Nyhet
”En bild kan förändra världen”
Bilden på den treårige syriske pojken Alan Kurdis livlösa kropp på en av Turkiets stränder har blivit en världsnyhet. Sveriges Radio och SVT Kulturnyheterna förklarar varför bilden fått sådant genomslag.
I det här webbtv-klippet från SVT Play förklarar medieforskaren och docenten Anja Hirdman hur enskilda bilder kan bli symboler för konflikter, och om dessa kan stoppa krig eller få människor att ändra sitt synsätt.
– Det här är bilder som man väldigt sällan visar i nyheter. Det är en slags visuell gräns man går över när bilderna visas, säger Anja Hirdman till SVT.
Bildjournalisten Linda Thompson berättar också i radioinslaget "Bilden som skakar Europa – men väcker den oss?" i Sveriges Radio P4 kring bilden.
– Inom bildjournalistk har man en tradition av att en bild kan förändra världen, och det har man sett att vissa bilder har påverkat den allmäna opinionen så att saker har förändrats, säger Linda Thompson i inslaget.
Fotografen: Ville visa omvärlden
Det var 29 åriga Nilufer Demir som tog bilden på Alan Kurdis. Hon berättar i en artikel till CNN att hon först tvekade innan hon tog bilden, men sedan ändrade sig. då hon insåg att hon inte kunde göra något annat än att ta bilderna för att vara deras röst.
– Det enda jag kunde göra var att fotografera för att försäkra mig om att Turkiet och resten av världen ser det här, säger Nilufer.