivit tillräckligt bra för att lura vissa. Under gårdagen har Donald Trump däremot fått sin mugshot-bild tagen på Fulton Country Sheriff's Office i samband med att han lämnade in sig själv.

Fejkad AI-bild av Trump (vänster) och fejkad manipulerad bild (höger).

För många förknippas en mugshot-bild av problem med rättsväsendet, men det finns även de som liknar Trumps bild med ikoniska bilder från tidigare som blivit historiska:

– Vi vill sätta hans mugshot på en t-shirt. Det kommer att synas över hela världen. Det kommer att bli en mer populär bild än Mona Lisa, sa den 30-åriga republikanen och före detta kongresskandidaten Laura Loomer, som även demonstrerade utanför häktet i Fulton, Georgia, där Trump överlämnade sig.

Började användas på 1800-talet

Ett typiskt mugshot, alltså egentligen en tagen bild på ett ansikte (där "mug" är engelsk slang för "ansikte") består vanligtvis av två bilder, en bild från sidan och en framifrån, för att bidra och förenkla till identifiering av bottslingar. Historiskt sett började man fotografera kriminella på detta vis runt 1840, bara några år efter att fotografin hade uppfunnits.

1857 hade New York City Police Department ett galleri där man visade mugshotbilder av typen daguerrotypi –en process där man låter bilden formas i amalgam på en plåt av silver som pressats ihop med ett underlag av koppar. Bilderna får sin karaktäristik genom att silverplåtarnas sidor oxideras av infallande ljus.1888, runt 50 år senare, standardiserades metoden för fotografering av kriminella.

Klassisk mugshot av Microsofts grundare Bill Gates och sångaren Frank Sinatra.

Kraftig symbolbild

Kopplingen mellan hur mugshot-bilder tas och ser ut, har sedan länge gjort att kopplingen till kriminalitet stärkts. Genom den karaktär som bilden får har USA:s lagsystem själva diskuterat kring hur bilderna påverkar en dömande jury, där påverkan kan komma att bli negativ vid prövning.

Bland annat ansåg man att dagens mugshot-bilder i både utförande och stil, påminner om de klassiska "wanted"-posters som förr i tiden sattes upp för allmän beskådan runt om städerna när någon var angklagad för något. Kopplingen till problem med ordningmakten var alltså tydlig.