Bilden i fokus

Erik Lundback: Nakna män blir snygga på bild

Först har en del modeller fallit in i den mer stereotypa mansrollen, där de försöker se tuffa ut. Då har det gällt för Erik att få modellen mer avslappnad och bekväm. Foto: Erik Lundback
Foto: Erik Lundback
Foto: Erik Lundback
Foto: Erik Lundback
Erik Lundback har under arbetet med Guy fotograferat runt hundra modeller. Foto: Erik Lundback
Med projektet Guy vill Erik Lundback visa på skönheten hos en naken man. Foto: Erik Lundback

Erik Lundback tröttnade att det nästan bara var kvinnor som visades avklädda på bild. Han bestämde sig för att visa att även nakna män är vackra.

Jag tyckte att det var så tråkigt att 95 procent av alla nakenbilder var på kvinnor och av de 5 procent som var på män så var det alltid antingen nåt macho eller porrigt över det, säger han.

Erik Lundback

Bor: Stockholm

Gör: Porträtt- och reklam-fotograf.

Utrustning: Canon 5D Mark III, 50mm f/1,4, 85mm f/1,2, 135mm f/2, 24–70mm f/2,8.

 

Erik bestämde sig därför för att bevisa att nakna män också kan vara vackra.

Den ursprungliga idén till utställningen kom när Erik gick på Fotoskolan i Stockholm för sex år sedan. Där hade de en rad olika projekt och i ett av dem så skulle Erik fota naket. Så han frågade sina kompisar, som ställde upp, och läraren tyckte att bilderna blev väldigt bra.

– Då tyckte jag att naket var bland det svåraste att plåta, men nu har jag blivit rätt avtrubbad, säger han och skrattar.

Efter utbildningen har han arbetat som frilans och de senaste två åren har han fotat fler bilder till projektet Guy, som serien med de nakna männen heter, på sin lediga tid.

Efter att ha plåtat ett par omgångar började Erik hitta en stil som han gillade. Bilderna var mjukare och killarna på bilden framställdes inte alls som macho eller tuffa och hårda utan snarare mjuka, sköra och vackra. Det var en röd tråd som växte fram vartefter han arbetade med bilderna.

Inga problem hitta modeller

Trots att de bilder som Erik tagit på modellerna inte är de vanliga för manliga modeller är det ingen som har blivit tillfrågad som har tackat nej.

– Många ställer nog upp för att de tycker att det är ett kul tema och de kanske är trötta på att bara plåta mer spänniga machobilder. Alla modeller har varit positiva efteråt också, vilket är väldigt kul, berättar han.

Tog kontakt på facebook

Männen på bilderna är inte bara modeller, utan där återfinns också en thaiboxare, en yrkesmilitär och andra vanliga människor. Det finns även med en mer känd person bland bilderna, men Erik lovade att inte avslöja att han skulle vara med förrän vid utställningens öppnande (utställningen kommer tyvärr att vara avslutad när denna tidning kommer ut). Den första modellen kontaktade han via Facebook och frågade helt enkelt om han kunde tänka sig att ställa upp på att bli plåtad naken.

–När kör vi? svarade han, jag blev lite förvånad, säger Erik med ett skratt.

Efter att ha gjort en mindre utställning 2012 på samma tema har det också varit så att vissa har kontaktat Erik för att bli plåtade.

–När jag var med i DN blev det helt galet, dagen efter fick jag nog 20 mejl på en gång. Vissa är ju oseriösa men en kille hörde av sig och frågade vad det kostade att bli plåtad, han ville ge bilderna till sin sambo, sånt är ju kul.

En av de bästa bilderna i serien blev till lite av en slump. En italiensk modell som var kompis till en av Eriks kompisar var på besök i Stockholm och Erik råkade prata med sin kompis och nämnde då sitt projekt varvid denne tyckte »men då borde du ju plåta min kompis, han åker hem i morgon«. Sagt och gjort så lyckades Erik styra upp en plåtning, men eftersom det var på kort varsel så kunde han inte få tag i någon studio utan plåtade hemma hos sig själv istället. När modellen fick se bilderna tyckte han att han aldrig hade känt sig så vacker. Modellens agentur blev också alldeles till sig när de fick se bilderna berättar Erik.

Totalt under tiden han har arbetat med projektet har han fotograferat runt hundra modeller, men i utställningen är det slutligen runt 15–17 bilder som kommer med.

–Jag har varit väldigt kräsen med vilka bilder jag väljer ut. Ibland har jag plåtat i flera timmar med en modell men ändå inte fått några bilder som jag tycker fungerar.

För att ingen ska bli besviken över att de inte kommer med i utställningen så har Erik sagt till alla modeller redan från början att det inte är säkert att just deras bilder kommer med i utställningen.

– Ibland när jag inte tycker att det blivit tillräckligt bra bilder med en modell har de hört av sig igen och frågat om vi inte kan plåta en gång till, då gick jag med på det och vi plåtade igen. Men jag tyckte inte att det blev bra ändå, så på slutet provade jag en ny vinkel och då blev det en bra bild., berättar han.

Vad är det då som gör en bild på en naken man bra i Eriks ögon?

– Egentligen har det ingenting med nakenheten att göra. Modellen kan ha en jättefin pose och en vacker kropp men det räcker inte, man måste få till uttrycket, känslan i bilden. Det handlar väldigt mycket om ögonen och ansiktet, säger Erik.

Måste vara trygg

– Det är svårt att jämföra hur det är att fota killar och tjejer, men om man ska generalisera så är kanske killar lite mer avslappnade och bryr sig lite mindre. Tjejer är kanske lite mer självmedvetna, men det är så klart väldigt personligt. Det kan också bero på att jag är man själv och det i sin tur gör att killar är lite mer avslappnade, svarar Erik efter att ha funderat på frågan vad som skiljer sig mellan att fota kvinnor och män.

– Vissa modeller har kommit in och liksom fallit in i den mer stereotypa mansrollen när de ska fotas, de står och spänner sig och försöker se tuffa ut. För att det är så man »ska se ut« då gäller det att jag kan få dem att slappna och bli bekväma. Om jag vet vad jag vill och vad jag håller på med så blir modellerna tryggare och kan slappna av mer. En del killar är inte lika mjuka i kroppen som en del tjejer är också, men det är ännu mer generaliseringar, jag har ju till exempel fotat manliga dansare, menar Erik.

Vissa modeller har också en bestämd åsikt om hur de ser snyggast ut, då kan det bli lite av en dragkamp för att Erik ska få fram de bilder han vill.

Först har en del modeller fallit in i den mer stereotypa mansrollen, där de försöker se tuffa ut. Då har det gällt för Erik att få modellen mer avslappnad och bekväm.

Naturligt ljus blir bäst

Eftersom modellerna är spritt språngande nakna så behövs det lite avskärmade miljöer för att kunna fota ostört. Ungefär 40 procent av bilderna är fotograferade i studio och andra är fotade på olika platser, bland annat i Eriks lägenhet.

– Jag har ingen egen studio just nu och eftersom det här projektet inte har någon direkt budget så har jag hyrt studios när jag kunnat men även fotat en del hemma i lägenheten, men jag hoppas att det inte syns, säger han med ett skratt.

Erik fotograferar med en Canon 5D Mark III och till Guy har han använt sig mest av en 85mm f/1,2 och en 135mm f/2 för det snygga skärpedjupet och perspektivet. När det kommer till ljussättning så har det ofta slutat med att han fotat i naturligt ljus.

–Vissa gånger har jag hyrt en studio och riggat i ordning en massa blixtar men får inte till det. Då stänger jag av alla blixtar och öppnar upp så att dagsljuset kan komma in och genast blir det mycket bättre. Det är svårt att få blixtljuset så mjukt som dagsljus genom stora fönster, i alla fall om man inte har väldigt stora ljusformare.

För att få den mjuka och rena känslan har han ofta hängt ett vitt tygstycke över fönstren och placerat modellen framför fönstret och fotat i motljus med en reflexskärm framför. Den vita bakgrunden ger inte bara ett mjukt ljus utan också bilden en mer oskuldsfull och mjuk känsla.

I det stora hela har responsen bara varit positivt. Och mycket större än vad Erik hade trott.

– Jag tänkte att det säkert kunde vara lite intressant, men jag trodde aldrig att bilderna skulle få så här mycket uppmärksamhet. Googlar man mitt namn nu så hittar man betydligt mer än man gjorde för några månader sedan, berättar Erik.

Han menar själv att grundidén var att bevisa tesen att killar också kan vara vackra utan kläder. Han tycker att det är roligt och bra om de kan leda till lite debatt om hur män och kvinnor porträtteras i media, även om det inte var hans mening från början.

–Jag har blivit hyllad på vissa feministbloggar för att de tycker att bilderna är bra och bryter mot de stereotypa sätten att avbilda män, det är så klart roligt men som sagt inget jag hade i tanke när jag gjorde bilderna.

Under projektet kom han i kontakt med producenten för SVT:s serie Modellpojkar vilket slutade med att de följde med och filmade vid en plåtning. Ett avsnitt (nummer sex i serien) som kommer att visas i oktober.

Hoppas på New York

–För ett tag sedan kände jag att jag hade plåtat tillräckligt med män, men nu funderar jag på att utveckla serien lite, förklarar Erik.

Han har tidigare arbetat med rörlig bild och till Guy har han gjort en liten filmteaser. Det är något han kanske skulle vilja jobba vidare med i framtiden.

Serien har redan gett honom andra uppdrag som liknar det han gjort i Guy. Bland annat har han fotat en plansch åt Café Opera.

– Jag har en kontakt i New York och vi jobbar lite för att kunna visa utställningen där, men det kommer att kosta mer pengar. Men det vore så klart jätteroligt.